Zdroj: BNP Paribas Personal Finance SA odstepny zavod

Půjčka na Vánoce aneb To nejhorší, na co si můžete půjčit

Vánoce nejsou pro většinu rodin jen duchovní záležitostí. Naopak. Svátky zimy si mnoho z nás automaticky spojuje s nadbytkem všeho: Jídla, ale i drahých dárků. Na ty si bohužel mnoho lidí půjčuje. Takové dárky sice udělají pod stromečkem radost, po Vánocích ale po nich často zůstává pachuť vysokých splátek. Má půjčka na Vánoce vůbec smysl? Zjistěte to v našem článku.

Mnoho Čechů si uvědomuje, že k Vánocům stačí darovat maličkost a důležitá je především přítomnost nejbližších. Přesto podle údajů Poradny při finanční tísni každý z nás utratí za dárky průměrně 6 000 Kč. Víc peněz podle tohoto průzkumu z roku 2018 vynakládají mladí lidé bez závazků a senioři, kteří raději něco oželí ze svých běžných potřeb, aby mohli dopřát vnoučatům.

Na Vánoce si půjčují třeba rodiny s malými dětmi

Vánoce chtějí mít bohaté také rodiny s malými dětmi. Právě tato skupina utrácí za dárky nejvíce peněz. Podle zmiňovaného průzkumu je to ale zároveň skupina, která na dárky nemívá našetřeno. Vánoce v těchto rodinách často nekorespondují s životním stylem po zbytek roku.  

Proč si lidé na Vánoce půjčují?

Důvody jsou prozaické. Lidé na dárky nemají dostatek hotovosti. Během roku také často nemají z čeho našetřit nebo šetřit neumí. Běžně jsou mezi žadateli o vánoční půjčku přechodně nezaměstnaní i ženy na mateřské dovolené. Tato skupina dokonce tvoří 17 % všech žadatelů.

A průzkumy ukázaly mimo jiné i to, že se splácením vánočních půjček má problém asi 15 % všech žadatelů.

Kdy si opravdu půjčit a od koho?

Ačkoli je dnes poměrně jednoduché získat půjčku, je půjčka na vánoční dárky jedním z nejhorších důvodů, proč si půjčit.

Půjčujte si na věci, jejichž životnost je delší než doba splácení. Pak má půjčka smysl. U ostatních výdajů si půjčku rozmyslete.Půjčujte si na věci, jejichž životnost je delší než doba splácení. Pak má půjčka smysl. U ostatních výdajů si půjčku rozmyslete.|BNP Paribas Personal Finance SA odstepny zavod

Odborníci radí, že půjčka se obvykle vyplatí tehdy, když životnost věci, na kterou si půjčujeme, přesáhne období, kdy ji splácíme. Pokud si tedy například chceme půjčit na pračku a splácet ji dva roky, je to v pořádku, protože se očekává, že nám bude sloužit mnohem déle. Opačným případem jsou právě půjčky na Vánoce nebo na dovolenou. Radost z dárků zmizí během několika dní a pak je na čase splácet to, co už jsme si užili.

Kromě toho, kdy má smysl si půjčit, je na místě řešit i to, kde o půjčku požádáte. Pokud se totiž nechcete dostat do problémů, rozhodně byste měli zvolit banku nebo nebankovní instituci, která je ovšem prověřená a důvěryhodná. Ne úplně dobrou zprávou je to, že zhruba 20 % Čechů nedokáže rozlišit bezpečnou půjčku od té riskantní.

Zárukou výhodné půjčky není ani nízký úrok. Ten už totiž dokážou nabídnout i úvěroví predátoři, ale aby se jim celá akce vyplatila, získají od svých klientů peníze navíc jiným způsobem. Varováním před pochybným půjčováním peněz může být už to, že vám nebude chtít půjčit banka. Ví totiž, že byste se mohli dostat do problémů, a není jí to jedno.

A platí i další pravidla:

·        Vždy si o instituci zjistěte co nejvíce informací. Čtěte zkušenosti klientů, zajímejte se o historii instituce.

·        Srovnejte si nabídky, sledujte nejen úroky, ale i další poplatky. Nižší úrok ještě neznamená, že jste našli tu nejvýhodnější půjčku.

·        Dobře si přečtěte, co podepisujete. Nikdy nedávejte svůj podpis na formulář s prázdnými místy, která „se doplní“.

Mnoho lidí dnes vnímá Vánoce jako období, kdy se potká se svými blízkými. Nikoli jako svátky konzumu a extrémně drahých dárků.Mnoho lidí dnes vnímá Vánoce jako období, kdy se potká se svými blízkými. Nikoli jako svátky konzumu a extrémně drahých dárků.|BNP Paribas Personal Finance SA odstepny zavod

Lepší než půjčka je pravidelné ukládání na spořicí účet

Jestli se nechcete po silvestrovské oslavě probudit s nepříjemným pocitem, že je na čase začít řešit splátky půjčky, kterou jste zafinancovali svátky, je tu ještě jedna možnost. Odkládat si pravidelně (nebo klidně i nepravidelně) na spořicí účet částku, kterou můžete oželet. Uložením na spořicí účet můžete své úspory zhodnotit i ve výši 1,5 % do částky 300 000 Kč. Takový úrok nabízí na spořicím účtu Hello bank! Peníze navíc můžete kdykoli vybrat. Příští Vánoce tak mohou být naprosto bez stresu ze splátek.

Průběžně spořit ale klidně můžete i doma „pod polštář“ nebo na běžný účet. Ne vždy to jde, ale ideální je ušetřit každý měsíc 25 % příjmů. Můžete to udělat třeba tak, že si nastavíte trvalý příkaz z jednoho účtu, kam vám chodí výplata, na druhý, kde budete spořit. Nejlepší je nastavit termín tak, aby částka odešla brzy po výplatě. Peníze tak nebudete mít na očích a šance, že je utratíte, se zmenší.

Fungovat to bude nejen pro neočekávané situace. Když si od ledna odložíte každý měsíc třeba jen pár set korun, nemusí být čas Vánoc strašákem. Budete totiž mít dostatek financí na to, abyste mohli pořídit pěkné dárky bez nutnosti se zadlužit.