Odsouzení pracují pro dětská zařízení rádi, odpoutají se tím od reality vězeňského prostředí.

Odsouzení pracují pro dětská zařízení rádi, odpoutají se tím od reality vězeňského prostředí. Zdroj: autor textu

Zápisky českého vězně: I z vězení může vzejít dobro – odsouzení pomáhají dětem, seniorům i nevidomým

Jen při pomyšlení na kriminál se lidem automaticky vybaví horda zločinců za mřížemi. Místo plné koncentrovaného zla a násilí, ve kterém by snad nikdo ani nehledal něco dobrého. Ale i věznice dělají věci pro dobro společnosti, a tím nemám na mysli izolaci delikventů. V dnešním díle našeho seriálu vám představím pár opravdu smysluplných projektů, které pomáhají druhým lidem, především dětem a nevidomým spoluobčanům. Odsouzení navíc pracují pro dětská zařízení rádi, protože se aspoň odpoutají od reality vězeňského prostředí, vrátí se časem zpátky do dětských let a uvolní prostor své kreativitě a fantazii.

Autorem seriálu Zápisky českého vězně, který vám přinášíme každé úterý, je odsouzený, který si odpykává trest odnětí svobody v délce 9,5 roku. Za co byl odsouzen, si přečtěte zde.

Věznice pořádají pro své odsouzené řadu různých soutěží, a to nejen v rámci jedné dané věznice. Organizují se také celorepublikové a dokonce i mezinárodní soutěže uměleckých prací vězňů, například se sousedním Polskem. A protože jsou za dveřmi Vánoce, rád bych zmínil například projekt Věznice Ostrov. Ta vyhlásila krom jiných soutěž v pečení a zdobení vánočních perníčků ve věznici, s cílem udělat dětem radost. Tento projekt se uskutečnil pod záštitou Vězeňské duchovenské péče a Otevřené věznice Jiřice. Šest odsouzených z Věznice Ostrov upeklo a ozdobilo na konci listopadu hromadu vánočních perníčků pro děti z dětských domovů. Mimo jiné byla cílem tohoto projektu snaha o zpříjemnění Vánočních svátků těmto dětem a zároveň i posílení dovedností vězňů, kteří při těchto činnostech zažívají pocit potřebnosti a empatie.

Věznice Nové Sedlo zase dlouhodobě spolupracuje s mateřskou školou v Chomutově. Pod rukama odsouzených tak ve vězeňské truhlářské dílně vznikají různé dřevěné hračky, didaktické pomůcky či dekorativní předměty s náměty pohádkových postaviček. Ty jsou určené pro nejmladší děti a pro předškoláky.

Také Věznice Příbram pomáhá dětem. Konkrétně spolupracuje s Dětskou odbornou léčebnou, pro kterou pořádá různé akce. V druhé polovině letošního roku byla například v prostorách léčebny uspořádaná ukázka výcviku služebních psů, výzbroje a výstroje operační skupiny. Dále byla dětem umožněna prohlídka sanitky i eskortního autobusu vězeňské služby. Dětem věznice připravila i různé zábavné a přípravné soutěže. Nakonec si jako odměnu mohly vybrat ručně vyrobené dárky, které pro ně připravilo přibližně třicet odsouzených. Tohoto zábavného dne se navíc účastnilo i osm vybraných odsouzených, kteří v průběhu akce prováděli v areálu léčebny drobné práce. Na starost si vzali sekání trávy a malování či natírání potřebných ploch. Také se zorganizovala sbírka hraček, které měli odsouzení doma nevyužité, a ty se následně předali potřebným dětem.

Štěňata dělají z vězňů lepší lidi

V článku Vězení musí v odsouzených probudit sebereflexi, nic jiného snížit kriminalitu nepomůže jsem se zmínil o jednom smysluplném projektu americké věznice, ve které vybraní vězni cvičili psi pro nevidomé. V době, kdy jsem to nepsal, jsem neměl ani nejmenší tušení o tom, že projekt velmi obdobného charakteru byl už zahájen i u nás. Konkrétně 8. srpna 2019 byl ve Věznici Jiřice zahájen za přítomnosti Generálního ředitele VS ČR a náměstka ministryně spravedlnosti jedinečný projekt „Tlapka v dlani“. Tento projekt se má realizovat v oddělení „Otevřené věznice“ o níž jsem se už také zmínil v jednom díle našeho seriálu. Podstatou projektu je zapojení čtyř vybraných odsouzených, vykazující velmi dobré chování, kteří budou vychovávat budoucí vodící psy pro nevidomé. Během výkonu trestu tak tito odsouzení pod supervizí odborníka – koordinátora –předají štěňatům základní návyky, socializují je, učí poslušnosti a pečuji o jejich základní potřeby.

Odsouzení se budou o štěňata nepřetržitě starat celý rok. Po roce budou pejsci předáni k dalšímu výcviku do školy pro vodící psy, odkud už dále poputují k potřebným nevidomým lidem. Vězeňská služba si je moc dobře vědoma skutečnosti, že má tento projekt terapeutický vliv na samotné odsouzené. Předpokládá se, že u těchto vězňů by mělo dojít k posílení zodpovědnosti při péči o štěně a k posilování kompetencí jako je trpělivost, spolehlivost, cílevědomost, získání nových dovedností a zkušeností. Projekt by také měl mít pozitivní dopad na sociální rehabilitaci odsouzených. Navíc by štěňata mohla působit u odsouzených jako morální i psychická podpora uvolňující napětí. Již zmíněným americkým modelem se inspirovala Brněnská škola pro výcvik vodicích psů s.r.o. Ve spolupráci s neziskovou organizaci Vodící pes, z. s., Vězeňskou službou ČR a Probační a mediační službou, zahájila jako první v Evropě projekt „Tlapka v dlani“.

Vězenkyně myslí i na seniory

Abych ale nejmenoval pouze věznice určené pro muže, uvedu také příklad, kdy smysluplně pomáhají za mřížemi ženy – věznici Opava. Dívky a ženy vykonávající svůj trest v této věznici třeba si pletou a následně molitanem vycpávají hračky a panenky pro děti žijící v dětských ústavech, pro panenky navíc vyrábějí různé oblečky a doplňky které si děti mohou libovolně vyměňovat. Ovšem nejen děti mají radost takových výrobků našich vězeňkyň. Starší lidé ubytování v domovech důchodců se těší z různých dárečků, dostávají precizně vyšitá blahopřání a mnoho jiných dekorativních předmětů.

Na to, jak jsme malá země, disponujeme poměrně velkým množstvím věznic, kterých je přes tři desítky. Nedokážu do jediného článku vypsat všechny smysluplné projekty či akce, které tuzemské věznice pořádají, či na kterých spolupracují s jinými organizacemi. Proto se omlouvám ostatním věznicím, jejichž záslužnou činnost jsem neuvedl. Každopádně snad každá naše věznice koná i mnoho dobra pro společnost. Jak samotné věznice, tak i odsouzení pomáhají dětem z dětských domovů, z léčeben či ústavů, ale také i seniorům žijících v domovech důchodců. Nově se navíc podílí i na výcviku budoucích vodících psů pro nevidomé.

Všechna ta práce a vynaložené úsilí má opravdu smysl. Sám – jakožto vězeň – jsem nesmírně rád za to, že i z takového místa, jako je kriminál, může vzejít i mnoho dobrého. Za to, že existují lidé, kteří přichází s dobrými nápady, jak využít odsouzené k navození radosti lidem, kteří to potřebují. Protože vím, že mé články čtou i zaměstnanci vězeňské služby, rád bych touto cestou poděkoval všem těm, kteří věnují svou energii a úsilí pro dobrou věc. Dále bych rád vyzval ostatní, aby vymýšleli další a další projekty, zapojovali mnohem více odsouzených a realizovali mnoho dalších akcí, na jejichž konci bude mnoho radostných úsměvu. Ve výkonu trestu je přes 21 tisíc odsouzených. Opravdu mnoho z nich pomáhá rádo. Jenom těch příležitostí, dobrých nápadů a hlavně kompetentních lidí schopných věc zorganizovat, ale především zrealizovat, je málo.

Všem čtenářům přeji krásné a klidné Vánoce a v Novém roce mnoho úspěchů, ať už osobních nebo i pracovních.

Další díly seriálu Zápisky českého vězně si přečtěte zde >>>