V úterý v 7:20 ráno obdržela VFN lék remdesivir, který ihned podala nakaženému taxikáři, který je ve velmi vážném stavu

V úterý v 7:20 ráno obdržela VFN lék remdesivir, který ihned podala nakaženému taxikáři, který je ve velmi vážném stavu Zdroj: VFN

„Zázračný“ lék Remdesivir zabírá! Nakaženého taxikáře odpojili z mimotělního oběhu

Zázračný lék Remdesivir, antivirotikum, které má zastavit množení koronaviru v těle, dorazil v úterý krátce před půl osmou do Česka. Dostává ho nakažený taxikář, který je ve Všeobecné fakultní nemocnici napojen na mimotělní oběh. Lék bude dostávat deset dní, každý den jednu půlhodinovou infuzi. V pátek dostal čtvrtou dávku a z nemocnice přišla povzbuzující zpráva: jeho stav se výrazně zlepšil a taxikáře mohli odpojit z mimotělního oběhu.

Stav nakaženého taxikáře, který v úterý ráno začal dostávat lék Remdesivir, se výrazně zlepšil! Ještě ve čtvrtek byl připojen na mimotělní oběh, teď ale mohl být z podpory odpojen, potvrdila Blesku mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

Podmínkou toho, aby americká firma Gilead Sciences, jež remdesivir vyvinula, lék schválila, je těžké jednoorgánové selhání. Nakažený taxikář (53) má podle jeho ošetřujícího lékaře Martina Balíka postižené plíce. „Měl časně provedenou tracheostomii (zákrok, kdy se v průdušnici na krku vytvoří otvor pro dýchání, pozn. red.), je to navíc komplikovaný pacient se spoustou komorbidit (současný výskyt více nemocí, pozn. red.),“ uvedl v úterý odpoledne na tiskové konferenci. 

Lék začali lékaři pacientovi podávat hned poté, co ho do Všeobecné fakultní nemocnice doručila přepravní společnost DHL. Dostává ho intravenózně pomocí infuze, léčba má trvat deset dní, tedy do 2. dubna, přičemž každý den dopoledne dostane pacient jednu 30minutovou infuzi, potvrdila už dříve Blesku Heřmánková. 

Další podrobnosti najdete na webu Blesk zprávy >>>


Jaká válka nás čeká v budoucnu? Na co bychom se měli připravit? Jak dlouho potrvá současné pandemie? Přečtěte si rozhovor se Soňou Pekovou v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 13/2020Reflex 13/2020|Archív