Marguerite Derrida a Jacques Derrida

Marguerite Derrida a Jacques Derrida Zdroj: Twitter @bewildertheatre, Wikipedia - Jacques Derrida

Na Covid-19 zemřela Marguerite Derrida, slavná psychoanalytička a žena Jacqua Derridy

Marguerite Aucouturier, česko-francouzská psychoanalytička, klinická lékařka a manželka známého francouzského filozofa Jacqua Derridy, zemřela 21. března ve věku 87 let po boji s Covid-19 v domově důchodců nadace Rothschild v Paříži

Marguerite Derrida se narodila v Praze. Byla dcerou novináře a překladatele Gustava Aucouturiera a Marie Alferi, která byla českého původu. Psychoanalýzu Marguerite studovala pod Pařížskou společností pro psychoanalytickou psychoterapii (SPP), jíž se později stala i uznávanou členkou. Během své kariéry přeložila mnohá díla. Mezi ta nejznámější patří četná díla psychoanalytičky Melanie Klein, dílo Morfologie pohádky Vladimira Proppa, Život Klima Samgina od Maxima Gorkého a O generaci, která promrhala své básníky Romana Jakobsona. V 60. letech poté studovala antropologii pod André Leroi-Gourhanem, známým francouzským historikem, specialistou na pravěké techniky a umění.

V roce 1957 se vdala za filozofa Jacquese Derridu v Cambridge. Spolu měli dva syny: Pierre Alferi (spisovatel a básník) a Jean Derrida (antropolog a filozof).

Jacques Derrida, původem z Alžírska, byl francouzský filozof považovaný za zakladatele dekonstrukce (filozofický přístup k porozumění vztahu mezi textem a významem). Je jednou z hlavních osobností spojovaných s poststrukturalismem a postmoderní filosofií. Během své kariéry Derrida publikoval více než 40 knih, stovky esejů a veřejných prezentací. Jeho dílo výrazně ovlivnilo literární vědu a další obory v Evropě i ve Spojených státech. Zemřel 8. Října 2004 ve věku 74 let.

Margueritin otec Gustave Aucouturier byl známý francouzský novinář – byl také šéfredaktorem Agence France-Presse (AFP) neboli Francouzské tiskové agentury, která je dnes třetí největší tiskovou agenturou na světě a zároveň nejstarší mezinárodní zpravodajskou agenturou vůbec. Byl také překladatelem velkých ruských autorů.

Úmrtí Marguerite Derrida poprvé oznámil v tiskové zprávě ze dne 21. března 2020 Institut pokročilých studií v psychoanalýze (IHEP):

„Marguerite Derrida nás právě opustila, celý svět nás opouští.“

Anglický psychoterapeut a umělec Stuart Garder okomentoval na Twitteru úmrtí Marguerite Derrida těmito slovy:

Pro ty, kteří říkají, že jen umírají starší lidé. Já říkám, že ztrácíme bohatství znalostí shromažďovaných po generace. Starší analytici často přijímají studenty psychoanalýzy, aby předávali analytické znalosti.

Marguerite Aucouturier Derrida 1932–2020.