Tlouštík

Tlouštík Zdroj: Profimedia.cz

V Arizoně chtějí pokutovat tlouštíky za obezitu

Obézní lidé v Arizoně s napětím čekají, zdali jejich guvernérka Janet Brewerová prosadí svůj návrh o pokutách za obezitu ve výši padesáti dolarů (856 korun) ročně. Více než čtvrtina obyvatel Arizony trpí obezitou a jejich počet stále roste. S nimi samozřejmě rostou výdaje na léčbu zdravotních problémů, které nadváha přináší.

Kromě tlouštíků se má penalizace dále vztahovat na kuřáky či diabetiky, kteří se neřídí pokyny lékaře. Je ale vážně nutné pokutovat lidi za to, že kouří nebo nejí své léky, či se rádi přežírají a odmítají dietu? Něco tu nehraje a jsou v tom peníze. Guvernérka chce totiž opatřeními ulehčit už dost přetíženému zdravotnímu systému Medicaid, který je určen pro chudé Američany.


Ambiciózní návrhy guvernérky rozpoutaly vášnivé debaty a s nimi získala své odpůrce i příznivce. Jedním z nich je Monica Couryová, zástupkyně ředitele programu Medicaid. „Je nepopiratelné, že existuje vazba mezi obezitou a růstem výdajů na zdravotnictví v Americe, takže se nesmíme bát o tomto problému mluvit," řekla Monica Couryová BBC.


Trest se nevztahuje na lidi, kteří trpí obezitou důsledkem nějaké choroby či matky po několika dětech. Pokuta se vztahuje pouze na nekontrolovatelné nenažrance. Jako má u nás každá hospůdka svého štamgasta, má svůj fastfood v USA svého jedlíka.

 

 

Naopak ti, kteří by svou nadváhu dokázali snížit či se jí zbavit, by dostali odměnu, například v podobě naučné videokazety o zdravém životním stylu. Což lehce připomíná nesmrtelného Horsta Fuchse z teleshoppingu, který nám s asistentkou Gábi nabízí „ještě něco zdarma“. Zajímavé je, že opravdu byla řeč o videokazetě. Nevím, kdo si zajde do sklepa oprášit svůj VHS přehrávač, ale to je jen detail, který se jistě doladí.


S guvernérkou nesouhlasí všichni. Hlavní námitkou je, že dohled nad dodržováním programu diety pro obézní dospělé by stál desetkrát více, než by ušetřil. A na Medicaid vydá Arizona deset miliard dolarů ročně.