Stále výraznější nepoměr mezi počtem mužů a žen v populaci, to je dnešní Indie.

Stále výraznější nepoměr mezi počtem mužů a žen v populaci, to je dnešní Indie. Zdroj: Profimedia.cz

Demonstrace proti znásilňování žen v Indii.
Demonstrace proti znásilňování žen v Indii.
Demonstrace proti znásilňování žen v Indii.
Demonstrace proti znásilňování žen v Indii.
Demonstrace proti znásilňování žen v Indii.
10
Fotogalerie

Indií otřásá sexuální násilí, země doplácí na upřednostňování synů. Desítky milionů žen chybějí i Číně

V Indii ročně tam dochází k více než třiceti tisícům případům znásilnění a nic nenasvědčuje tomu, že se stav zlepšuje. Vzhledem k tomu, že jednou z příčin jevu je stále výraznější nepoměr mezi počtem mužů a žen v populaci, může být časem i hůř. S demografickou nerovnováhou zápasí i sousední Čína, kde nedostatek žen podněcuje obchod s nevěstami z jiných zemí. Indie byla loni nadací Thomson Reuters Foundation vyhodnocena za nejnebezpečnější zem světa pro ženy, v žebříčku překonala Afghánistán a Sýrii.

Situace v zemi je natolik závažná, že bezpečnost mladých dívek zaměstnává celé rodiny. Není výjimkou, že jejich matky zůstávají z práce doma, aby na dcery dávaly pozor. „Případy znásilnění a útoků vyvolávají v myslích rodičů a dívek strach, který omezuje jejich pohyb za účelem studia, práce a cestování,“ napsal minulý týden ve svém blogu na The Times of India Sandžaj Kumar z institutu Harvardovy univerzity orientovaného na jihovýchodní Asii. Násilí na ženách v Indii má hluboké společenské příčiny, jelikož je tam žena ceněna méně než muž.

A ze stejného důvodu bylo narození chlapce vždy považováno za svátek, zatímco mnohé dívky byly a jsou potráceny po ilegálním stanovení pohlaví plodu nebo umírají jako velmi mladé, jelikož je zklamané rodiny zanedbávají. Indové tak vytvořili nerovnováhu, kdy na tisíc mužů připadá už jen 896 dívek. V zemi podle loňské vládní zprávy chybí 63 milionů žen. Situace se navíc jeví poměrně beznadějně, protože mnoho rodin nyní dochází k závěru, že do tak nebezpečné země je lepší dceru ani neporodit. Osamocení, znudění a frustrovaní muži mají větší sklon páchat na ženách násilí, zvlášť když často vyváznou bez újmy. S trestem od soudu odchází maximálně třetina sexuálních delikventů.

Více o situaci v Indii a Číně se dozvíte v článku na webu E15.cz >>>