Falešné maso začíná čelit vlně kritiky. Někteří odborníci zpochybňují, že je zdravější než to pravé | Reflex.cz
nahoru

Falešné maso začíná čelit vlně kritiky. Někteří odborníci zpochybňují, že je zdravější než to pravé

JIŘÍ ČERNÝ, vtm.zive.cz13. října 2019 • 10:55
Na vlnu falešného masa naskočili i velké řetězce: Kentucky Fried Miracle je umělé maso vyrobené z rostlinných složek.
Na vlnu falešného masa naskočili i velké řetězce: Kentucky Fried Miracle je umělé maso vyrobené z rostlinných složek.
• foto: 
KFC

Falešné maso v současnosti zažívá obrovský boom. Společnostem jako Beyond Meat či Impossible Foods se podařilo vytvořit zcela nový a prosperující trh a jejich zisky strmě rostou. To však rozhodně neznamená, že by z těchto produktů byli všichni nadšeni. I když si odmyslíte přehnaně vysoké ceny (za kilo Beyond Burgerů u nás zaplatíte necelých 700 Kč), existují i další důvody ke kritice. Dokonce i ty zdravotní.

Někteří odborníci tvrdí, že rostlinná náhražka masa je nezdravá a jde proti myšlence konzumace takzvaných „whole potravin“, které by měly být co možná nejméně zpracované a rafinované.

Například dietoložka Alissa Rumseyová v červenci prohlásila, že rostlinné hamburgery „nemusí být nutně zdravější než ty hovězí“.  Na zodpovězení otázky, zda výhody falešného masa převažují nad jeho nevýhodami, je však patrně příliš brzy.

Více se dozvíte v článku na webu VTM.zive.cz >>>

JIŘÍ ČERNÝ, vtm.zive.cz




Diskuse ke článku

 

Nejčtenější komentáře
Články odjinud
Nejčtenější