Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Rus zažaloval Apple. Tvrdí, že z něj firma udělala gaye

Bizarní žaloba se objevila u moskevského soudu. Jistý D. Razumilov zažaloval společnost Apple, která z něj údajně měla udělat gaye skrze aplikaci na kryptoměny. Požaduje odškodnění ve výši jednoho milionu rublů (přes 360 tisíc korun). První soudní stání proběhlo 17. října. „Nemohu to už vrátit zpět,“ píše muž ve stížnosti, podle jejíž kopie o záležitosti informovala agentura AFP. Ačkoliv zní případ směšně, na vině je pravděpodobně i ruská homofobní politika. Ruští představitelé firmy Apple se k případu zatím nevyjádřili.

Rus měl vinou společnosti Apple utrpět letos v létě „morální újmu“. Skrze aplikaci App Storu na kryptoměny si objednal Bitcoiny. Místo nich měl však obdržet jinou kryptoměnu, a to 69 GayCoinů (kryptoměna vytvořená pro LGBTQ komunitu) se zprávou „Nesuď, dokud sám nevyzkoušíš“. „Pomyslel jsem si, jak můžu něco soudit, když jsem to nevyzkoušel? Tak jsem zkusil homosexuální vztah,“ přiznává muž ve stížnosti. Tvrdí, že mu Apple vnutil homosexualitu skrze manipulaci. „Nyní mám přítele a nevím, jak to vysvětlit rodičům. Můj život se změnil k horšímu a už nikdy nebude normální,“ tvrdí žalobce.

Razumilova právnička Sapizhat Gušnějevová potvrdila, že před tím měl její klient stabilní vztah se ženou. Žaloba je podle ní naprosto seriózní a závažná, její klient byl prý vyděšený a trpěl. I když GayCoiny přišly do virtuální peněženky, která je aplikací třetí strany, společnost Apple je zodpovědná za své služby, tedy i za aplikace, které nabízí, je přesvědčená právnička. „Vážně to poškodilo jeho pověst. Neví, jak to říct rodičům, a je si jistý, že u nich nenajde pochopení. Konec konců žijeme v Rusku a tyto věci jsou zde komplikované.“

Rusko v roce 2013 schválilo zákon proti „homosexuální propagandě“, který kriminalizuje „propagaci nepřirozeného chování mezi nezletilými“. Podle některých tento zákon ve skutečnosti staví mimo zákon také prosazování práv homosexuálů. Homosexualita jako taková byla v Rusku nezákonná do roku 1993, do roku 1999 pak byla považována za duševní chorobu.

Evropský soud pro lidská práva několikrát rozhodl, že Rusko porušuje práva homosexuálů. Naposled se tak stalo letos v červenci. Země totiž odmítla zaregistrovat tři organizace, které by se orientovaly právě na ochranu práv sexuálních menšin. Letos v březnu se nezdráhala předsedkyně ruského parlamentního výboru pro rodinu Tamara Pletněvová prohlásit ve státní televizi, že homosexuálové jsou nemocní a potřebují léčbu. Reagovala tak na kritiku zmíněného zákona z roku 2013.