Ester Ledecká v cíli olympisjého závodu
Osmifinálovou jízdu zvládla Ester Ledecká bez problémů
Ester Ledecká si v osmifinále jasně poradila s Nadyou Ochnerovou
Po dominanci v kvalifikaci si Ester Ledecká poradila i s osmifinálovou jízdou
Ester Ledecká během kvalifikace paralelního obřího slalomu na snowboardu
10
Fotogalerie

Zlatá Ester! Ledecká obhájila zlatou medaili ve snowboardingu na olympiádě. Soupeřky neměly šanci

Ester Ledecká obhájila olympijské zlato v paralelním obřím slalomu na snowboardu a získala první českou medaili na hrách v Pekingu. Ve středisku Čang-ťia-kchou splnila roli největší favoritky, soutěží prošla suverénně a ve finále porazila Rakušanku Danielu Ulbingovou. Ziskem třetího olympijského zlata Ledecká vyrovnala rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou a oštěpaře Jana Železného. Čtyřikrát na olympiádě vyhrál atlet Emil Zátopek a českou rekordmankou je se sedmi triumfy legendární gymnastka Věra Čáslavská.

Česko má díky Ledecké první medaili na letošních zimních hrách. Dosud nejlepším výsledkem výpravy bylo čtvrté místo rychlobruslařky Martiny Sáblíkové na trati 3000 metrů. Šestadvacetiletá Ledecká vybojovala třetí olympijský cenný kov v kariéře. Před čtyřmi lety v Pchjongčchangu slavila senzačně zlato na lyžích v superobřím slalomu a poté podle očekávání triumfovala v paralelním obřím slalomu na snowboardu.

Pro vyřazovací jízdy zvolila Ledecká trať s červenými brankami. V prvním kole jela proti Nadye Ochnerové, Italka v horní části jízdu nezvládla, vyjela z trati a česká favoritka si dojela pro snadný postup. "Když chcete porazit Ledeckou, musíte jet na více než sto procent. Věřila jsem si, ale špatně jsem odstartovala," řekla Ochnerová na webu olympiády.

Čtvrtfinálový souboj s jednatřicetiletou Alexandru Królovou z Polska, která v lednu v Simonhöhe poprvé ovládla obří slalom ve Světovém poháru, byl dlouho vyrovnaný. Ledecké se jednou lehce zařízla hrana víc do sněhu, ale situaci ustála. Mírně vedla a v dolní pasáži Polka upadla.

Překvapivá semifinalistka Dekkerová udělala chybu už ve čtvrté brance a krátce poté při snaze riskovat vypadla. Ledecká si tak dojela pro snadný postup do finále.

Ledecká v Genting Snow Parku vyhrála jasně kvalifikaci. V součtu dvou jízd dosáhla času 1:23,63 minuty a druhou Ramonu Theresii Hofmeisterovou z Německa porazila o více než dvě a půl sekundy. Druhá Češka na startu osmnáctiletá Zuzana Maděrová skončila třiadvacátá mimo šestnáctku postupujících.