Video placeholde
První pokoronavirová demonstrace spolku Milionu chvilek
První pokoronavirová demonstrace spolku Milionu chvilek
První pokoronavirová demonstrace spolku Milionu chvilek
První pokoronavirová demonstrace spolku Milionu chvilek
První pokoronavirová demonstrace spolku Milionu chvilek
34
Fotogalerie

Vládo a Babiši, vy ještě nemáte dost?! Na Staroměstském náměstí demonstrovaly tisíce lidí

Lidé v Praze i dalších městech dnes protestovali proti vládě a premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Největší demonstrace pořádaná spolkem Milion chvilek se konala na pražském Staroměstském náměstí. Organizátoři i jejich hosté ve svých vystoupeních kritizovali vládu za chyby v krizi kolem pandemie nového koronaviru, vládě ale také vyčítali nedostatečný boj proti suchu nebo střet zájmů Babiše. Lidé také poděkovali předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) za cestu na Tchaj-wan.

Podle předsedy spolku Mikuláše Mináře pouze demonstrace nestačí a jediným dlouhodobým řešením krize jsou volby. Zdůraznil, že opoziční strany musí ukázat, že mohou přinést pozitivní změnu a může se s nimi počítat. Ze strany opozice to ale podle něj zatím není "žádná sláva". Varoval před tím, že pokud se nic nezmění, sněmovní volby dopadnou podobně jako před třemi lety.

Lidé podle něj mají poukazovat na problémy, jejich řešení ale musí přinést politické strany. "Já bych chtěl slyšet silnou a věrohodnou vizi, chtěl bych vidět nové lidi a osobnosti v politice," řekl. Každý podle něj musí pro změnu něco udělat. Vyzval lidi, aby před podzimními senátními a krajskými volbami obešli své známé a přesvědčili je, aby šli volit. Za cíl označil zvýšení účasti o pět procent, což by přineslo 350.000 nových voličů. Rozhodovat se podle něj bude v roce 2021 u sněmovních voleb.

Na počátku demonstrace zástupci spolku přečetli otázky, které podle nich vláda nezodpověděla. Otázky směřují ke kritice nákupu zdravotnických pomůcek, ekonomické pomoci lidem a firmám postiženým opatřeními proti koronaviru, střetu zájmu Babiše nebo podle demonstrantů nedostatečnému boji proti suchu. Vláda podle organizátorů selhává na mnoha úrovních.

Demonstranti se dnes plánovali na Staroměstském náměstí sejít v omezeném počtu, protože kvůli riziku nákazy novým koronavirem jsou v Česku zakázané hromadné akce nad 500 osob. Chtěli proto vymezit koridor, kam by mohl jen předepsaný počet lidí. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes ale oznámil, že od dnešních 15:00 se omezení veřejných akcí výslovně nevztahuje na demonstrace. Pořadatelé dnešního protestu to označili za své vítězství, protože proti původnímu nařízení chtěli podat správní žalobu. Zároveň se ale pozastavili nad tím, že rozhodnutí přišlo pouze tři hodiny před začátkem demonstrace.