Akce na pražské Ladronce má v české letní gastronomii status výjimečnosti

Akce na pražské Ladronce má v české letní gastronomii status výjimečnosti Zdroj: Šárka Babická

F.O.O.D. piknik
Šéfkuchař Roman Paulus bude také na F.O.O.D. pikniku
2
Fotogalerie

F.O.O.D. piknik: orgie jídla a zábavy

Už podvanácté připravil časopis F.O.O.D. velkou akci pro milovníky masa, vegetariány i vegany, ale i pro děti, které mají vždy specifické chutě. Poslední srpnová neděle opět patří festivalu jídla, F.O.O.D pikniku, který je spojený i se zábavou.

F.O.O.D. piknik je tradičně kombinací možnosti ochutnat mnoho dobrého jídla a pití, ale i užít si rodinné zábavy. Ostatně pražský park Ladronka, kde se akce 28. srpna od 11.00 do 19.00 hodin uskuteční, je k tomu ideální místo.

Moderátorem letošního ročníku bude Lukáš Hejlík, herec, moderátor, autor knih o jídle a známé Gastromapy, která Čechy učí cestovat za dobrým jídlem. Hejlík se doslova projedl celou republikou, což představuje i v podcastu Velká žranice, kam si zve hosty, kteří jídlu a všemu, co se kolem něho točí, rozumějí.

Jedním z hitů akce je prodej piknikových košů, ten nebude chybět ani letos. Jen u toho upozornění – košů je připravených 900, ale protože o ně bývá obrovský zájem (je to skutečně výhodný nákup), vždy se vyprodají a počítejte i s určitým časem, kdy si na ně počkáte. Na druhou stranu je to čas, který se vyplatí.

Protože na F.O.O.D. pikniku, jehož generálním partnerem je Lidl, se vždy prolíná jídlo se zábavou, je důležité se v areálu (není zase tak velký) také dobře orientovat. Takže nejdříve to základní, co zde najdete: – 900 piknikových košů za zvýhodněnou cenu; – foodtrucky a přes 100 stánků s dobrým jídlem; – kuchařská show na pódiu; – rozhovory se známými lidmi z gastrosvěta, recepty, díky kterým se naučíte vařit i jídla, jež neznáte; – dobré nápady, jak při vaření neplýtvat jídlem a penězi, což je v dnešní ekonomické situaci zásadní; – uvidíte trendy, jak jíst zdravě; – vystoupení stand-up komiků.

Mnoho hvězd

Podobná akce láká samozřejmě i mnoho zajímavých osobností českého gastronomického světa. Bude zde Roman Paulus, několikanásobný držitel hvězdičky Michelin, již skoro dekádu učí širokou veřejnost vařit jídla prostřednictvím Kuchyně Lidlu. Teď naučí návštěvníky, jak postupovat s přípravou čerstvých těstovin nebo jak zpracovat ředkvičky od kořene po nať. Na akci ho uvidíte vařit naživo. O tom, jak se v Česku peče, promluví cukrář Josef Maršálek. Veronika Beskydiarová, vítězka soutěže MasterChef Česko 2021, předvede, jak upéct čokopekanové brownies. Martin Zavoďan na lososu ukáže, jak doma zvládnout techniku sous-vide. Oldřich Matoušek, sous-chef belgické restaurace ­Bruxx v Praze, představí, jak se připravuje typický katalánský pokrm fideuà z kalamárů. Martin Staněk, jenž reprezentuje naši republiku na mezinárodních soutěžích s Národním týmem kuchařů a cukrářů ČR, ukáže, jak si doma připravit pstruha v kefíru s kaviárem a s brambory grenaille. Pokud se chcete naučit, jak si uvařit brazilskou svíčkovou s pečenými hříbky, zauzenými brambory a koňakovou omáčkou, přijďte se podívat, jak na pódiu vaří Lukáš Čížek, současný držitel titulu Kuchař roku. A nadšená ­kuchařka Miluše Makó připraví marinovaný květák s teplým mangovým salátem.

Co ochutnat a kde se zastavit

Vybrat přesně, co na F.O.O.D. pikniku ochutnat, je samozřejmě v jistém ohledu rada ošidná, protože každý člověk má jiné chutě. Takže vám představujeme část toho, co zde najdete:

Kikkoman – vše o grilování a co na ně potřebujete.
Kaznějovské zmrzlinářství – řemeslné domácí gelato.
Tamarind Tree – čínské knedlíčky dim sum, pork buns a soba nudle.
Ten štrúdl – sladké i slané štrúdly.
Avocado Bistro – avokádová jídla pro vegetariány a masožravce.
Žebírkov – velké burgery a žebírka.
Tasty Fries – domácí hranolky.
Chick–Tricks – grilovaná kuřata inspirovaná Českem, ale i Asií.
Food truck Mácova kára – latinskoamerická jídla a BBQ.
Konečně vývar – dlouho tažené vývary a polévky z farmářských surovin.
Epet: Tématem stánku bude rovnováha, stabilita a můžete si zde dobít mobil, což je vždy vítané. Najdete tu zónu s lehátky a potkáte goriláka Gustava (ten bude rozdávat banány).
Budějovický Budvar: Kromě stánku a hodně piva zde bude i Aleš Dvořák, alias Létající ­sládek, jenž vystoupí na hlavním pódiu od 14.55.
Strongbow: Vychlazené drinky vyrobené z ­jablek.
Rio Mare: Tuňák představuje základní surovinu salátů a zde budete moci ochutnat právě různé příchutě k salátům.
Stop Cafe: Ručně vyráběné Hořické trubičky a pražené mandle s chilli nebo medem a k tomu samozřejmě kafe.

Zábavné vaření

V LIDL zóně čeká na návštěvníky program pro děti i pro ty, kteří by se rádi přiučili, jak méně plýtvat potravinami. Souvisí to s iniciativou Zachraň jídlo, která představuje rozmanité aktivity na podporu chytrého nakupování a šíření osvěty ohledně omezování food waste. Za dobré ceny zde můžete ochutnat jídla z Kuchyně Lidlu, jež bude mít pod taktovou šéfkuchař Roman Paulus. Co přesně to bude?

Předkrm: Polévka z červené čočky s čerstvou kurkumou. Hlavní jídlo: Pečený candát s máslovým zeleninovým bulgurem nebo trhané vepřové v domácí sezamové bulce či grilovaná telecí špička s ratatouille. Dezert: Tvarohové jahodové knedlíky s kokosem nebo čokoládové brownies s jogurtem a lesním ovocem.

Doprovodné akce

Na F.O.O.D. pikniku budou i další doprovodné akce.

Tombola LIDL Plus: Akce o 25 domácích pekáren, 25 piknikových košů a 50 voucherů na tisíc korun do aplikace LIDL Plus. Stačí mít aplikaci staženou v mobilu a ukázat ji vybraným hosteskám. Jedna aplikace rovná se jeden soutěžní lístek. Tombola se losuje pětkrát v průběhu dne.

F.O.O.D. kelímky štěstí: Ve speciálním stánku si můžete zakoupit ekologický kelímek ve čtyřech různých barvách. Jeden kelímek stojí 70 korun a lze ho využít ve všech stáncích na pikniku, aby se ušetřilo životní prostředí. Každý kelímek má své unikátní číslo, pod kterým se může ukrývat jedna z 200 výher. Kelímky si po akci vezměte domů, nejsou vratné.

Hraní pro malé návštěvníky: Budou zde hrací zóny časopisů Mateřídouška, Sluníčko či ABC. Děti čeká kuchařská akademie a zábavná soutěž za odměny.

Kurs pečení pizzy pro děti: Pokud už vašemu dítěti bylo šest let, můžete ho přihlásit do Školičky vaření Lidlu na kurs pečení minipizzy. Kursy jsou zdarma a začínají vždy v celou hodinu (v rozmezí od 12.00 do 17.00) a trvají 30 minut. Doporučujeme zaregistrovat si čas pro vaše dítě hned po příchodu na akci.

A na závěr zábava: Populární stand-up comedy Na stojáka zakončí celou akci. Vystoupí Petr ­Vydra, Vojtěch Záveský a Richard Nedvěd.