Fotbalisté Arsenalu před zápasem anglické Premier League

Fotbalisté Arsenalu před zápasem anglické Premier League Zdroj: Reuters

Za plachtu White lives matter zákaz vstupu na stadion. Politiku na fotbale Premier league potírá i podporuje

Po pondělním zápase fotbalové Premier league  mezi Manchesterem City a Burnley FC se víc než o hře mluví o jednom fanouškovi. Příznivec Burnley Jake Hepple přeletěl nad stadionem Etihad stadium letadlem se zavěšenou plachtou popsanou slovy White lives matter (Na bílých životech záleží). Kapitán týmu se od Heppla distancoval, stejně jako klub, který mu hodlá trvale zakázat vstup na stadion. Opět vyvstává otázka, jestli a v jaké podobě patří politika do sportu.

Anglická Premier league se ze všech sportovních soutěží na světě asi nejvýrazněji zapojuje do podpory aktuální vlny protestů proti rasismu ve Spojených státech a Evropě. Hráči před začátkem každého zápasu poklekávají a všichni mají na dresech místo vlastních příjmení nápis Black lives matter (Na černých životech záleží).

V rámci Premier league nejde o první kampaň s politickým podtextem. Liga v posledních pár letech podporuje LGBT komunitu, a to jednak duhovými tkaničkami na kopačkách, jednak speciálními logy klubů, které si do nich jednou za rok dávají barvy duhy symbolizující boj za práva gayů a leseb.

Distanc od klubu i hráčů

Podobné akce se ale občas setkají s nesouhlasem fanoušků, k čemuž došlo tento týden. Fanoušek Burnley FC si na zápas svého klubu s Manchsterem City s přispěním kamarádů z radikální odnože fandů klubu pronajal letadlo. Na něj zavěsil plachtu s nápisem White lives matter Burnley – Na bílých životech záleží Burnley, a proletěl s ní nad trávníkem manchesterského Etihad stadium přímo během zápasu.

Klub se od nápisu distancoval ještě o poločase: „Burnley FC tvrdě odsuzuje akci lidí zodpovědných za přelet letadla a urážlivý banner, které proletěly nad stadionem v pondělí večer. Chceme zdůraznit, že tito lidé nemají místo na Turf Moor (stadion Burnley, pozn. red.),“ píše se v klubovém prohlášení. Burnley v něm také říká, že fanouškům, kteří za nápisem stojí, udělí zákaz vstupu na stadion do konce života.

Možná ještě ostřeji se vyjádřil kapitán týmu Ben Mee: „Stydím se a je mi trapně za těch několik fanoušků, kteří se rozhodli s tím obletět stadion. Nepochopili, čeho se snažíme dosáhnout. Měli by vstoupit do 21. století a vzdělat se. Nereprezentují to, co představuje klub, hráči a většina fanoušků,“ řekl Mee v rozhovoru po zápase s druhým týmem tabulky, který jeho mančaft prohrál 5:0.

Sám autor protestu Jake Hepple se k němu přihlásil příspěvkem: „Rád bych využil tuto chvíli, abych se omluvil…absolutně ku*va nikomu!“ napsal Hepple na sociálních sítích. Podle anglických médií za přelet letadla nebude tamními institucemi trestán, je však možné, že se dočká problémů v práci. Jeho zaměstnavatel, firma Paradigm Precision, vydala stručné prohlášení, že o události na zápasu v Manchesteru ví, prověří zapojení svého zaměstnance Hepplea a následně vydá úplné vyjádření.

Katalánsko ne, duha ano

O politice na fotbale a přístupu Premier league k ní se v poslední době vedou diskuze. Někdy ji totiž liga podporuje, jindy zase pokutuje. V roce 2018 dostal flastr za vyjadřování politických názorů kouč Manchesteru City Pep Guardiola, a to když si na zápas vzal žlutou stužku na podporu nezávislosti jeho rodného Katalánska. Šéf ostrovní Fotbalové asociace jeho gesto označil za „vysoce rozdělující.“

Když hráč Arsenalu Mesut Ozil o rok později protestoval proti perzekuci Ujgurů v Číně, vedení nejprestižnější fotbalové ligy světa politika opět jednou nevadila. K politickým vzkazům Premier league přijímá ad hoc rozhodnutí a stanoviska. Hnutí typu Black lives matter je podle jejího šéfa Richarda Masterse spíše záležitost etická než politická. Nápis White lives matter, na první pohled velmi podobný, je ale brán za politický a tím pádem na fotbale nežádoucí. 

Do určování, co už je politika a co ještě ne, patrně promlouvá i marketing a permanentí údržba luxusní značky Premier League. Duhové vlaječky v logu a podpora Black lives matter na dresech mají potenciál nalákání sponzorů, kteří neminou příležitost předvést, že taky stojí na „správné straně“. Nezávislost Katalánska se na těžení lajků nejspíš zatím nehodí.