Michal David a Jaromír Nohavica. Jeden získal vyznamenání od prezidenta českého, druhý od ruského

Michal David a Jaromír Nohavica. Jeden získal vyznamenání od prezidenta českého, druhý od ruského Zdroj: Archiv

 Nohavica obdržel od Vladimira Putina Puškinovu cenu.
 Nohavica obdržel od Vladimira Putina Puškinovu cenu.
Puškinova medaile od ruského prezidenta Vladimira Putina pro českého písničkáře Jaromíra Nohavicu pohledem Petra Holce
Poslanec Jiří Dolejš kritizuje Nohavicu za to, že převzal ruské ocenění.
Ruský prezident Vladimir Putin udělil medaili českému písničkáři Jaromíru Nohavicovi (4. 11. 2018)
33
Fotogalerie

Vladimír Mertlík: Vyznamenání pro Nohavicu a Davida aneb Kdo je doopravdy normalizační umělec

Hradní metály bývají zvláště v případě medailistů z oblasti zábavného umění vskutku málo zábavné a prezidentův výběr v této oblasti uráží víc než jeho bonmoty. Letos nám situaci navíc zkomplikovali v Kremlu tím, že i oni provedli nominaci, mířící k nám. Michal David Za zásluhy v Praze, Jaromír Nohavica Putinovu, pardon, Puškinovu cenu v Moskvě! A český showbyznys, plný zlatých a platinových desek za prodej v číslech, kdy se všichni kupující vejdou do výtahu, má o čem mluvit.

Myslel bych si dál něco o pšouku ve sklenici vody, ale zarazila mne síla i nepoměr polemiky o nominacích i uměleckých a charakterových kvalitách obou umělců. Nejsem si jen jist, zda s diskutujícími mohu ve všem souhlasit. Oba interprety znám, jsem v branži od roku 1972 jako manažer a producent kapel, patřících k absolutní špičce rockové scény (mj. Bohemia, Blue Effect, S.L.S., České srdce, Tango) i mnoha festivalů.

Vydávat manifest o mém vztahu k písním Michala Davida proto považuji za nadbytečné. Respektoval jsem jeho úspěch, byť to nikdy nebyla má hudba a srdečně jsme se zdravili, byť jeho vkus a přátelé nepatřili k mým. To platí i dnes, včetně Miloše Zemana. Přesto nechápu Michalův smrtelný hřích, díky němuž je třeba věnovat jeho denunciaci tolik prostoru.

David nebyl členem KSČ jako Neckář či Zich

My měli z podstaty jeho hity za srágory a nechodili je ani poslouchat, ani na ně tančit do Ambíku. Přesto nevím, v čem je M.D. víc normalizační, než celá zbývající pop scéna, než všichni herci, kteří hráli i Leninovu zubní protézu či sportovci na bedně s rudou hvězdou na prsou. Normalizační jsme byli my všichni, kdo jsme chodili do práce a nevedli s režimem přímý boj - pekaři, lékaři, frézaři a inženýři. Neslyšel jsem, že by Michal David byl členem KSČ jako Václav Neckář či Karel Zich. Nikdy jsem neslyšel o jediném udání StB, které by podal, na rozdíl od mnoha udání Jaromíra Nohavici! To je ta věc!

Pokud je téměř adorována Nohavicova tvorba, pak s tím nelze než do písmene souhlasit! Jiná píseň ale zazní, když se má mávnout rukou nad jeho kolaborací s tajnou policií a aktivním donášením na kolegy. V tu chvíli mi často zmiňované sdílené spiklenectví na koncertech zhořkne, protože vyšší stupeň spiklenectví, zdá se, navázal J.N. s tajnou policií a vše, co si na rozdíl od nás odvážně dovolil vyslovit se zdá být jen povolenou splátkou za informace.

Při vší úctě k jeho dílu nesouhlasím s tím, že z Ostravy některé věci vypadají jinak, jak se svého času Jarek Nohavica vyjádřil. Pravda a lež či zrada věřících vypadá vždy a odkudkoli stejně! Karel Sabina byl vynikající básník a spisovatel, Emanuel Moravec vynikající publicista a teoretik vojenství, přesto nejsou menšími kolaboranty ani zrádci.

A to je vše, co jsem dnes viděl ve Zpětném zrcátku. Váš Vladimír Mertlík.


Zpětné zrcátko je nová rubrika publicisty, scénáristy, textaře, producenta a režiséra Vladimíra Mertlíka, který aktuální události originálně komentuje v kontextu dávné i nedávné historie.