Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Zbyněk Pecák

Jak prodloužit psí život i o několik let? Díky pár tipům se dá předejít nemocem srdce i nadváze

Onemocnění srdce, zvýšený cholesterol nebo cukrovka. To jsou stále rozšířenější nemoci, které trápí lidstvo. I proto jsou stále populárnější nutriční specialisté, lidé se snaží v uspěchané době čím dál více hýbat, správně jíst a dodržovat pravidla zdravého životního stylu. Nemoci spojené se špatným jídelníčkem a nedostatkem pohybu nejsou problémem pouze lidí. Nadváha trápí také naše čtyřnohé přátele.  Z průzkumů vyplývá, že nadváhou trpí až 44 % psů. Přitom pokud je váš pes ve správné kondici, může se dožít až o dva roky vyššího věku.

Obezita u psů má stejnou příčinu jako u lidí – příjem energie je vyšší než její výdej. Druhým hlavním faktorem je stejně jako u lidí nedostatek pohybu. Další příčiny obezity u psů jsou spojeny se stárnutím, s kastrací nebo také se zdravotními problémy, které je omezují v pohybu. Psi si ale obsah misky nevybírají a jsou zcela odkázáni na svého majitele, který je za jejich zdraví zodpovědný. Naprosto zásadní pro zdravý životní styl psa je důslednost majitele. Kombinace dostatku pohybu a vyvážené stravy přitom slouží jako perfektní prevence a zabrání v budoucnu velkým výdajům za léčbu nemocí či speciální diety. „Nutričně vyvážené krmivo je zásadní pro správný vývoj psa během celého jeho života. Každý majitel by měl svému psovi poskytnout v krmivu veškeré základní i doplňkové živiny. Bez nich pes zdravotně strádá a nedostává se mu dostatečné fyzické a mentální pohody,“ říká MVDr. Petra Miklišová, specialistka na výživu psů ve společnosti Purina.

Zdravý životní styl je velmi často propojený s jednoduchostí. Ta je trendem, který se prosazuje v jídelních lístcích i těch nejlépe hodnocených restaurací. Jednoduchá receptura je základním kamenem nejen na menu vyhlášených šéfkuchařů, ale také v novém krmivu pro psy od společnosti Purina. „Právě jednoduchost bez chemie je základem našeho nového krmiva Beyond Simply 9. Nabízíme granule, jež obsahují všechny důležité živiny, minerály a vitamíny, které pes potřebuje pro zdravý život,“ říká Linda Malíšková, manažerka značky Beyond.

Pravidelnost krmení je stěžejní

Nastartovat zdravý životní styl není nikdy pozdě. Čím dříve začnete, tím lépe. Abyste dopřáli svému mazlíčkovi zdravý a spokojený život, dbejte na vyváženou stravu. Kvalitní krmení by mělo obsahovat správný poměr výživných látek, především bílkovin, tuků, sacharidů, minerálů a vitamínů. Důležitá je také pravidelnost. „Dospělí psi by měli krmivo dostávat maximálně 2x denně. Pokud je pes zvyklý na pravidelnost, jeho metabolismus se zrychluje a následně se snižuje riziko získání nadváhy,“ doplňuje Miklišová. Obezitu mohou způsobovat také nevhodné pamlsky. Především u menších plemen je nutné sledovat energetický výdej zvířete a tomu přizpůsobovat příjem. A rozhodně nepodceňujte pitný režim. Pes by měl mít neustále k dispozici misku s čerstvou vodou.

Nezapomínejte na procházky

Krmení a pravidelný pohyb spolu úzce souvisí. Proto byste neměli zapomínat, že stejně jako lidé, tak i psi musí potravu trávit. Proto fyzická aktivita není vhodná ihned poté, co váš pes vymete misku. Na krátkou procházku byste měli jít hned ráno před odchodem do práce. „Po ranním vyvenčení, ještě než odejdete, naplňte psovi misku částí denní doporučené dávky krmiva. Nebude z vašeho odchodu tak smutný a zároveň bude mít čas na to, aby krmivo strávil a načerpal energii. Večer můžete vyrazit na delší procházku a po ní přichází na řadu druhá větší dávka krmiva,“ radí Miklišová.

Samozřejmě neexistuje standardizovaný manuál, který by vám řekl, kolik potřebuje pes pohybu. Vzhledem k tomu, že existují stovky různě velkých plemen, požadavky na energetický příjem i výdej se značně liší. Menším psům, mezi které patří například čivava nebo jorkšír, stačí jedna krátká procházka denně, naopak na dostatek pohybu například pro chrty a velké lovecké psy si musíte najít výrazně více času. Jako skvělá alternativa může posloužit canicross, což je oficiální sportovní disciplína, ve které pes táhne běžce. Podobně jako jiné sporty se dá canicross provozovat i v „hobby“ verzi, což znamená, že jde spíše o výklus se psem, při kterém si sami stanovíte rychlost běhu. Na canicross není zapotřebí žádné drahé vybavení, pro začátek vám postačí jen postroj a vodítko s amortizérem. Pokud je váš pes už starší a má problémy s klouby, běh a tím pádem i dostatečný výdej energie se dá nahradit plaváním.

Běh a plavání ale nejsou jediné pohybové aktivity, které můžete se svými čtyřnohými přáteli provozovat. Velmi známé a v poslední době rozšířené je agility, což je sport, který je často přirovnáván ke koňskému parkuru. Nejvhodnější plemena k agility jsou border kolie, pudlové, sheltie, papilonové nebo belgičtí ovčáci. Agility je pro psy jedna z nejpřirozenějších aktivit – pes spolupracuje se svým pánem při překonávání překážek v honbě za kořistí, kterou je pamlsek či hračka a pochvala na konci každého parkuru. Je to sport, který prospívá fyzické kondici psa i psovoda a velmi dobře upevňuje vztahy mezi psem a pánem. Se psem můžete také jezdit na kole, ovšem mějte na paměti limity vašeho plemene. Zároveň nemějte vašeho pejska na obojku, postroj je pro něj výrazně příjemnější. Pokud váš pes miluje aportování, pořiďte mu frisbee. S létajícím talířem vašeho psa rychle, zdravě a zábavnou formou unavíte a zajistíte mu tak dostatečný energetický výdej. U všech fyzicky namáhavých aktivit nezapomínejte mít u sebe láhev s vodou.

Ať už se nakonec rozhodnete pro canicross, frisbee, kolo nebo například obyčejné aportování s tenisákem nebo suchou větví, váš pes vám bude velmi vděčný a zároveň každým z těchto pohybů zlepšujete kondici, a tím pádem i zdraví, nejen jemu, ale i sobě.