Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremier Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády (14.2.2021)

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremier Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády (14.2.2021) Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Vladimír Mertlík: Česká stopa v covid testech análními výtěry – jsme opět best in covid 

Festival zbytečných keců, marných gest a ochotnických vystoupení hereckého spolku principála Andreje Babiše pokračoval beze změny dramaturgie i v minulém týdnu. V dobře informovaných divadelních kruzích se proslýchá, že s ohledem na poslední pěkné neúspěchy, s nimiž se spolek potýká, jedná Andrej Babiš s Divadlem Járy Cimrmana o licenci na poslední dějství hry Záskok – „Vichr z hor“ jehož provedení chystá uvést na celostátním festivalu divadelního umění 5. – 6. října 2021! 

Úskalím jsou tlaky dalších hlavních hvězd spolku, představitele milovníků a plemenných hřebců Jana Hamáčka a Vojtěcha Falmera Filipa, známého ze seriálu „Krysa udavačem“, kteří usilují o pozornost na úkor principála Babiše. Aktuálně spolek hostuje s fraškou o záchraně premiéra na čele tabulky volebních preferencí „Frigo na mašině“, tragikomedií „Kulový blesk 2“ o výměně ministrů zdravotnictví a tragedií „Armageddon“ o vyhubení národa epidemií neschopnosti jeho vůdců.

„Frigo na mašině“ je bláznivá groteska o muži se strnulým výrazem ve tváři, který se řítí na čele lokomotivy, aniž by ji ovládal a pokouší se zabránit tím, že řítící se vlak brzdí klackem, vraženým do kolejiště. „Kulový blesk 2“ je parafrází na motivy dětské hry „Šaktulata, hejbejte se!“, v níž se umístí do kruhu o jednu židli míň než expertů, kteří budou hrát. Ti chodí dokola za zpěvu „Škatulata, škatulata, hejbejte se, kdo má místo, posaďte se!“ a všichni se v daný okamžik snaží usednout na volné židle. Na koho židle nezbyla, ten vypadl ze hry, ubere se jedna židle a hraje se dál.

Druhou verzí je varianta, kdy výběr probíhá jako při hře „Flaška“, ve které  hráči přicházejí nejen o poctivost, ale i o trencle a kaťátka. Druhá kategorie ansámblu ve hře „Vadí – nevadí“ zvedá ruce na výkřiky Friga „skřivan letí příp. kobliha letí“, aby v případě špatné volby účastníci odevzdávali fanty v podobě ztráty povolání, zdraví, zdravého úsudku, prostředků k živobytí a starších spoluobčanů, z nichž někteří jsou rodiči hráčů. Hladovějícím je vydán zákaz pohybu a přesunů, aby se během hladomoru co nejméně vyčerpávali. Jsou rozděleni podle volebních lístků, k jejichž vhození se zavázali a šťastnější z nich – ANO - smí postávat ve frontách před potravinovými bankami, z nichž jim Frigo a jeho kolega Toman – podle vzezření přezdívaný kulový čep – vydávají vlastní produkty vykoupené státem, které by jinak s ohledem na jimi vyhlášený výjimečný stav neprodali. Největší smolaři ze spolku – komparsisté a kulisáci zatím průběžně umírají dle klíče rozpočítání na „první, druhý, první druhý“. 

Popsaný jev je podle svých tvůrců nazýván odborně „lockdown“, a díky jim tak patří Downův syndrom mezi nejznámější a nejtypičtější syndromy způsobené chromozomální aberací. Jde o nejčastější vrozenou příčinu mentální retardace, geneticky podmíněnou anomálií chromozomů (22 párů a 1 trojice) a nazývá se také trizomie, aneuploidie atp. Molekulární podstatou ale může být i translokace – což je určitá forma připojení, tedy koalice – chromozomu 21 na jiný chromozom.

Covid-19 rezonuje i ve světě a díky jeho českému vlivu je nazýván druhou českou novou vlnou. Japonsko protestovalo proti análním výtěrům svých občanů při jejich vstupu či odjezdu na či z území Čínské lidové republiky a dodalo, že jim to vadí. Čínská strana v reakci odpověděla, že covidové testování análními výtěry je mnohem přesnější a má lepší výsledky. Odborníci z birminghamské univerzity se domnívají, že důvod úspěšnosti testů spočívá v tom, že vir je zaskočen čínským pravidlem 棉签从相反的一侧发生 – čti Miánqiān cóng xiāngfān de yī cè fāshēng – volně přeloženo „tím, že výtěry probíhají z opačné strany, než by jeden čekal“! 

Česká strana ústy svých představitelů tuto domněnku potvrdila s tím, že s análními výtěry má sama nejlepší zkušenosti, i když také „z opačné strany, než by jeden“ čekal. Na základě zkušeností ze spolupráce se Sovětským svazem, na niž navazují dnešní kroky českých politických reprezentantů, se množí informace, zda za objevem análních výtěrů není skryta česká stopa. Každopádně jde o velkou příležitost, jak naše maličká zemička může znovu stoupat na výsluní a stát se opět „best in covid“!  

   

Premiér Babiš ve čtvrtečním vydání nezávislého deníku mfDnes přednesl několik úvah, podnětných v dalším boji se zákeřným virem a jeho následky. Nejdůležitější zprávou je premiérův návrh na řešení průběhu letošních maturitních zkoušek. Jeho rozhodnutím budou maturity letos zrušeny a zkoušky dostanou všichni studenti paušálně podle průměrného prospěchu v minulých letech a ti, kteří vědí jak volit, dostanou lepší známku! ANO – bude líp! Konečně budeme všichni stejně chytří!

Premiérovo rozhodnutí platí i pro učební obory zedník, tesař, řidič, automechanik aj. i pro zkoušky na odborných školách, např. letecký opravář, dispečer letového provozu, zdravotní sestra, lékárník aj. Jak postavit zeď či opravit letadlo najde dnes mladý člověk snadno na youtube nebo na e-mimino, jistě ne bezdůvodně se těmto zdrojům říká univerzita života. Na otázku redaktorky, kdo premiéra na tuto geniální myšlenku přivedl, odpověděl Andrej Babiš bez vytáček skromně, že on sám díky stovkám e-mailů od studentů a příběhům hlavně studentů zdravotních oborů. 

Premiérovi navíc jeho rozhodnutí potvrdily i slovenské statistiky, které dokladují, že studenti ve školním roce 2020/2021 strávili výukou 26 dní. Plnohodnotně zapojeno do distanční výuky nebylo 20% studentů, přitom 98 tisíc jich má dělat maturitu! Jen 1% se přitom překvapivě nespokojilo s průměrnou známkou, zatímco 99% Babišovo rozhodnutí vítá! Ten příležitost podepsat se nejen na zdraví důchodců, ale také na vzdělání budoucích generací u nás vítá a probírá ji ve svém volném čase se studenty, kteří mu pravidelně a často volají. Problémy zatím děla jen ministr školství Plaga, protože je učitel, suchoprd a není na kandidátce říjnových voleb. Andrej Babiš také zdůraznil, že studenti zdravotních škol chodili pomáhat do nemocnic, viděli umírat lidi, jiní zas pomáhali seniorům a za tuto obrovskou pomoc si tu maturitu zdarma zaslouží!

Rozhodně odmítá údajně se množící žádosti rodičů i učitelů na opakování celého letošního školního roku. Žáci si podle něj zažili spoustu stresu a opakovaní by proto nebylo spravedlivé neboť žáci nemohou za to, že přišel vir a naopak nepřišel ten, co měl přijít! I výzvu opozice k zapojení více zdravotnických zařízení premiér odmítl, protože to také řeší on. Jeho nebude a nemusí  nikdo k ničemu vyzývat, protože premiér je vyzívaný sám! Totéž platí pro problém samoživitelek, který již Andrej Babiš také samozřejmě řeší. V reakci na informaci, že Hamáček tlačí na Blatného, aby zpřístupnil lék Ivermektin, dodal premiér, že není třeba tlačit, jemu že to jde také samo a navíc to bude řešit. Připomněl také, že ministerstvo zdravotnictví je personálně poddimenzováno a je tam řada nekompetetních lidí, ale i to premiér řeší. 

Dnes 8. března slaví 89. narozeniny Josef Mašín, účastník 2. i 3. odboje, člen skupiny bratří Mašínů a držitel několika vyznamenání, z nichž první „Za chrabrost“ obdržel od prezidenta Edvarda Beneše již ve třinácti letech. Zbývá přát a zazpívat: „Josef má narozeniny, my máme přání jediný, štěstí, zdraví, štěstí, zdraví, hlavně to zdraví!“ 

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík