...

... Zdroj: Shutterstock.com

5 tipů, jak povýšit posezení s přáteli na dokonalou zahradní slavnost

Prodloužené jarní dny plné sluníčka zvou k venkovnímu posezení s rodinou či přáteli. Zahrada je ideálním místem činu. Nic nemusíte nosit daleko, v příjemně teplých paprscích si odpočinete a poklábosíte u chutného jídla a sklenky něčeho dobrého. Ať už se rozhodnete grilovat nebo budete mít dobroty předem připravené, vyplatí se dodržovat pár triků, které vaši sešlost promění ve skvělou garden party.

1) I hostitel má právo na relax

Zmateně pobíhající hosté způsobí akorát vrásky na hostitelově tváři a nic víc. Správně zorganizovaná slavnost se line hlavně v příjemné atmosféře. Spoustě vysvětlování se vyhnete jednoduše, stačí vše přehledně označit. Dekorativní infoštítky vám nejen pomohou, ale i hezky vypadají a celkově vaši oslavu vizuálně pozvednou.  Cedulky se dají koupit, fantazie ovšem nezná mezí a štítky nejsou nic náročného na výrobu. Na jednorázovou akci bohatě postačí papírové, ty z tvrdších materiálů vydrží i více použití. Hlavně mějte na paměti, že zahradní party je především o útulném prostředí a relaxu, který si užije i pořadatel.

2) Obsluž se sám

Další vychytávkou jsou oddělené stoly s jídlem a pitím. Hosté se u nich zabaví, naberou si jen tolik, kolik zvládnou sníst či vypít, a když jim k tomu přidáte místo běžných talířů vkusné papírové imitace, odpadnou starosti s nádobím. Švédské stoly předem vkusně naaranžujte. Mezi mísami s jídlem se dobře vyjímají vícepatrové stojánky s jednohubkami, stůl s pitím oživíte originálními nádobami.  Na domácí limonádu nebo ovocné víno se skvěle hodí vydlabaný meloun, lahve a plechovky vydrží dlouho chladné v kovovém kyblíku s ledem.

3) Zahrádka jak za žurnálu

Zahradní bankety pořádali lidé už v daleké minulosti. Šlechtičny a šlechtici se na nich naparovali ve svých nejlepších šatech a hostitel se chlubil tematicky upravenou zahradou. Honosné róby se v dnešní době už tolik nenosí, zastřižený trávník je ale stále nutností. Každý pořadatel venkovní slavnosti by to měl mít na paměti a před sešlostí zahradu dostatečně zkrášlit. K perfektnímu střihu pomohou samostatné robotické sekačky Robomow RX. Posekají totiž samy, květinovým záhonkům se bezpečně vyhnou a trávník zvládnou i vyživit. Sekačky zapnete i na dálku prostřednictvím mobilní aplikace a během práce jim nemusíte asistovat. Zbyde vám tak čas na poslední přípravy.

Letní dekorace zkrášlí každou terasu či zahradu >>>

4) Nezapomeňte na ozdoby

Na žádné party nesmějí chybět dekorace. Kouzelnou atmosféru navodíte ozdobami, které vyrobíte sami doma. Ti, kterým se nechce vytvářet zástup krepových květin, mohou využít pestrobarevné balónky nebo si pořídit veselé girlandy. Určitě se vyplatí oprášit univerzální vánoční světýlka, která slavnost doslova rozzáří jako malé světlušky. Kdo nemá, nevadí, skvěle je zastoupí lampióny ze starých plechovek, odvážlivce potěší hořící louče. Běžné svíčky se dají použít také, aby vám je nesfoukl vítr, skryjte je do bezpečí prázdných zavařovacích sklenic, třeba od marmelády.

5) Kdo si hraje, nezlobí

Jídlo časem hosty unaví a konverzační témata mohou také dojít. Buďte připraveni na takovou situaci a mějte v záloze nějaké zábavné činnosti. Tradicí jsou deskové hry, karty nebo nenáročné pohybové aktivity. Komu se s plným břichem nechce nic moc dělat, potěší ho venkovní kino. Natáhněte bílý ubrus mezi stromy nebo jej spusťte z okna tak, aby vytvořil co největší promítací plochu. Dobré je také improvizované plátno zatížit, nebo jinak ukotvit, aby se do něj nemohl opřít vítr. Vybraný film pak promítejte přímo na připravenou plochu.