Stane se prezidentem Radovan Krejčíř, Petr Pavel nebo Alena Schillerová?

Stane se prezidentem Radovan Krejčíř, Petr Pavel nebo Alena Schillerová? Zdroj: Blesk / ČTK / Facebook Aleny Schillerová

Prezidentská kampaň zahájena: Krejčířovi milost, generál je pavlačová drbna, černá klisna Schillerová

Armádní generál Petr Pavel se nechal slyšet, že půjde-li politický vývoj v naší zemi i nadále dosavadním směrem, je připraven přijmout výzvu k prezidentské kandidatuře. O jeho slovech netřeba pochybovat, ale neméně jisté je i to, že rusko-čínská společnost Zeman a comp. bude i nadále udržovat východní kurz. Generálova slova byla sice řečena s respektem k ústavním zvyklostem, když podotkl, že více akcentovat celou věc je předčasné s ohledem na mandát Miloše Zemana do roku 2023. Přesto stručné generálovo sdělení stačilo na okamžité zahájení minometné a dělostřelecké kanonády slovního hnoje na jeho osobu a předkolo prezidentské kampaně bylo ze strany obránců Pražského hradu zahájeno. Generální štáb obrany tamních korýtek zvolil kruhovou obranu několika linií. Pojďme si tedy v tomto duchu možnosti kandidátů prezidentské bitvy roku 2023 představit.

Nejdůležitějším argumentem nadbytečnosti hledání prezidentských kandidátů je výtečný zdravotní stav Miloše Zemana. Kancléř Vratislav Mynář ani nechtěl věřit, jak výtečný vzhledem k věku podle lékařů zdravotní stav prezidenta je. Po čtyřdenním pobytu v nemocnici, který Zeman absolvoval, se hlavě státu vrací i chuť k jídlu, jak včera informovalo i Zpětné zrcátko. A na to se napijem!

Lid v podhradí si prý může z dokumentace o panovníkově kondici udělat koneckonců obrázek sám. „Přiznám se, že jsem nečekal, že v jeho věku 75 let je na tom pan prezident tak dobře,“ řekl Mynář. Ani my nevěříme pokaždé vlastním očím! Kancléř zopakoval, že v důsledku cukrovky, která na rozdíl od pana prezidenta od něj odešla po svých, trpí Zeman jen neuropatií dolních končetin – tedy míst, kde lidé obvykle mívají nohy. „A nízkým tlakem“, dodal Mynář, „takže se mu občas točí hlava. Ostatní ukazatele jsou v takových parametrech, že bych řekl, že je to třicetiletý pán!“ Podle kancléře si prezident Zeman dokonce sám stanovuje jídelníček častým voláním: „Papů, papů!“

Akcie Becherovky zaznamenaly strmý růst poté, co na veřejnost proniklo, že právě ona způsobuje prezidentův výtečný zdravotní stav. Podle zatím neověřených zpráv způsobila v islámském světě Mynářova věta „Prezident je v tak skvělé formě, že s chutí snědl kulajdu, ovar a jitrnici, která mu moc chutnala.“ masové demonstrace žádající změnu některých súr Koránu s cílem povolit a uzákonit povinnou konzumaci vepřového. Islámští radikálové si od toho slibují nárůst síly a hbitosti svých bojovníků.

Dočká se Krejčíř ocenění svých zásluh?

Zásadní zpráva unikla z Jihoafrické republiky, kde uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř usiluje o návrat z tamního vězení do Česka a o získání českého občanství. Pětatřicetiletý trest za pokus o vraždu, únos, mučení a obchod s drogami si Krejčíř odpykává v jihoafrickém Johannesburgu. „Před několika lety Krejčířovi právníci zažádali české úřady o znovuvydání českého občanství. A to mu bylo uděleno!“ řekl Zpětnému zrcátku vysoce postavený zdroj české diplomacie. O tom, zda mu bude návrat povolen, v těchto dnech rozhoduje tamní ministr spravedlnosti. Podle zpráv z dobře informovaných pramenů se nyní české úřady musejí zabývat reálnou možností, že by Krejčíř skončil ve zdejším vězení.

Zároveň se v kuloárech Poslanecké sněmovny horečně diskutuje možná změna Ústavy z důvodů záchrany republiky. Změna by umožnila prolomení pravidla o maximálně dvou po sobě jdoucích funkčních obdobích prezidenta. Co by tyto skutečnosti ve spojení se železným zdravím Miloše Zemana znamenaly, je nasnadě. Krejčíř, při vší úctě ke Kájínkovi, je totiž zcela jinačí kalibr v prezidentské kampani.

Jedovaté sliny generála odrazil viceprezident

Fekální brigáda Pražského hradu zatím ale na generála nenašla víc než jen poměrně slabý argument čtyřletého členství v KSČ. V zemi, kde od Václava Havla je téměř povinností, aby všichni nejvyšší představitelé byli – zatím jen v minulosti – dlouholetými členy státostrany, Lidových milicí či udavači Státní bezpečnosti, je to ovšem málo. Generál navíc obratem členství v KSČ přiznal, a dokonce se za něj zbaběle omluvil. Neuspěly také Parlamentní listy, když zveřejnily výzvu, aby generálův téměř pětaosmdesátiletý otec objasnil svůj postoj ke vstupu vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

Nadějnou skvrnou na charakteru generála Petra Pavla se tak zdála být především zatím nepotvrzená zpráva, že jeho prateta z otcovy strany neuměla bruslit a včas to neoznámila. Svůj hanebný charakter ale ukázal Petr Pavel historkou z prezidentovy návštěvy v Afghánistánu: „Čekali jsme na další program v jedné místnosti. Najednou mluvčí Ovčáček a další začali prezidentovi tykat a různě – dost nedůstojně – ho opečovávat před vojáky. Okamžitě jsem své lidi požádal, aby počkali na chodbě. Ať si to dělají v soukromí. Musejí si přece vůči prezidentovi zachovat vždy úctu, a ne mu utírat pusu a říkat mu Miloši. Mimochodem, lituji jeho bodyguardy, kteří jsou degradováni na ošetřovatelky s pistolí. Musí to pro ně být hrozně ponižující,“ plivl svou jedovatou slinu generál v rozhovoru pro Deník N pod průhlednou záminkou, že mu šlo o projev úcty k Miloši Zemanovi.

Viceprezident Ovčáček ale generálovu lest prohlédl a reagoval pro Blesk.cz razantně, ale spravedlivě: „S tak koncentrovanou nenávistí, záští a farizejstvím se veřejnost velmi dlouho nesetkala. Místo aby ocenil, že prezident navštívil vojáky v Afghánistánu, vyjadřuje se Petr Pavel jako pavlačová drbna. S takovým přístupem ho budou mocně velebit někteří novináři, ale u českých voličů neuspěje,“ uvedl. Vyvrátil také pokusy generálových nohsledů vytvořit kolem jeho osoby falešnou aureolu hrdiny, když v té souvislosti poznamenal: „Medailí má Miloš v šuplíku, kolik chce! Může si je pověsit i na záda, aby nepřítel při případném strategickém ústupu našeho vrchního velitele viděl, že ustupuje hrdina.“

Aleně se medaile jen posypou

Daleko větší šanci i prezidentovu podporu mají jeho tipy Josef Středula, Vladimír Dlouhý, ale černým koněm kampaně je nový kandidát, který se představil na zbirožském zámku v minulých dnech – navíc také s legendou hrdinství. Na slavnostním ceremoniálu ke Dni vzniku ČSR, pořádaném Hasičským záchranným sborem, obdržela medaili ministryně financí Alena Schillerová, které navíc již dříve prezident Zeman udělil čestný titul Božský dar pro premiéra Babiše! Její – jako vždy rozkošné foto – se okamžitě stalo hitem sociálních sítí s titulky Anděl s ďáblem v těle a na něm s medailí! Sama ministryně – novináři nazývaná Nebeská – k tomu podotkla: „Moc si vážím čestné medaile za dlouhodobou podporu činnosti Hasičského záchranného sboru České republiky, zvýšení rozpočtu ze státního rozpočtu a nastavení optimálního prostředí HZS ČR.“ Příští rok očekává medaile od policie, městské policie, Svazu myslivců, Svazu protifašistických bojovníků plukovníka Vodičky… a do roku 2023 času dost.

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík.