Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Archiv

Ovlivněte sami svoji imunitu. Šest zásad biohackingu, které zlepší psychickou i fyzickou kondici

Biohacking si můžete představit jako biologii založenou na fungování DIY, aneb „udělej si sám“. Síla spočívá v postupných změnách životního stylu a lepšímu porozumění našim fyziologickým potřebám. Sladit každodenní povinnosti spojené se studiem, prací a koníčky je náročné, a proto se značka Snickers dala dohromady s průkopníkem biohackingu v Čechách, Janem Vojtěchovským, a společně vymysleli science-based life hacky k nakopnutí efektivnějšího přístupu k sobě samým.

Definicí pro biohacking je spoustu. Jedná se o souhrn různých technik a metod, které pomáhají optimalizovat naše zdraví, výkon, kvalitu života a celkovou spokojenost. Aplikovat jej může každý a vybírat můžete z jednodušších technik, které zvládnete doma. Pokud jste biohacker nováček, máme pro vás návod, jak se postupnými krůčky naučit lépe vnímat fungování vlastního těla. Vytvořte si realistickou změnu životního stylu a kýžený efekt se dostaví dříve, než čekáte.

Jan Vojtěchovský, český průkopník biohackinguJan Vojtěchovský, český průkopník biohackingu|Archiv

1) Pravidelný spánek přispívá zdraví mozku

Věděli jste, že ve spánku nám v těle probíhá nejvíce opravných procesů? Kvalitní spánek se skládá ze 7 až 9 hodin. Lidé, kteří spí kratší dobu mají o 50 % vyšší pravděpodobnost neúspěchu ve studiu či v práci. Pro kvalitní spánek je zásadní omezit elektroniku a blokovat modré světlo např. používáním nočního režimu. Během spánku se nám aktivuje glymfatický systém, který je alfou a omegou zdraví mozku. „Pokud máte se spaním problémy, nechte si pití kávy a energetických nápojů na ranní hodiny a od odpoledne se vyvarujte jejich konzumaci. Nadměrná konzumace kofeinu po odpoledni může snížit kvalitu spánku až o 40 %. Ložnici udržujte při nižší teplotě a bez rušícího světla,“ radí Vojtěchovský.

2) Energie podpořená nutričně vyváženou stravou

Pokud se naučíte, co vašemu tělu dělá dobře, příprava jídla nezabere více než půl hodiny. Kvalitní strava postavená na přirozených potravinách je zásadní pro dlouhodobé zdraví mozku, paměť, koncentraci, celkovou vitalitu, energii, kvalitu pleti, vlasů a nehtů. Pestrý a nutričně vyvážený jídelníček není o tom, že si nemůžete dopřát své oblíbené mlsání. Naopak, přísná omezení a deprivace vedou k neudržitelným stravovacím návykům a k nezdravým chutím. Ve stravování zkuste aplikovat holistický přístup, kdy z 80 % jíte nutričně vyváženou stravu a z 20 % si užíváte chvíle požitkářství.

Opakování je matka moudrosti: Pravidelně pijte. Člověk, který váží kolem 80 kg by měl ideálně vypít zhruba 2,5 až 3 litry vody denně. Dehydratace způsobuje až 25 % pokles fyzické a mentální výkonnosti, což může vést k horším výsledkům při testu ve škole, nebo pracovní aktivitě.

3) Buďte pravidelně aktivní

Ranní 15minutový strečink nebo krátká jóga rozproudí energii hned po probuzení. Pomůže však zvýšit i celkovou odolnost vůči stresu. Den strávený ve škole či v kanceláři prokládejte krátkými přestávkami a systematickým dýcháním na lepší okysličení tkání a mozku. Krátké přestávky na pohyb mohou zvýšit produktivitu a koncentraci až o 30 %. Rozproudit tepovou frekvenci efektivně zvládnete vyjitím schodů místo používání výtahu.

4) Střídání aktivity a odpočinku

Dnešní výzkumy ukazují, že lidský mozek se dokáže soustředit zhruba 45 minut. Pro zvýšení produktivity je dobré dávat si pravidelné krátké pauzy a jít ruku v ruce s našimi cykly. Pomocníkem při učení i v boji s prokrastinací může být mezi studenty oblíbená Pomodoro metoda skládající se z 25 minut práce a 5 minut pauzy, nebo 45 minut práce a 15 minut pauzy. „Metoda Pomodoro je skvělá technika pro zvýšení soustředěnosti a efektivnější dokončení úkolů. Dalším jednoduchým hackem je dát si po 45 minutách práce pár dřepů, připravit si čaj, nebo jít ven a párkrát se zhluboka nadechnout. Okysličíme si tím mozek, zvýšíme tepovou frekvenci a po pauze se vrátíme motivovanější k dokončení školních či pracovních úkolů,“ doplňuje Jan Vojtěchovský.

5) Symbióza s přírodou

Z evolučního hlediska jsme ještě nikdy nežili tak, jak žijeme dnes. Podle českého statistického úřadu celkem 70 % naší populace bydlí ve městech, což může být pro naši zdravou biologii vyčerpávající. Dlouhodobě to může vést k pocitu přehlcenosti, negativitě, úzkosti, apatii a zároveň to vše jen napomáhá budování chronického stresu a vyčerpání. Naopak pobyt v přírodě, minimalizace podnětů, zelená a modrá barva nebo třeba zpěv ptáků, mají obrovský vliv na naše kvalitní zdraví a silný imunitní systém. Některé studie, zejména v Japonsku, kde je populární praktikování tzv. "lesního koupání" (shinrin-yoku) ukázaly, že trávení času v lese může zvyšovat počet a aktivitu tzv. "přírodních zabíječů" - bílých krvinek, které bojují proti infekcím a nádorovým buňkám. Ve studii z roku 2010 se například zjistilo, že lidé, kteří strávili dva dny v lese, měli o 50 % vyšší počet a aktivitu těchto bílých krvinek.

6) Sociální kontakty a aktivity

Pravidelné setkávání se s přáteli, členství v klubu či sportovním týmu zlepšují naší duševní pohodu. S přáteli a kamarády se cítíme sami sebou a budujeme tím psychické zdraví a odolnost. Zároveň se nám uvolňuje hormon a neurotransmitter zvaný oxytocin, též nazývaný hormon lásky. Tento hormon redukuje stresový hormon kortizol, a v sociální rovině pomáhá při mezilidské empatii, posiluje důvěru, zvyšuje interakci mezi lidmi a posiluje naše srdce (je tzv. kardioprotektivní).

„Biohackingu se daří v podpůrné komunitě stejně smýšlejících lidí. Sdílení zkušeností, úspěchů a neúspěchů s ostatními biohackery posiluje pocit sounáležitosti a kamarádství. Prostředí, ve kterém jsme obklopeni stejně smýšlejícími lidmi, může být obohacující a dělá cestu k sebepoznání poutavější. Biohacking v podstatě není o tom, abychom změnili to, kým jsme, ale spíše o tom, abychom odhalili, jak se stát tou nejautentičtější a nejoptimálnější verzí sebe sama. Využitím vědy a pozorováním vlastní biologie můžeme žít účelnější, naplněnější a spokojenější život,“ uzavírá Jan Vojtěchovský.