Zpětné zrcátko: Seriál Most! u RRTV, Babiš u Trumpa a Václav Klaus mladší vyhozen z ODS

Zpětné zrcátko: Seriál Most! u RRTV, Babiš u Trumpa a Václav Klaus mladší vyhozen z ODS Zdroj: Archiv

Seriál Most! narazil na RRTV, Slováci jsou pašáci, Babišovy polobotky v Bílém domě a VK mladší v kuchyni

Zpětné zrcátko neví, kam dřív skočit za událostmi světového i lokálního významu, proto je těžké se rozhodnout, kde začít. Nakonec se Zpětné zrcátko rozhodlo jako Chytrá horákyně a znovu upřelo pohled na událost, která pro jednu stranu byla světová, pro druhou méně než lokální. Řadu let slibovaná návštěva v Bílém domě se nakonec konala, jen není jisté, zda to ví prezident Zeman.

Ale nic na tom, on sám se do USA na významné fórum dostal také a bude tam hodně dlouho. Jeho fotografii se samopalem Kalašnikov a zásobníkem z lahve od Becherovky už Zpětné zrcátko komentovalo.  Nyní se tento vrcholně intelektuální bonmot stal součástí prezentace profesorky Marylandské univerzity Susan D. Moellerové jako příklad negativního vývoje vztahu politiků k médiím.

Součástí prezentace je i jiná Zemanova slavná chvíle, v níž doporučuje prezidentu Putinovi všechny novináře postřílet. Kupodivu i tento milovník medií Zemanův návrh odmítá jako příliš vtipný. Uvedené zmiňuje Zpětné zrcátko znovu jen jako oponenturu kritiky, že se prezident čím dál tím méně objevuje na veřejnosti a nevykonává úřad. Je zřejmé, že chvíle, kdy je Miloš Zeman vypuštěn ven, ať již na délku hadiček s výživou nebo ve zkušebním módu řízen dálkovým ovládáním, napáchá více škod, než je únosné.

Česká média výsledek schůzky Babiše a Trumpa chválila, byť její význam nebyl tak světově zlomový, jak píší. Ale už fakt, že se premiér – podle očekávání – nechoval jako idiot, je přínosem v kontrastu se zahraniční politikou všech azimutů prezidenta Zemana. Schůzka je zároveň i přínosem domácí politice neboť se Babiš stal tím, kdo řečeno dokázal převést konečně do reality parafrázi názvu amerického filmového trháku – Rudý jestřáb sestřelen. Nebyl to začátek pádu Ikara, za nějž se prezident také považuje, i když jeho játra jsou více játry Promethea.

Příští pecka prezidenta Zemana

Schůzka v Bílém domě ale byla hlavní nejviditelnější trefa. Zemanovi to přestává vycházet. Poté, co se zbavil Jindřicha Forejta Gumpa, jediného profesionála na Hradě, je obklopen charaktery rádců z filmu Šíleně smutná princezna i s jejich oblíbenou písní Kujme pikle. Selhal mamlas Veleba, opět se do roka a do dne hroutí manšaft Tokyo Kanimůry a ani zadlužený anállezec nebude ta správná trefa, přes prostor, jenž nabízí TV BRRandov. Pravda, její obrazovka snese všechno.

Zeman přestává bavit. Dolézání za dříve opovrhovaným vedením socanů, pád jeho preferencí, fyzická i psychická invalidita dává naději, že nás příliš hanby na světové scéně už nepotká. Co provede doma, nikoho od Weidenu dál nezajímá a v Číně či Rusku ať si ho klidně užijí.

Lze se, pravda, od prezidenta Zemana obávat v nejbližší době expresivnějších výkonů než dosud. Je ale povinností ošetřujících lékařů, aby si prezident například při příštím pálení trenýrek stačil dotyčný úbor včas svléknout. Je třeba mu zabránit ve snaze trumfnout Tvrdohlavé lézt na střechu Pražského hradu a nahradit standardu jeho oblíbenými modrými trenclemi s gumou kolem zadečku. Je třeba vzít na vědomí v souvislosti s prezidentovými uměleckými vystoupeními s písněmi Pusť vsjegda budět solnce a Sentimental Journey, že příští peckou může být Zemanova oblíbená Kunda sem, kunda tam, nám už je to všechno jedno.

Babišovy boty, dárky a Faltýnek

Zarážející na úspěšné schůzce Trump Babiš byla poznámka paní Moniky, kterou nejvíc zaujalo a potěšilo, že Trump manželovi pochválil boty… Zpětné zrcátko si totiž není jisto, zda je to na naší zahraniční politice to nejdůležitější. I když poté, co prezident Zeman přišupačil k britské královně v modrobíle proužkovaných bačkorách…  Kdo ví!

Zato cesta domů musela být pro manžele Babišovy potěšením. Cesta jim ubíhala za radostného výskání nad dárky od hýřila Trumpa, který dal novému kamarádovi Adrejovi za zlacenou pistoli podepsané tričko českého basketbalisty Satoranského a Melania ochromila Moniku výměnou granátových náušnic za šátek. Někdo by jí měl říct, že kabát Moniky byl čtyřikrát dražší než té slovinské krasavice. Stálo by zato možná zjistit, zda si Trump nemyslí, že měl Babiš boty půjčené, a že v nich jel vzápětí do USA Středula.  

Horší to bylo doma! Faltýnek, muž číslo dvě ANO a nohsled číslo jedna, přezdívaný kmotr Jarek, je podezřelý, že to přehnal s podporou MýToo a řádně se při té kampani nakapschoval. Poslanci ANO říkají jeho obhajobě ano a přirovnávají ji k řeči Mistra Jana v Kostnici. Zlí jazykové naopak tvrdí, v souvislosti s Jarkovým výrokem: „Tak jsem si ten mandát vzal!“, že si nevzal jen mandát. Aktuální nerudovská otázka: Kam s ním? (s Faltýnkem) nabízí snadnou odpověď. Co takhle na prázdniny, na Krymu je teď už moc pěkně!

Klaus mladší a kuchyně

Ani na pravé straně politického spektra to není procházka Ordinací v růžové zahradě. V ODS se objevil biblický lotr po pravici, Václav Klaus – sice mladší, ale o nic lepší! Opakovaně se vydal proti vlastní formaci a ta je udivena, jakoby nevěděla, jakou veš si kožichu pustila. Na její udivenou otázku: „Kde bere tu drzost?“, je snadná odpověď: „U nich doma v kuchyni!“, kde se ODS zakládala, „…a proto mně, tátovi a mámě patří, vy blbečci!“

Dokud Václav Klaus mladší svými činy poškozoval image vlastní strany, budiž. Pokud poškozoval svými úchylkami zájmy země, dobrá, jsme zvyklí, byl tu táta… Ale pokud si křikloun k prosazení politických názorů bere do huby miliony zavražděných lidí, tak to je příliš – to je dokonce víc než krádež pera. Pokud ironizuje a srovnává holocaust s židovskými transporty, platí hláška kamaráda Procházky: Vona každá svině je nějak poznamenaná! Jinak mnohdy pomůže i transport do blázince…

Nechceme se na To dívat

V obci Svitávka poblíž Blanska mělo získat díky Paprsku Brno chráněné bydlení dvanáct mentálně lehce a středně postižených lidí, kteří se již delší dobu osvědčují ve schopnosti samostatného života. Část televizní reportáže, v níž postižení vystupují a hovoří, vysílaná na ČT 1 v pořadu 168 hodin byla dojímavá a okouzlující. Paprsek však zhasl. O to šílenější byl totiž festival tuposti místních existencí, které nechtějí mít nic společného „s nevyzpytatelnými lidmi“ (cit.) a nechtějí podle pana Leoše Mazala se na To 24 hodin dívat. Paní Nikola Vránová vyslovila obavu, že by na ni po cestě domů někdo sahal a mohl ji znásilnit.

Je-li ovšem paní Vránová tak přitažlivá jako je chytrá, pak se sexuálního násilí nemusí obávat. Myslím, že ani doma! Signifikantní byl v obci vylepovaný leták, v němž bylo mj. i varování: „…že tady budou bydlet muži, kteří mají myšlení dětí v předškolním věku, ale tělo a sexuální potřeby dospělých!“ Vzhledem k tomu, že Zpětné zrcátko odhalilo průběžné rozmnožování domorodé populace, je s ohledem na místní inteligenční kvocient pravděpodobné, že muže, před nimiž jsou svitávkovští občané varováni, již v obci delší dobu žijí. Přece jen paprsek světla na závěr. Nejen starosta Zoubek, ale přinejmenším dvě ženy z reportáže se ztotožnily s obavami o další život v obci, ale vzhledem k tomu s kým v ní žijí dnes.  

Kdo dal v sobotu večer přednost přenosu ČT 24 ze slovenských prezidentských voleb před akčními trháky a komediemi, nelitoval. Trochu jsme ty Slováky měli vždycky za pitomce a oni nám to, už poněkolikáté vracejí. Nejdřív Kiska a teď ještě k tomu Čaputová. Vy mizerové, to máme za tu zapřenou Pittsburskou dohodu? Dobře nám tak!

Most narazil na RRTV

Česká televize vyrobila po všech stránkách výtečný seriál s názvem Most! Zpětné zrcátko nepatřilo k těm, kteří hledali společensko-politický záměr díla, ale k těm, kteří seriál od první minuty pozorně sledovali. Podobnou pozornost věnovalo jinému seriálu ještě předtím, než existovalo a v současném by marně hledalo chyby, proto tak ani nečinilo.

Jinou pozici zaujala nejzbytečnější instituce v profesi, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta došla k závěru, že seriál Most! byl sprostý a žádá nápravu! Zpětné zrcátko ujišťuje Radu, že synonymum slovesa kopulovat, vážící se k činnosti většinou dvoučlenných kolektivů  za účelem zvýšení jejich množství nebo pouhého potěšení znalo už v 1.B. v roce 1952 a touto činností s Civínem spolužačkám vyhrožovalo, byť si realizací ani v nejmenším nebylo jisto, stejně jako Civín. Zpětné zrcátko neví komu, a čemu Rada slouží, každopádně v případě státnických projevů držela klapačku.

Zpětné zrcátko jako poplatník ČT se cítí ohroženo blbostí, která vyhřezává z rozhodnutí Rady a považuje varování Rady směrem k ČT za nablblé. Protože odmítá přijmout jako normu slovník nejvyššího představitele země, apeluje na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání: Nechovejte se jako pussy sem, pussy tam! Mimochodem zatím nikdo nesdělil hlavnímu arbitrovi české vtipnosti a místnímu polyglotovi, že výraz pussy znamená nejen to, co už dlouho neviděl, ale i kočičku či micku. Ví o tom své i Tom Jones, díky písni Pussycat, Pussycat I Love You, Yes I Do…  Slyšet ho tak Rada RTV…

V tom je kouzlo jinotajů, což je ale příliš složitá disciplina pro držitele samopalů Kalašnikov. Jo, Tom Jones a Slováci, ti se vyznaj´…

A to je dnes vše, co jsem zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík.