Video placeholde
Zimní Olympiáda v Pekingu: Čeští sportovci při cestě do Číny (27.1.2022)
Zimní Olympiáda v Pekingu: Čeští sportovci při cestě do Číny (27.1.2022)
Zimní Olympiáda v Pekingu: Čeští sportovci při cestě do Číny (27.1.2022)
Zimní Olympiáda v Pekingu: Čeští sportovci při cestě do Číny (27.1.2022)
Zimní Olympiáda v Pekingu: Čeští sportovci při cestě do Číny (27.1.2022)
31
Fotogalerie

Zimní olympiáda 2022: Kdy soutěží čeští sportovci a jaké jsou největší medailové naděje?

Zimní olympijské hry jsou největší sportovní akcí tohoto roku. Konají se v čínském Pekingu od pátku 4. února do neděle 20. února. Více než 2 500 sportovců bude v průběhu dvou týdnů bojovat o více než 100 sad medailí. Česká výprava se do Pekingu vydá v rekordním počtu 113 sportovců. Početná nominace je především díky hokejovým výběrům mužů i žen, které tvoří téměř polovinu výpravy. Češi na ZOH v Pekingu budou obhajovat sedm medailí, hlavní adeptkou na zlato je Ester Ledecká, která se na olympiádě opět představí na lyžích i snowboardu.

Kdy začínají Zimní olympijské hry 2022 v Pekingu?

Oficiální zahájení ZOH 2022 proběhne na Národním pekingském stadionu v pátek 4. února 2022 od 13 hodin středoevropského času. Čeští sportovci se na zahájení představí v unikátní olympijské kolekci včetně legendární Raškovky.

Program zimní olympiády v Pekingu

Kvůli časovému posunu mezi Pekingem a Prahou, který činí sedm hodin, se řada sportovních událostí koná v noci či ráno středoevropského času.

Program ZOH 2022 i s českou účastí začíná dva dny před zahájením her curlingem smíšených párů ve středu 2. února. O den později se pak v olympijské premiéře představí české hokejistky proti domácí Číně.

První medaile si v sobotu 5. února rozdělí běžkyně na lyžích ve skiatlonu, následuje 3 000 metrů v rychlobruslení za účasti dvojnásobné olympijské medailistky na této trati Martiny Sáblíkové.

Hokej na ZOH v Pekingu

Na olympijském turnaji v Pekingu se poprvé v historii představí česká mužská i ženská hokejová reprezentace. Hokejistky si účast zajistily vítězstvím na kvalifikačním turnaji v Chomutově a rozhodně nepatří mezi outsiderky turnaje.

Na posledním světovém šampionátu ovládly skupinu B a ve čtvrtfinále vypadly po smolné prohře 0:1 s Finskem. Ženský turnaj začíná již 3. února a prvním soupeřem českých hokejistek bude domácí Čína, dalšími soupeřkami bude Dánsko, Švédsko a Japonsko.

Hokej na ZOH 2022: program, soupisky >>

Mužská hokejová reprezentace rozehraje svůj turnaj 9. února proti Dánsku, ve skupině B se výběr Filipa Pešána střetne ještě se Švýcarskem a Ruskem.

Video placeholde
První část české olympijské výpravy odletěla směr Peking

 

České medailové naděje na ZOH 2022

Do Pekingu se letos vydává rekordní počet 113 českých sportovců. Nejpočetnější zastoupení má hokej, ve kterém se představí mužská i ženská reprezentace. Olympijskou atmosféru poprvé kromě hokejistek zažije i smíšený curlingový pár manželů Paulových.

Jedinou obhájkyní zlaté medaile z Pchjončchangu je Ester Ledecká, která se nejprve představí na snowboardu, který následně vymění za lyže, paralelní obří slalom je na programu v úterý 8. února, sjezd žen se jede o týden později, pokaždé v brzkých ranních hodinách.

Medailové ambice mají i biatlonisté v čele s Markétou Davidovou, kteří obhajují z Pchjončchangu stříbro a bronz ze sprintu. Biatlonový program olympijských her zahájí v sobotu 5. února smíšené štafety, následovat budou vytrvalostní závody, sprinty, stíhací závody, štafety a celý olympijský program vyvrcholí 19. února závodem s hromadným startem žen.

Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení Martina Sáblíková se na své nejoblíbenější pětikilometrové trati představí ve čtvrtek 10. února, obhajuje na ní stříbro z Pchjončchangu.