Katalánský velkoklub hraje fotbal již 120 let

Katalánský velkoklub hraje fotbal již 120 let Zdroj: ČTK

Katalánský velkoklub hraje fotbal již 120 let
Katalánský velkoklub hraje fotbal již 120 let
Katalánský velkoklub hraje fotbal již 120 let
Katalánský velkoklub hraje fotbal již 120 let
Katalánský velkoklub hraje fotbal již 120 let
6
Fotogalerie

Víc než klub! Před 120 lety vznikl jeden z nejslavnějších fotbalových velkoklubů světa FC Barcelona

Čeští fotbaloví fanoušci ještě nepochybně mají v živé paměti nedávné dva zápasy, ve kterých v rámci Ligy mistrů pražská Slavia změřila své síly s katalánským velkoklubem FC Barcelona. Tento věhlasný gigant, který má na svém kontě mimo jiné 26 titulů španělské Primera División a pětkrát dobyl pohár Ligy mistrů, byl založen před 120 lety, 29. listopadu 1899.

Zakladatelem klubu pod tehdejším názvem Football Club Barcelona byl švýcarský fotbalista, bankéř a pozdější novinář a majitel novin Joan Gamper (svým původním jménem Hans-Max Gamper). Francouzská banka Crédit Lyonnais ho jako svého zaměstnance poslala v roce 1898 na svou filiálku do Barcelony. Tam si Gamper „pokatalánštil“ svoje křestní jméno a vedle práce ve finančnictví byl i dopisovatelem dvou švýcarských deníků. Záhy si založil i svoje vlastní noviny Los Deportes a v nich na podzim roku 1899 zveřejnil inzerát, že by chtěl založit fotbalový klub a že se zájemci mají dostavit 29. listopadu do gymnázia Solé.

Gamperův pokus vyšel a v inzerovaný den se sešla skupinka nadšenců z řad britských a švýcarských protestantů, kteří v tu dobu v Barceloně a jejím okolí žili. Tento den je proto dodnes považován za den vzniku klubu, při kterém bylo mimo jiné i stanoveno, že klubové barvy budou purpurová a modrá. Prvním prezidentem klubu se stal Angličan Walter Wild.

Prvním znakem fotbalistů Barcelony byl městský znak katalánské metropole. Teprve až o jedenáct let později vedení klubu usoudilo, že by tým mohl mít znak svůj vlastní, a vypsalo soutěž. Vítězem se stalo logo anonymního příznivce, které s malými úpravami klub používá dodnes. Od svého založení užívá klub heslo „Més que un club“, což v překladu z katalánštiny znamená „Víc než klub“.

Historicky první utkání sehrála FC Barcelona 8. prosince téhož roku proti skupině anglických přistěhovalců a prohrála v něm 0:1. Již o dva roky později však klub vybojoval svůj první katalánský pohár. Samotný Gamper v dresu svého týmu odehrál jako kapitán první čtyři sezony a v 51 zápasech vstřelil 120 branek. V roce 1909 získal klub první oficiální hřiště Camp del carrer Indústria s kapacitou 6000 diváků. Druhým domácím stánkem týmu se od roku 1922 stal Camp de Les Corts s kapacitou 20 tisíc diváků, která byla postupem času rozšířena až na trojnásobek. V roce 1957 se FC Barcelona přestěhovala na Nou Estadi del Futbol Club Barcelona, který dnes snad každý zná pod názvem Camp Nou a jehož kapacita dosahuje bezmála 100 tisíc míst.

Během 20. století a v prvních dvou dekádách 21. století sešívaný modřegranátový dres klubu oblékaly legendy jako Johan Cruijff, Josep Guardiola, Ronald Koeman, Hristo Stoičkov, Louis Figo, Ronaldhino, Samuel Eto´o či aktuálně Lionel Messi, Ivan Rakitić nebo Luis Suárez. Z kdysi malého klubu se stal jeden z nejslavnějších a nejsilnějších týmů planety a Camp Nou učiněným chrámem fotbalu.

Životní konec samotného zakladatele a pozdějšího dlouholetého prezidenta klubu Gampera však tak slavný nebyl. Místo prezidenta klubu musel opustit po skandálu z roku 1925, kdy fanoušci Barcelony vypískali při úvodním ceremoniálu španělskou hymnu a tleskali při britské hymně. Tehdy vládnoucí španělský diktátor Primo de Rivera obvinil Gampera z podporování katalánského nacionalismu a separatismu a uzavřel na půl roku klubu stadión. Následně Gampera postihly finanční problémy, což vše nakonec vyústilo 30. července 1930 v jeho sebevraždu.