Souvisí zánětlivý syndrom s epidemií covid-19?

Souvisí zánětlivý syndrom s epidemií covid-19? Zdroj: Twitter

Záhadný syndrom u dětí: Lékaři našli první pojítko s koronavirem a vypadá velmi nebezpečně

Vědci po celém světě se stále snaží najít pojítko mezi záhadným zánětlivým syndromem, který se začal objevovat u dětí, a koronavirem. Konečnou odpověď sice ještě nemají, ale přicházejí s prvními vysvětleními, která naznačují, že syndrom skutečně souvisí s nemocí covid-19. Důležitou spojnicí, po které pátrají, je podle nich tzv. cytokinová bouře. Ta se objevuje u těžkých případů koronaviru mezi dospělými a její známky jevily i děti, které onemocněly záhadnou nemocí.

Zprávy o nemoci mezi dětmi se začaly objevovat v dubnu. Šestiměsíční holčička z USA skončila v nemocnici s horečkou a dýchacími problémy, od té doby se objevilo více než 100 případů. Některé děti měly pozitivní test na koronavirus, některé ne. Ve všech případech se ale nacházely v zemích, které hlásily vysokou míru nákazy covid-19.

Lékaři tak začali spekulovat, že obě nemoci spolu zřejmě souvisí, ale nebylo jasné jak. Syndrom totiž u dětí neprobíhal jako typická nákaza koronavirem, více připomínal Kawasakiho nemoc. To je multisystémové zánětlivé onemocnění, které se projevuje vysokými horečkami, srdečním postižením a vyrážkou u dětí do 5 let. Neléčené může být smrtelné. O Kawasakiho nemoc ovšem rovněž nešlo, záhadný syndrom se mírně liší, například napadá i starší děti.

Že nová dětská nemoc zatím nemá vysvětlení, uvedl v květnu i český Státní zdravotní ústav. Spojitost s koronavirem ale označil za velmi pravděpodobnou, i když uznal, že jasný důkaz zatím neexistuje. Léčbu těchto dětí popsal jako absolutní prioritu.

Další informace o záhadném obecnění si přečtěte zde >>>