
Pojďme si na začátek přiznat, že sůl – ať už je jakákoli – je vždycky zkrátka NaCl, ať mořská, či kamenná, pochází z moře. Jen ta kamenná je jaksi starší, jde vlastně o „zkamenělé moře“, zatímco ta mořská se tvoří při odpařování mořské vody. Jenže způsobů, jak lze sůl z mořské vody dostat, je řada a logicky platí, čím pracnější to je, tím kvalitnější sůl vznikne.
Solného květu stačí jen špetka
A v čem spočívá kvalita soli? Primárně v tom, že skutečně solí, že jí nemusíte vysypat do jídla půl pytlíku, abyste měli pocit, že je jídlo ochucené. Kvalitní sůl je jemná ve struktuře i chuti, její krystalky se rozplývají na jazyku, nechutnají agresívně ani chemicky. V jídle zvýrazňuje chutě klíčových surovin a stačí jen malé množství, aby pokrm perfektně doladila, obvykle jen pár špetek při dokončování pokrmu. Přesně tohle umí solný květ.