Prague Pride

Prague Pride Zdroj: praguepride.cz

Deviantní diskuse o homosexualitě aneb smí se v Česku ještě svobodně říkat názory?

Petr Hájek, vicekancléř Pražského hradu, si skutečně umí některé věci „vychutnat“. Dobře totiž ví, že svými názory vyvolá skoro vždy polemiku. Tentokrát se trefil do festivalu homosexuálů a leseb Prague Pride. A okamžitě vidíme, že normální a svobodná diskuse je v Česku ve většině médií a na naší politické scéně silně omezena.

Hájek tvrdí, že „festival homosexuálů je nátlakovou akcí a demonstrací ideového vidění světa, v němž klasická rodina již nehraje žádnou roli a v němž hluboké národní tradice a kulturní kořeny ožírá obluda multikulturalismu. Světa, v němž sexuální či jakákoli jiná deviace jen povýšena na ctnost, abnormalita na normu, destrukce společnosti na posvátný Pokrok.“ V tom, že klasická rodina a některé tradice mizí do nenávratna, má podle mě Petr Hájek pravdu. A že to není dobře, si myslím také.


Zda je homosexualita deviace (což ještě před časem tvrdili i lékaři) si já, jako heterosexuál (mohu se ještě veřejně k heterosexualitě přiznat? nejsem out?), netroufám tvrdit. Pokud je někdo homosexuál či lesba je to jeho věc, naprosto to toleruji, jen nechápu, že mi to neustále někdo chce připomínat.

 

 

Ovšem kamenování Petra Hájka za jeho názory, je naprostá hloupost. On je naopak velmi cenný pro český společenský diskurs a to si jeho kritici neuvědomují (to samé platí pro prezidenta Václava Klause či dalšího „hradního zaměstnance“ Ladislava Jakla). Otevírá některá témata, o nichž většina lidí nechce veřejně a otevřeně hovořit, přestože mají podobný názor jako on. Hájek prostě vyjádřil názor, že „homosexualita je deviace“. To se snad nesmí? Podle mnohých nesmí – a to je už útok na svobodu. Stejně tak musíme proto respektovat i to, že pražský primátor Bohuslav Svoboda naopak Prague Pride podpořil.


Navíc Hájek nevyzývá k žádnému násilí, nezpochybňuje pro nikoho možnost svobodně se vyjadřovat, nebo pochodovat městem na vysokých podpatcích a mít kolem očí třpytky. Pouze má na věc úplně jiný názor.


Diskuse ve svobodném demokratickém světě je založena na svobodné výměně názorů. Právo na ní mají jak účastníci Prague Pride, tak Petr Hájek. Jenže to, co sledujeme v posledních desítkách hodin v tomto případě, dokazuje, že diskuse jsou v Česku skutečně dost často deviantní. Bez tolerance, bez nadhledu, bez schopnosti vyslechnout „jiný“ názor.