Tomáš Verner ve StarDance
Tomáš Verner ve StarDance
Bývalý krasobruslař Tomáš Verner bude jednou z osobností StarDance
Bývalý krasobruslař Tomáš Verner bude jednou z osobností StarDance
Nastávající rodiče Tomáš a Tammy Vernerovi
24
Fotogalerie

Zoufalost: Olympijským ambasadorem je Tomáš Verner, který tančil pro diktátora Kim Čong-ila

Olympijský festival v brněnské části Židenice, který se uskuteční ve stejné době jako hry v Číně, slibuje hezký program. Oheň festivalu zapálí jeho ambasador, někdejší úspěšný krasobruslař, Tomáš Verner. Ten je v rámci akce prezentován i jako vzor pro děti. A v tom je problém. Je to zoufalý výběr pořadatelů, protože Verner v roce 2011 vystupoval na show Paektusan v totalitní Severní Koreji. Ve zmíněném roce byla uspořádána jako oslava narozenin diktátora Kim Čong-ila a zazněly na ní zcela nehorázné projevy. A Verner na tom neviděl nic zvláštního.

Tomáš Verner vystoupil na krasobruslařské akci se jménem Paektusan poprvé, když mu bylo 14. let. Pak si to zopakoval v únoru 2011. Severokorejský režim tehdy pořádal tuto show v rámci oslav 69. narozenin diktátora Kim Čong-ila, který patřil k nejhorším politickým kreaturám 20. století a má na svědomí mnoho lidských životů. Lidi v Severní Koreji nechával zabíjet, věznit i mučit. Vernerovi, jeho agentuře a Českému krasobruslařskému svazu to ovšem tehdy nevadilo. Náš známý a úspěšný sportovec po kritice „tančení“ pro diktátora navíc reagoval naprosto nesmyslně: „Já nevystupuji pro Kima. Já se pokouším zpestřit život lidem, kteří to potřebují… Nepletu se do politiky a má účast je čistě sportovní. Jestli mám šanci pobavit lidi, kteří trpí, pak ji využiji. I kdyby to bylo jen pár minut, při kterých zapomenou na strasti, kterými každodenně procházejí. Za to se nestydím,“ řekl sportovec v on-line rozhovoru se čtenáři serveru iDNES.cz.

Ale měl by se stydět. Byla to lež tehdy a je to lež i nyní. Každý kdo chce, ví, že v Severní Koreji nejsou podobná vystoupení přístupná široké veřejnosti, ale pouze pečlivě vybraným lidem, již kolaborují s krutým režimem. Verner tehdy netančil pro chudáky, které vláda Kim Čong-ila ničila a omezovala. Ale pro ty, kteří v tom vládě pomáhali. Proto by ani neměl být ambasadorem současného Olympijského festivalu v Brně, kde se mají šířit vznešené myšlenky spojované s olympijským hnutí (ty ale už také někdy berou za své). Není to dobrý vzor pro děti.

Jak to přesně bylo?

Reflex se po letech pokusil zrekonstruovat z mnoha zdrojů (byly především jihokorejské, ruské a francouzské), kdo byli ti „chudáci“, kterým chtěl obětavý snaživec Verner v Severní Koreji rozdávat radost. Pravda neudělal to zadarmo, za „rozdanou radost“ si nechal i dobře zaplatit. Peníze nesmrdí ani od diktátorského režimu.

Na krasobruslařské akci Paektusan v inkriminovaném roce 2011 seděli v hledišti špičky brutálního severokorejského režimu.

Například Kim Ki-nam, za vlády diktátora Kim Čong-ila šéf propagandy strany a klíčový autor pofiderních politických hesel země. Dále šéf parlamentu Jang Hjong-sop. Pak generál Čchö Rjong-hae, který dlouhé roky se svými vojáky potlačuje jakýkoli odpor proti režimu a drží miliony občanů ve strachu. V hledišti seděl i místopředseda vlády Kang Nung-su. Úvodní a závěrečné řeči pronesl Pak Mjong-čol, tehdejší ministr tělesné kultury a sportu. Ten vyzdvihl ducha solidarity sportu a uvedl, že „akce se koná jako významný festival odrážející bezmeznou úctu všech lidí ke Kim Čong-ilovi, který významně přispěl k revoluční věci čučche a věci lidské nezávislosti“. Pak Mjong-čol také vyjádřil přesvědčení, že festival „velmi povzbudí armádu a lid KLDR v dynamickém urychlování velkého pochodu kupředu pod vedením drahého a váženého Kim Čong-ila“. Tak určitě…

No a v rámci takového festivalu po ledě ladně svištěl Tomáš Verner. To si zopakuje i teď na Olympijském festivalu v Brně. Vlastně „lepšího“ ambasadora k olympiádě v Číně, kde se také masově porušují lidská práva, už ani nešlo vybrat.

Politika a sport souvisejí

Český krasobruslařský svaz kdysi svoji hvězdu bránil tím, že v Severní Koreji se jindy krasobruslařské exhibice než k oslavě narozenin hlavy totalitního státu nekonají. To byla argumentace naprosto absurdní a neudržitelná. Mimochodem, i další rok dostal svaz žádost o vyslání někoho na show Paektusan, jenže už ji odmítl jako nevhodnou. Takže určité poučení naštěstí přišlo. Alespoň u svazu, u Vernera nikoli.

A politika nezůstane bez povšimnutí ani v rámci současného Olympijského festivalu v Brně. „Vzhledem k situaci ohledně dodržování lidských práv v Číně jsme se rozhodli uspořádat při festivalu konferenci, jejímž hlavním tématem bude sport a lidská práva. Zajišťovat ji bude magistrátní Odbor sportu,“ řekl před časem brněnský náměstek primátorky Tomáš Koláčný. Pořadatelé by mohli pozvat i Tomáše Vernera, ten by mohl promluvit o bruslení pro diktátora v Severní Koreji. Ví o tom hodně…