Princ William

Princ William Zdroj: Foto: Reuters, ČTK/AP Profi media.cz

Princ William jako dobrovolník tajně radil psychicky nemocným. Má na to školení a s Harrym založili organizaci

Britský princ William radil jako dobrovolník psychicky nemocným. Pro práci v organizaci Shout 85258 na jejich podporu, kterou spoluzaložil, se nechal vyškolit. Sedmatřicetiletý následník britského trůnu to podle webu BBC prozradil během videohovoru při příležitosti prvního výročí trvání služby.

"Prozradím vám malé tajemství, jsem jeden z dobrovolníků," řekl William minulý měsíc. Lidem s psychickými problémy v krizových situacích pomáhá v Shout 85258 kromě prince na 2000 dobrovolníků. Potřební se na organizaci mohou obrátit ve dne i v noci pomocí textových zpráv, princ odpovídal stejně jako ostatní pracovníci pod pseudonymem.

Vévoda z Cambridge i jeho bratr princ Harry dříve přiznali, že se potýkali s psychickými problémy a depresemi po smrti své matky princezny Diany. Pomocí podobně trpícím lidem se zabývají dlouhodobě a Shout 85258 založili loni v květnu spolu se svými manželkami Kate a Meghan. Prostřednictvím královské nadace do ní vložili tři miliony liber (téměř 90 milionů Kč).

Podle BBC organizace od doby svého vzniku vyřídila už 300.000 textových hovorů. Tématem byly často vztahové problémy nebo šikana. Ze 65 procent se na ni obracejí lidé mladší 25 let.

Podle médií se v období koronavirové krize, kdy mnoho lidí muselo zůstat doma, zhoršilo jejich psychické zdraví a vzrostl počet volání na tísňové linky. Sídlo páru z Cambridge Kensingtonský palác odmítl uvést, zda princ bude lidem v krizových situacích radit i nadále.