zloděj

zloděj Zdroj: Profimedia.cz

Klobouk dolů před českou policií. Auto se mi vrátí ve třech kusech

Stalo se to před rokem, prvního května. Reflex slavil na Kampě svoje dvacáté narozeniny a já byla ten den jako v rauši. Ráno jsem se probudila a před domem nestálo auto, které jsem tam v noci zaparkovala.

 

Kdo nezažil pocit okradeného, možná neví. Nejdřív si myslíte, že jste se museli nějak splést. Pak běháte okolo bloku a hledáte. Nakonec voláte a plačtivě přesvědčujete policistku na druhém konci linky, že vás určitě museli odtáhnout, protože jinak to přece nejde. A pak postupně, velmi pomalu a neochotně, berete na vědomí, co se stalo. Že někdo vyhodil z auta dětské sedačky a vaši squashovou raketu a boty hodil do popelnice. Že vám to všechno někdo vzal.

 

 

Byl tomu v neděli přesně rok. Za ten rok jsem měla nejeden podrážděný telefonát s policií, vyměnili jsme si stohy faxů, odepsala jsem auto, všechny svoje věci v něm, zbytky iluzí o světě a několik bezesných nocí. A ve zbytku lepších loňských nocí jsem se budila zpocená nad spočitatelnými ztrátami a nahlas si musela zopakovat mantru, že hlavní je být zdravý.

 

Přesně po roce zazvonil telefon. Zavolali mi policisté z Prahy 3, že auto našli. V několika kusech samozřejmě, ptát se dnes na věci, které v něm v tu noc zůstaly, by byla směšná naivita. Ale auto našli. Nevím jak, nevím kde, pochybovala jsem, že vůbec kdy hledali, ale našli. Omlouvám se policii, ve kterou mívám, jako každý tady, tendenci nevěřit. Omlouvám se za ty emotivní telefonáty, zpochybňování ´úkonů´ a vysmívání, když kompaktem fotili prázdné místo na ulici po mém autě. Omlouvám se za bagatelizaci faxové komunikace a zvednuté obočí při otázkách typu ´jaká je značka vašeho v autě zanechaného iPodu?´ Vůbec nevím, jak jste to udělali, ale zřejmě těmi mnou zpochybňovanými metodami, jste auto našli. Upřímně, klobouk před vámi dolů.

 


Co přesně znamenají ty "tři kusy" a zda to má nějakou spojitost s dopadením Usámy bin Ládina (vozil se snad on v našem bouráku?), nevíme teď ani my sami. Další informace najdete v nejbližší době na Reflex.cz!