Prezident Petr Pavel při natáčení novoročního projevu

Prezident Petr Pavel při natáčení novoročního projevu Zdroj: KPR/Zuzana Bönisch

Jednání prezidenta Petra Pavla s ministryní obrany Janou Černochovou. (13.2.2024)
Prezident Petr Pavel na jednání Fialovy vlády
Petr Pavel se na Hradě setkal se zástupci mladé generace (30.1.2024)
Pohřeb Jany Hlaváčové - prezident Petr Pavel
Petr Pavel na návštěvě vlčího výběhu v Srní (24.1.2024)
10
Fotogalerie

Vladimír Mertlík: Hon na prezidenta? Psi štěkají – karavana jde dál...

Zpětnému zrcátku to nedá, aby se znovu nepozastavilo nad obsahem i úrovní české mediální scény. Nedávno způsobilo mediální pokrytí návštěvy Petra Pavla v Izraeli a Kataru na bulvárním webu pozitivní šok po srovnání s většinou médií, jež návštěvě přes její odezvu v celé Evropě věnovala pozornost rozsahu seznamovacích inzerátů. Na druhé straně, co se kritiky a pochyb nad vším, co vykoná, si na pozornost nemůže prezident stěžovat.

„Rozčarování z Pavla…“ volá titulek populárního webu a čtenáře nutí k zamyšlení nad tím, co prezident provedl tak strašného, že zklamal své voliče. Text ale nepřináší nic nového! Tak jako řada jiných opakuje hloupé klišé, jak se Petr Pavel odkopává a obnažuje údajně fakt, že prezidentské volby 2023 vyhrál kandidát „bez politických zkušeností a silného zázemí“. Zklamal prý i tu část voličů, kteří v něm údajně „viděli druhého Václava Havla či TGM, neboť Havel či TGM není ani náznakem“. Co na tom, že dál se text zabývá jen historickými konotacemi nástupu a působení TGM a Havla bez ohledu na unikátnost doby, v nichž se ujali úřadů. Co na tom, že už proto je srovnání Petra Pavla s nimi naprostý nesmysl. Co na tom, že voliči Pavla v něm neviděli ani Havla, ani TGM. Co na tom, že Pavel sám to nikdy ani písmenem nezmínil jako snahu a cíl. K tomu naložit mu, to stačí! Cílem Pavlova zvolení byla naděje dát zapomenout na vládu narcisů Václava Klause i Miloše Zemana. Jejich politické zkušenosti, tolik prý chybějící Petru Pavlovi, se v celé nahotě ukazují i po jejich odchodu do krajiny Zapomnění. Vyjádřeními a kroky se řadí k zoufalcům, kteří jsou za pozvání na konferenci v Tramtarádistánu či do redakce Slepičích proudů ochotni nabídnout nejen svou páteř, ale přidat i svobodu vlastní země. Rozdíl je mezi nimi pouze v tom, že jsou jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Bonusem Pavlovy volby se ukázalo být i vyloučení nástupu chaotika s jeho snahou zemi agrofertizovat.

Přesto je tento útok na Pavla slabým odvarem pořadu, který nabídl televizní kanál jevící se jako stále hlasitější hlásná trouba rudohnědé holoty. Již název relace „Příliš opatrný prezident?“ naznačoval, odkud větry vanou. Moderátor, ač se ho nikdo na nic neptal, ohodnotil Pavlova vyjádření k zákonům vlády komentářem: „…často je vítá, ale zároveň mívá výhrady, které nebývají příliš konkrétní… Nechci to hodnotit…a tak se ptám, oblíbil si prezident takovou pozici, ve které chce být zadobře… zkrátka se všemi?“

„Ano!“ naskočil na koně hlavní rowdie poraženého finalisty a zpražil prezidenta, že doplňuje svá hodnocení prázdným balastem slov o nutných systémových krocích, jež problém řeší. „A to je u prezidenta opravdu málo!“ zní rozsudek.

V souladu s titulem relace pak moderátor navádí hosty k cíli, jímž je výprask Pavla: „A proč je pan prezident tak opatrný?“ Druhý z nich ve snaze udržet reputaci profese politologa zprvu ponoukače zklamal. Špitl, že Pavel nechce být zadobře se všemi, jen se jeho názory překrývají s vládními. Ke kritice jeho příliš stručných odpovědí uvedl, že ani v předvolebních debatách neměl Pavel potřebu vyčerpávat celý časový limit, a své zamyšlení uzavřel řečnickou otázkou: „Je otázkou, zda podpora vládních rozhodnutí je dobře, nebo špatně a zda by neměl být Petr Pavel odvážnější. Zda by neměl spíš zastupovat ty, kteří jsou nespokojení, kteří ho nevolili a jim vyjít vstříc.“ Na hlazení prezidenta po srsti jej ale česká pobočka „Russian Today“ nezvala, a proto mu moderátor napoví: „…můžete pokračovat… Dočkáme se někdy od pana prezidenta kritiky některého vládního kroku?“ Tázaný se konečně chytí: „Myslím, že se dočkáme! Určitě přijdou situace…, ale strategie vlády někdy připomíná úsilí, kdy chce naštvat všechny segmenty české společnosti!“

Jako falešný pokus o rovnováhu se ukáže i tweet Martina Fendrycha: „Prezident Petr Pavel kráčí ve stopách Václava Havla. Nechci nikoho naštvat, ale je to tak. Vlivný web Politico Pavla zařadil mezi 28 osobností, které budou nejvíc ovlivňovat charakter Evropy v příštím roce. Jeho vliv je vnímán pozitivně. Před více než třemi desítkami let patřil mezi nejvlivnější osobnosti Evropy Havel.“

Koho ale zajímá web Politico, a tak moderátor televize hlavně pro „naše lidi“ varuje: „Někoho by možná mohlo to, co jsme slyšeli, popudit nebo rozčílit! ...Ale zajímá mě… vy vidíte, pánové, mezi oběma muži v politice nějaké společné rysy, nebo jak to nazvat?“ A s cílem nařezat prezidentovi, co se do něj vejde, přidá vlastní záporný komentář!

Tím ale výprask Petra Pavla nekončí! Po popisu jeho návštěvy v Královéhradeckém kraji a setkáních se zástupci kraje se moderátor naléhavě ptá: „A není to málo?“

Na to rowdie národu s radostí sdělí, že od Pavla nelze nic čekat, protože nic neví. Účastníci nátěru se pak shodnou, že se Pavlovi strategie „kdo nic nedělá, nic nezkazí“ i polehávání na Pražském hradě a zámku v Lánech vymstí a dostane se podle nich do stavu „…chromé kachny a bude jen čekat, až bude osvobozen z této osobní tragédie!“ (cit.)

Porovnejme životní dráhu Pavla od roku 1990 s dráhou adorovaných předchůdců:

  • …kandidát bez politických zkušeností a silného zázemí? Wikipedie na stránce „Petr Pavel: 1990–2014: Vojenský diplomat a velitel“ říká: Ve třiceti letech přichází na genštáb AČR. Připomeňme jeho statečnost v akci UNPROFOR v Jugoslávii 1993, oceněnou nejvyšším francouzským vyznamenáním. Po návratu je zástupcem přidělence Česka, nejvyšším zástupcem ve vojenských diplomatických funkcích v Belgii, Nizozemsku a USA a v letech 1999–2002 na velitelství NATO v Nizozemí. V roce 2003 byl zástupcem na velitelství operace Trvalá svoboda v Tampě v USA, poté 2007–2009 zástupcem vojenského přidělence Česka při EU a 2010–2011 zástupcem Česka na Vrchním velitelství NATO v Evropě! Roku 2011 byl zástupcem náčelníka genštábu AČR, kterého po roce ve funkci vystřídal, ale již 26. června 2015 nastoupil do funkce předsedy vojenského výboru NATO, nejvyššího postu v NATO! V roce 2018 za výkon ve funkci obdržel nejvyšší americké vojenské vyznamenání pro cizince: komandér Záslužné legie. Je to opravdu tak málo?
  • …není ani náznakem Havel či Masaryk. Z kariéry Petra Pavla je zřetelné, že byl a je vždy především sám sebou. Pokud sdílí hodnoty TGM a Václava Havla a někdo má pocit podobnosti s nimi, tím lépe.
  • často je (kroky vlády) vítá, ale zároveň mívá výhrady, které nebývají příliš konkrétní… …oblíbil si prezident pozici, ve které chce být zadobře se všemi…? Výhrady Pavlových předchůdců byly konkrétně čitelné už tím, že je měli ke všemu, co nenapadlo je, bez ohledu na smysl a obsah jejich kritiky.
  • …měl by víc zastupovat ty, kteří jsou nespokojení, kteří ho nevolili, a jim vyjít vstříc… Nelze zastupovat a vyjít vstříc těm, jejichž nespokojenost plyne z bytostného odporu k demokracii, zvláště dávají-li to najevo chováním řeznického psa.
  • Kdo nic nedělá, nic nezkazí… Označit pracovní činnost Petra Pavla za polehávání a strategii „kdo nic nedělá nic nezkazí“ je tak hloupé, že hloupý je i ten, kdo tu hloupost vysloví.
  • „…(bude) chromá kachna a bude jen čekat, až bude osvobozen z této osobní tragédie!“ Inu, koho ruku lížeš, toho píseň zpívej!

Ostatně jak jsou na tom orlové Klaus a Zeman? Existence prvního v ghettu Institutu VK s lháři a kolaboranty převádějícími dotace na konto ruského režimu je jeho věcí. IVK začal být financován významnými firmami, když se jim zdálo, že Václav Klaus bude i v důchodu myšlenkovým trustem a hybatelem dění v zemi. Naštěstí pro nás jeho aktuální mentální pochody nikoho nezajímají, a tak odpověď, kdo dnes činnost IVK vlastně platí, zůstává záhadou. Komentovat pak pyžámkové dny, opilecká okna a vulgární zvratky kariéry Miloše Zemana, stejně jako jeho dnešní politiku konanou v ložnici podivného bytu netřeba. Shrnuto: Psi štěkají – karavana jde dál… Čas ukáže.

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík