Martina Sáblíková a Eva Samková - ilustrační snímek

Martina Sáblíková a Eva Samková - ilustrační snímek Zdroj: Barbora Reichová / Sport

Všimli jste si toho zvláštního úkazu? Zimním sportům dominují české ženy. A jaké!

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala ve čtvrtek osmnáctý titul mistryně světa. Eva Samková se stala minulý týden světovou šampiónkou ve snowboardkrosu. Biatlonistka Markéta Davidová „válí“ v letošní sezoně jako nikdy předtím. Juniorka Anna Fernstädtová má historické zlato z mistrovství světa ve skeletonu. A Ester „Zlatá“ Ledecká zkouší prorazit mezi nejlepší sjezdařky. Všimli jste si toho zvláštního úkazu? Všechny tyto famózní české sportovní úspěchy jsou dílem žen. Až to působí hodně genderově nevyrovnaně.

Ne, že by si také někteří čeští muži nezasloužili pochvalu za své výkony v zimních sportech, ale dominance našich žen je naprosto pozoruhodná. Vyniká o to více, že mužům se už léta tolik nedaří na šampionátech v jednom z nejoblíbenějších sportů, v hokeji. Navíc k českým hvězdám v zimních sportech musíme v těchto měsících připočíst i tenistky Petru Kvitovou a Karolínu Plíškovou, které „řádí“ na tenisových kurtech, i když tento sport je samozřejmě celoroční.

Proč ale dominují v českém zimním sportu právě ženy? Je to náhoda? Pouze se to tak sešlo? Z dlouhodobějšího pohledu nikoli. Vypadá to jako trend, který už nějakou dobu přetrvává.

Program MS v rychlobruslení 2020: Kdy pojede Sáblíková? >>>

Například na olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu loni v únoru získala Česká republika 7 medailí. Kromě stříbrného biatlonisty Michala Krčmáře, to bylo dílo pěti žen: dvakrát zlaté Ledecké, pak Sáblikové, Samkové, biatlonistky Veroniky Vítkové a rychlobruslařky Karolíny Erbanové. Na zimních hrách v ruské Soči v roce 2014 vybojovali Češi dokonce 8 medailí. Zlatá byla Samková, zlatá a stříbrná Sáblíková, stříbrná biatlonistka Gabriela Soukalová (později provdaná Koukalová). A ještě stříbro ve smíšené biatlonové štafetě za účasti Soukalové a Vítkové. Na olympiádě ve Vancouveru 2010 to bylo 6 medailí a obdobná situace: Sáblíková tři medaile a Šárka Záhrobská v slalomu bronz.

Někdo může namítnout, že dominance českých žen v zimních sportech nastala v poslední době pouze kvůli výjimečným osobnostem, jakou je například fenomenální Martina Sáblíková. A takový sportovec (pardon, sportovkyně) se rodí jen výjimečně. Jistě na tom bude část pravdy, ale rozptyl úspěchů po jednotlivých zimních sportech to vyvrací. Vždyť před svým předčasným a dramatickým odchodem ze scény byla hvězdou biatlonistka Soukalová-Koukalová, předtím dlouho běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. Dnes se objevují skvělé ženy až v pěti-šesti různých zimních sportech. A trvá to už nějakou dobu, není to otázka posledních několika let.

Program MS v biatlonu 2020 >>>

Vysvětlit se to dá pouze výjimečným talentem českých sportovkyň, jejích nekonečnou tréninkovou pílí, slušnými podmínkami a také štěstím, které ke sportu neodmyslitelně patří. Navíc v některých případech jde o osamělé vlčice, které jdou hladově za svou kořistí. Mají odvahu, jsou kreativní a často hodně odolné. A není tomu konec, protože především ve snowboardu bude Ester Ledecká (pokud se něco zvláštního nestane) jistě ještě dlouho ve světové špičce. Přijdou také další nové tváře.

Nedá se nic dělat, především v zimních sportech se musí více snažit i čeští muži. Jistě, zlato hokejistů z olympiády v japonském Naganu už jen tak někdo nepřekoná, to byl triumf všech triumfů. Bylo to ale před 20 lety, jsou to už jen vzpomínky, i když nádherné vzpomínky.

A přestože jsou české úspěchy v zimních sportech už mnoho let genderově zcela nevyrovnané, vůbec to nevadí. Naopak, je hezké se radovat a kochat nad úspěchy našich žen. Bylo by fajn, kdyby se to ze sportu přeneslo i jinam. Co tak v budoucnu nějaká prezidentka? Těch rádoby chytrých a rádoby vtipných chlapů už bylo dost…