Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Za nákup vložek pokuta. Ve Francii rozhoduje policie, co je nezbytný nákup

Státy kvůli koronaviru dělají různá opatření. Francouzi to však dovedli do extrému – policisté tam několik lidí pokutovali za nákup menstruačních vložek nebo těhotenského testu. Policisté tyto věci prostě nepovažovali za nezbytné pro život.

Všichni asi chápou, že se na nějaký čas omezil náš život, že nevysedáváme po restauracích, že nenakupujeme věci, které nepotřebujeme, neděláme spoustu věcí. Nakoupit si ale věci pro naše základní potřeby, je zkrátka nutné.

Podobně jako v ČR i ve Francii byla během karantény uzavřena vládou většina obchodů. Ve Francii se ale navíc řídí pravidlem, podle kterého lidé musí za prvé nakupovat v obchodech co nejblíže domovu a za druhé se smějí kupovat jen nezbytné výrobky, zejména potraviny.

Televize France3 cituje policisty, podle kterých neexistuje žádný seznam povolených nebo zakázaných výrobků. Je tedy na libovůli policistů posoudit, jaké nakoupené věci jsou nezbytné a jaké zbytné. Když usoudí, že člověk kupuje něco, co nepotřebuje, udělují pokuty.

„Požádala jsem přítele, aby mi v pondělí večer donesl menstruační vložky. Měl u sebe osobní doklady, ale stejně dostal pokutu 135 eur,“ cituje jednu ženu článek v časopise Elle. Ve městě Chartres zase dostala žena pokutu za nákup barvy na vlasy. Na videu, které koluje na internetu, policisté vyhrožují pokutou ženě, která nakoupila šest dvoulitrových limonád. Podle policistů to nebyl nákup nezbytných potřeb.

Policie upozorňuje lidi, že to, že je nějaký obchod otevřený (např. hobbymarket), neznamená, že lidi můžou nakoupit cokoliv, co v obchodě mají.

U nás můžeme dostat pokuty za nenošení roušky. Ve Francii zase za nákupy věcí, které budou policisté považovat zbytné.

Nejhorší na tom celém je to, že je nařízení tak vágní a je na libovůli policie posoudit, co je nezbytné a co je zbytné, což je z podstaty vždy individuální.


Kdy může skončit karanténa? Byla vládní omezení přehnaná? Jak se může pandemie dál vyvíjet? Přečtete si v novém tištěném Reflexu velký rozhovor s profesorem Pavlem Kolářem a imunologem Jaroslavem Svobodu >>>

Reflex 17/2020Reflex 17/2020|Archív