Julian Assange

Julian Assange Zdroj: Profimedia.cz

Julian Assange: kroužek na noze a každý den na policii

Ačkoli nebyl v žádné zemi odsouzen, musí se šéf serveru WikiLeaks Julian Assange už půl roku, každý den ve stejnou hodinu, hlásit na policejní stanici. Před dům, kde je v domácím vězení, byly nainstalovány kamery, které se tváří jako kamery pro kontrolu rychlosti aut, ve skutečnosti však sledují Assangeův dům. Tak vypadá svoboda, na kterou byl Assange propuštěn na kauci.

Assange se britské policii vydal v prosinci zcela sám poté, co se o jeho „dopadení“ začalo ucházet Švédsko kvůli údajnému znásilnění či USA právě kvůli WikiLeaks. Po deseti dnech byl propuštěn na kauci. I přesto má domácí vězení, které tráví u svého fanouška, britského novináře Vaughana Smitha na hrabství Norfolk. Policejní stanice, kam každý den musí dojíždět, aby podepsal dokument o pravidelné docházce, je v městečku Bungay, které je patnáct minut jízdy od Smithova sídla.


Mimo povinnou docházku na policii je sledován úřady díky kamerám, které byly namontovány před jeho dům. Vypadají na první pohled jako radary, které mají fotit rychle jedoucí řidiče. Assange má na noze elektronický náramek, který vysílá informace policii o tom, kde se nachází a zdali neopustil dům, kdy neměl. Všechny tyto procedury podstupuje přes 190 dní, aniž je jakkoliv obviněn. Pouze se čeká na verdikt soudu, který má rozhodnout o případném vydání do rukou švédské prokuratury.

 

 

List Daily Telegraph ve čtvrtek zveřejnil video s názvem Domácí vězení, které je jakýmsí medailonkem k půlročnímu výročí od Assangeova „propuštění“. Záznam zachycuje Assangův život, jak každé ráno jezdí na policejní stanici, jak je monitorován společně se svými kolegy, kteří s ním ze Smithova domu pracují na WikiLeaks, nebo zachycuje firmu, která mu přijela vyměnit monitorovací systém, ale nepřála si být natáčena, nad čímž se Assange trefně pozastavuje s tím, že někoho monitorují, ale sami se nenechají ani natočit.