Počítač

Počítač Zdroj: Profimedia.cz

Konec memorování hesel? Ne v dohledné době

Než jste si tento článek začali číst, možná jste se museli do počítače přihlásit prostřednictvím hesla. Když vyzvedáváte peníze z bankomatu, potřebujete PIN. Hesla na nás číhají ve všech malých i velkých kyberkrabičkách a všechna si je pamatovat začíná být čím dál tím více obtížný úkol.

Každý má dnes několik emailových účtů a alespoň jeden bankovní, platební kartu, mobilní telefon... Pokud chcete mít všechny tyto účty a zařízení v relativním bezpečí, měli byste mít u každého jiné heslo.


Hesla ale nejsou všemocná – ideální by bylo vyměnit je za efektivnější systém zabezpečení. Nejčastěji zmiňovanou alternativou jsou čtečky otisku prstů. Ty však vyžadují zvláštní software a to není zadarmo. Jakési chytré univerzální kartičky jsou jistou možností, ale jejich nedostatek je, že je zase někde ztratíte.


Nyní přišel Markus Jokobsson, veterán ve výzkumu bezpečnosti kyberprostoru, s nápadem o využívání tzv. rychloslov. Místo vymýšlení šílených klikyháků kombinujících znaky, velká či malá písmena a čísla byste jednoduše dali dohromady několik slov, která by na sebe (pro vás) nějak navazovala.

 

 

Když například přejedete cestou do práce psa a přijedete proto pozdě, vaše heslo může být autopespozdě. Výhodou těchto rychloslov má být funkce, kdy byste tato tři slova mohli zadat v jakémkoliv pořadí, a systém by vás i tak rozpoznal.


Že by nápad Markuse Jakobssona měl být jakkoliv revoluční je ale asi pěkný nesmysl. Když vám hacker probourá i heslo plné klikiháků a skoro nezapamatovatelných znaků, nevím, proč by pro něj měla být tři slova, navíc v nenuceném pořadí, být jakoukoliv překážkou.