Lego vlak

Lego vlak Zdroj: muzeumlega.cz

Ať jste malý, velký, tlustý, tenký – dnes musíte na Národní třídu

V deset hodin se tam totiž otevírá nová expozice v Muzeu Lega, konkrétně expozice Lego vláčků. Že jste o Muzeu Lega neslyšeli? To je zásadní chyba. Lego se stalo hračkou století a neznám především kluky, kteří by si s ním alespoň jednou nehráli. Z Lega se stavějí dokonce i sochy v rámci street artu.

Lego používají i vědci ke stavbě modýlků či robotků. Je to hračka, která svou variabilitou a neustálou pokrokovostí se už desítky let drží na výsluní všech hraček. To, že Lego jako jedna z mála posledních her na současném trhu dokáže rozvíjet inteligenci dětí, je už takový bonus.

 

A toto mnohdy slávou oplývané Lego má v Praze na Národní třídě své muzeum. To vzniklo teprve v roce 2010 a už je největším Lego muzeem v Evropě. I když se věnuje především historii Lega, najdete zde i expozice ze současnosti. Přes dva tisíce vystavených modelů, přes jeden milión složených kostiček, se složilo do dvaceti tematických expozic. Jedna z expozic je dokonce nejrozsáhlejší na celém světě. Je snad zbytečné dodávat, že se jedná o největší soukromé muzeum u nás.

 

 

Proto se nesmíte vůbec zdráhat u výše vstupného, jež činí dvě stě korun za dospělého. Děti do 120 cm mají vstup zdarma. Rodinné vstupné je pak za čtyři sta padesát korun. Připomínám, že se jedná o soukromé muzeum, které vzniklo proto, že se velmi četná sbírka Lega nevešla sběrateli do baráku, není tedy nijak dotované státem apod. Vstupné je tedy naprosto adekvátní. Dnešní expozici popsal Reflexu pan ředitel muzea Jan Vokolek stručně, ale jasně: „Jezdících vláčků bude celkem osm. V praxi to bude fungovat tak, že si návštěvník zmáčkne tlačítko, čímž rozpohybuje jeden z vláčků …“


Je to jasné jako facka. Ať jste staří, mladí, studující, či pracující, určitě musíte mít k Legu za ta léta nějaký vztah. Pokud náhodou nemáte, vaše děti určitě mají a novou expozici vláčků jistě ocení.

 

Soukromé Muzeum LEGAFather Friendly - malé do článkuFather Friendly - malé do článku|Reflex.cz
Národní 31, Praha 1
110 00