Při útoku na nemocnici v Kábulu zahynulo nejméně 13 lidí

Při útoku na nemocnici v Kábulu zahynulo nejméně 13 lidí Zdroj: ČTK/AP/Rahmat Gul

Při útoku na nemocnici v Kábulu zahynulo nejméně 13 lidí
Při útoku na nemocnici v Kábulu zahynulo nejméně 13 lidí
Při útoku na nemocnici v Kábulu zahynulo nejméně 13 lidí
Při útoku na nemocnici v Kábulu zahynulo nejméně 13 lidí
Při útoku na nemocnici v Kábulu zahynulo nejméně 13 lidí
13
Fotogalerie

Při útoku na nemocnici v Kábulu zahynulo nejméně 13 lidí. Mezi oběťmi jsou i dvě novorozeňata

Nejméně 13 lidí zabili a 15 dalších zranili neznámí ozbrojenci, kteří v úterý 12. května zaútočili na nemocnici v afghánské metropoli Kábulu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na afghánské ministerstvo vnitra. Asi 100 lidí se podařilo z objektu evakuovat. Na záběrech zveřejněných afghánskou televizí TOLO bylo vidět, jak příslušníci afghánských speciálních sil odnášejí z místa v náručí novorozence a odvádějí matky. Dvě novorozeňata jsou i mezi oběťmi.

Zdravotnické zařízení, které má kapacitu 100 lůžek, se nachází v chudé čtvrti v západní části Kábulu a spolupracuje s mezinárodní organizací Lékaři bez hranic (MSF). Lékaři bez hranic na svých internetových stránkách uvádějí, že ve zmíněné nemocnici provozují porodnici.

Mluvčí české pobočky Lékařů bez hranic Iveta Polochová na dotaz ČTK uvedla, že v tuto chvíli nemá informaci, že by v přepadeném objektu byli čeští nebo slovenští spolupracovníci MSF. Lékaři bez hranic jsou zdrceni včerejším útokem na těhotné ženy, matky a děti, kterým poskytovali lékařskou péči v porodnici nemocnice Dasht-e-Barchi v Kábulu. Ve chvíli, kdy těhotné ženy a děti hledaly zdravotní péči, vtrhnul na porodnické oddělení neznámý počet útočníků. Série explozí a střelby trvala hodiny.

Lékaři bez hranic truchlí nad smrtí několika pacientů a mají zatím nepotvrzenou informaci, že nejméně jeden z jejich místních kolegů rovněž přišel o život.

Jedna žena během bojů porodila, ona i dítě jsou v pořádku.

Zdravotnické aktivity v porodnickém oddělení v nemocnici Dasht-e-Barchi jsou v tuto chvíli pozastaveny, pacienti byli evakuováni do okolních nemocnic a personál převezen do bezpečí.

Navzdory velké nejistotě vynakládá zdravotnický tým Lékařů bez hranic veškeré úsilí, aby mohl zajistit následnou péči novorozencům, kteří se v porodnici narodili. Snaží se zajistit co nejlepší možnou péči pacientům a zraněným, psychologickou péči personálu, jenž byl na místě, a snaží se poskytnout nezbytnou podporu pozůstalým.

Lékaři bez hranic odsuzují nesmyslné a zbabělé násilí, které stálo život mnoho lidí a ženy s dětmi v Kábulu připravilo o nezbytnou zdravotní péči. A to v kontextu, kde je přístup k základní zdravotní péči už tak omezen.

Útok tří ozbrojenců oblečených v policejních uniformách začal kolem 10:00 místního času (07:30 SELČ). Podle svědků byly v metropoli slyšet výbuchy a střelba a nad nemocnicí stoupal dým. Na místo dorazili příslušníci afghánských bezpečnostních sil, kteří podle agentury Reuters po několikahodinových střetech útočníky zlikvidovali. Radikální hnutí Tálibán prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida odmítlo, že by se na přepadení podílelo.

Agentura Reuters připomněla, že v posledních měsících se k řadě násilností v Kábulu přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS). Některé z atentátů provedla i ve čtvrti, kde se nachází uvedená nemocnice a kde bydlí mnoho příslušníků menšinového etnika Hazárů. Ti se hlásí k šíitské větvi islámu a jsou opakovaně terčem sunnitských bojovníků IS.

V pondělí afghánské bezpečnostní síly oznámily, že zadržely tři vysoké představitele Islámského státu, včetně jeho regionálního vůdce Omara Chorásáního.