nahoru

Ta nejlepší sůl je z Mallorky: Solit se dá levnou solí nebo luxusně jemným solným květem

Darina Křivánková 13. června 2022 • 18:15
Takhle vypadají saliny na Mallorce v Es Trenku. Na hladině bazénků s koncentrovanou slanou vodou se tu díky jedinečným podmínkám může tvořit solný květ.
Takhle vypadají saliny na Mallorce v Es Trenku. Na hladině bazénků s koncentrovanou slanou vodou se tu díky jedinečným podmínkám může tvořit solný květ.
• foto: 
Darina Křivánková

Kdo mě zná, ví, že si příliš nepotrpím na velké množství koření. Na dochucení jídel mi obvykle stačí sůl a pepř. O to víc hledím na jejich kvalitu. Obyčejnou mořskou sůl obvykle sypu jen do vody na těstoviny, jinak používám tzv. solný květ. Už poměrně dlouho, přijde mi to samozřejmé, nic lepšího jsem zatím nenašla, protože nic lepšího na téhle planetě není. I proto jsem chtěla vědět, odkud se tahle špičková sůl bere a čím to, že je tak skvělá.

Pojďme si na začátek přiznat, že sůl – ať už je jakákoli – je vždycky zkrátka NaCl, ať mořská, či kamenná, pochází z moře. Jen ta kamenná je jaksi starší, jde vlastně o „zkamenělé moře“, zatímco ta mořská se tvoří při odpařování mořské vody. Jenže způsobů, jak lze sůl z mořské vody dostat, je řada a logicky platí, čím pracnější to je, tím kvalitnější sůl vznikne.

Solného květu stačí jen špetka

A v čem spočívá kvalita soli? Primárně v tom, že skutečně solí, že jí nemusíte vysypat do jídla půl pytlíku, abyste měli pocit, že je jídlo ­ochucené. Kvalitní sůl je jemná ve struktuře i chuti, její krystalky se rozplývají na jazyku, nechutnají agresívně ani chemicky. V jídle zvýrazňuje chutě klíčových surovin a stačí jen malé množství, aby pokrm perfektně doladila, obvykle jen pár špetek při dokončování pokrmu. Přesně tohle umí solný květ.

Premium

Přečtěte si článek s předplatným Premium Plus

Získejte neomezený přístup na devět různých služeb včetně Reflex.cz




Diskuse ke článku
Diskuze se zobrazují pouze uživatelům, kteří jsou přihlášeni na Facebooku a odsouhlasili cookies. Pokud pod články nevidíte diskuze, zkontrolujte prosím toto nastavení.