Video placeholde
Banksy a jeho instalace - Bezdomovec Ryan v Birminghamu
Banksy a jeho instalace - Bezdomovec Ryan v Birminghamu
Banksy a jeho instalace - Bezdomovec Ryan v Birminghamu
Banksy a jeho instalace - Bezdomovec Ryan v Birminghamu
Banksy se opět vyjádřil k palestinsko-izraelskému konfliktu
16
Fotogalerie

Banksy vytvořil vánoční graffiti, jehož součástí je živý bezdomovec. Před vandaly jej musí chránit plexisklo

Streetartový umělec Banksy vytvořil v adventním čase nové dílo v britském městě Birmingham. Nejnovější graffiti upozorňuje na problematiku bezdomovectví. Znázorňuje dva soby, kteří jako by táhli lavičku, na níž lidé bez domova často lehávají. Dílo však stihli během pouhého dne znehodnotit vandalové. Malbu proto nyní chrání plexisklo.

Snad nejslavnější streetartový umělec současnosti odhalil o druhém adventním víkendu novou nástěnnou malbu. Dílo doprovodil také videem, které zveřejnil na svém Instagramu. Na záznamu je bezdomovec Ryan, který ulehá na lavičku, jež se stala „obětí“ Banksyho umění. Ryan tak vypadá, jako by jej namalovaní sobi ležícího táhli vzhůru k obloze. „Bůh žehnej Birminghamu. Během 20 minut, kdy jsme natáčeli Ryana na téhle lavičce, mu dali kolemjdoucí horký nápoj, dvě čokoládové tyčinky a zapalovač, aniž by o něco žádal,“ stojí v popisku videa.

Novinku umělce, jehož díla se draží za miliony liber, však stihli poškodit vandalové hned v noci po odhalení. Banksyho černobílým sobům přimalovali červené nosy. Situaci se rozhodla řešit firma Network Rail (správce britské železnice), jíž zeď, kterou Banksy pomaloval, patří – připevnila na graffiti plexisklo. „Nepodporujeme graffiti a trávíme mnoho času tím, že je podél železnice odstraňujeme. Ale ne každý den tam máme Banksyho,“ vyjádřil se David Golding, správce meziměstských tras. Sběratel Banksyho a ředitel galerie John Bradly si nemyslí, že červené nosy dílo poškodily. „Měl by mít Rudolph červený nos? Možná na něj Banksy zapomněl,“ poznamenal.

Banksy, který si chrání svou skutečnou identitu, je jedním z nejpopulárnějších umělců současnosti. V poslední době na sebe upozornil svým dílem Devolved Parliament, které se vydražilo za astronomickou částku 9,9 milionů liber (přes 300 milionů korun). Jedná se o klasickou olejomalbu, která znázorňuje britský parlament, v němž místo lidských zákonodárců zasedají šimpanzi. Rozruch vyvolala také aukce jeho ikonické Dívky s balonem, která se po vydražení sama skartovala.