Ilustrační koláž

Ilustrační koláž Zdroj: Jan Ignác Říha

V Česku zdražuje úplně všechno. Ceny zboží i služeb rostou rychleji než mzdy

Člověk vyjde na ulici a má dojem, že se zdražuje všechno a všude. Potraviny, energie, voda, bydlení, zábava či služby. Přestože zatím stále solidně rostou platy i důchody, růst cen už je takový, že nemálo lidí si svých vyšších příjmů prakticky neužije, a naopak se spíš vrací k tradičnímu zvyku důsledně počítat každou utracenou korunu.

Může se zdát, že tady straším a maluji čerta na zeď. Obzvlášť v situaci, kdy má Česko rekordně nízkou nezaměstnanost, mzdy rostou v průměru o šest až osm procent, starobní důchody byly zvýšeny o mnoho set korun a podobná valorizace je na obzoru i v příštím roce. To jsou však příjmy.

Ani korunu

U výplat lidí chodících do práce je však potřeba zmínit a dvakrát podtrhnout, že ne všem rostou stejně. Připomeňme také, že aktuální procentuální růst platů je tažen především zvyšováním mezd ve veřejné sféře, růstem výdělků těch nejhůře placených zaměstnanců, a hlavně poukažme i na nevyvratitelnou skutečnost, že dvě třetiny zaměstnanců v této zemi ani nedosáhnou na průměrnou mzdu. A pak tu máme skupinu i mnoha desítek tisíc lidí, jimž jejich zaměstnavatel nepřidal v posledních letech ani korunu.

Pro potřebu našeho textu mějme na vědomí i fakt, že jinak vypadá „dopad“ přidaného tisíce korun čistého v rozpočtu svobodného bezdětného pětadvacátníka a jinak pak v rodině se dvěma malými dětmi, kdy chod domácnosti stojí na jednom hlavním příjmu a nízké rodičovské dávce.

Nyní však zpět k cenám. Snad každý, kdo pravidelně chodí naku­povat potraviny a rozličné zboží, konzumuje různé služby, platí složenky, ale i jednorázové výdaje, jako jsou opraváři, dětské kroužky či vstupenky na kulturu, si musel (nebo by měl) všimnout, že jejich současné ceny jsou poněkud jiné. A že oproti loňsku nebo začátku letošního roku viditelně vzrostly.

Nejhorší na tom však je, že tento růst nyní nekončí, ale bude pokračovat. S blížícím se koncem roku se totiž spotřebitelé například dozvědí, o kolik jim v příštím roce opět zdraží elektřina, teplo, vodné a stočné či svoz komunálního odpadu. Vlastníci domů mohou očekávat i pozdrav od svých radnic v podobě vyšší daně z vlastnictví nemovitosti.

Například v Praze v některých městských částech lidé už vědí, že jim tato daň v příštím roce oproti letošku vzroste na dvojnásobek. Zcela logicky se pak každému dostane do úst otázka „proč se tak děje?“ nebo „co za tím stojí“?

Důvod se vždycky najde

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!