Léky na hubnutí Wegovy a Ozempic

Léky na hubnutí Wegovy a Ozempic Zdroj: Profimedia

Lék na cukrovku zázračně pomáhá s hubnutím. Akcie firmy raketově rostou, nestíhá uspokojit poptávku

Akcie firmy Novo Nordisk minulý týden překonaly dva roky triumfující francouzskou maloobchodní firmu LVMH, obchodující s luxusním oblečením. Stalo se tak poté, co Novo vypustilo nový lék na hubnutí Wegovy do Spojeného království.

Novo Nordisk, dánská farmaceutická společnost, se minulé pondělí stala nejcennější firmou v Evropě. Od srpna hodnota jejích akcií stoupla o 17 %, a sesadila tak po dvou letech sdružení francouzských maloobchodních firem LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy). Uvádí to agentura Reuters.

Náhlý vzrůst akcií Novo má na svědomí lék na obezitu Wegovy. Firma minulé pondělí vypustila na trh ve Velké Británii jeho limitovanou várku. Lék je silnější verzí přípravku Ozempic, který je stejně jako Wegovy určen k léčbě cukrovky 2. typu. Ovšem při vyšších dávkách může uživatel shodit přibližně 10 až 20 % váhy, stejně tak snižuje u obézních lidí riziko infarktu o 20 %.

Trefa do Ozempicu

Dánská firma Novo Nordisk tento rok slaví 100 let a již od svého počátku se zabývá léčbou diabetiků. Na trh vstoupila v roce 1923 s produkcí inzulinu. Firma se dostala do širšího povědomí v roce 2020, kdy zjednodušila testování a zlepšila dostupnost testů na covid. Zároveň v té době skupovala velké farmaceutické společnosti jako Corvida Therapeutics nebo Emisphere Technologies, a tak posílila na trhu s léky na kardiovaskulární choroby nebo cukrovku. Dnes výzkum léčby obezity a cukrovky, stejně jako produkce a distribuce léků na tyto nemoci činí 85 % činnosti firmy.

Stoupající popularitu firmy má na svědomí lék Wegovy a jeho slabší předchůdce Ozempic. Injekční medikace původně sloužící k léčbě cukrovky 2. typu, která ovšem při zvýšení dávky zastavuje u uživatele chuť k jídlu a pomáhá při hubnutí. 

V USA je lék legální od roku 2021 a v Evropské unii byl schválen o rok později. Ten stejný rok Elon Musk na sociální síť Twitter (nyní X) napsal, že medicína mu neskutečně pomohla při jeho boji s obezitou, a to Wegovy jen přidalo na popularitě a žádanosti.

Nestíháme

Tento rok schválila léčbu pomocí Wegovy i Velká Británie a minulé pondělí Novo Nordisk do Spojeného království vyslala limitovanou várku léku. Tím se potvrdila ohromná poptávka a firmě vzrostla hodnota akcií. Stala se tak nejhodnotnější firmou v Evropě, když překonala firmu LVMH, která obchoduje s luxusním zbožím. Proti té stojí navíc snižující se poptávka po jejích produktech v časech ekonomického poklesu. Zároveň se ale ukázalo, že Novo není schopno dostát poptávce.

„Pečlivě sledujeme poptávku po Wegovy a spolupracujeme s regulačními orgány a poskytovateli, abychom zajistili, že lidé žijící s obezitou budou mít přístup k léčbě a budou ji moct nadále využívat,” uvedlo Novo. Kvůli neschopnosti nasytit poptávku ve Spojených státech musela už ale firma o měsíc odložit zahájení prodeje léku v Evropě a poté ho například v Německu limitovat. Novo doufá, že úspěch léku a zájem o něj by mohl přesvědčit pojišťovny a zdravotní úřady, aby pokrývaly cenu Wegovy, která činí až 1 300 amerických dolarů (29 000 korun) měsíčně, pro větší množství uživatelů.

Wegovy u nás

V Česku se momentálně Wegovy pořídit nedá, i když tu o lék zájem je. Na předpis je u nás dostupná slabší varianta léku Ozempic, která u nás sklízí stejný úspěch jako Wegovy v zahraničí. Následkem velké poptávky se ale léku nedostává těm, kterým byl původně určen, tedy diabetikům.

I když většině uživatelům Ozempic razantně pomohl shodit až 15 % tělesné váhy, lékaři připomínají, že je nutné být i sportovně aktivní a držet dietu. U řady lidí, kterým lék pomohl, nastal po vysazení tzv. jojo efekt a během roku shozenou váhu nabrali zpátky. Někteří odborníci také varují, že nejsou dostatečně prozkoumané vedlejší účinky u těch, kteří přípravky užívají na hubnutí. 

Poptávka po přípravku v tuzemsku není překvapivá. Nadváhou u nás trpí 60 % populace a obezitou 19 %. Obezita je problém všech třiceti evropských států, 53 % dospělé populace má potíže s nadváhou, vyplývá to z dat Eurostatu z roku 2019. 

Nadváhou trpí 70 % českých mužů, a jsou tak na třetím místě v evropském žebříčku, hned po Chorvatsku a Maltě. U žen je tohle číslo poloviční, a jsou tak v celoevropském srovnání jedenácté.