Region Molise se potýká s vysokým úbytkem obyvatelstva

Region Molise se potýká s vysokým úbytkem obyvatelstva Zdroj: Wikimedia

Jih Itálie bojuje s nízkým osídlením. Nabízí rentu za to, že se přistěhujete

Některé části jižní Itálie bojují s nízkým počtem obyvatelstva. Vesnice skomírají, ekonomika se nehýbe, život se jakoby ne a ne pohnout. Některé vesnice tudíž lákají pozoruhodnou nabídkou: za přistěhování nabízejí příspěvek v celkové výši až 25 tisíc eur.

Nabídka je aktuální v regionu Molise, v jedné z nejmenších italských oblastí. Nachází se v jižní části Itálie a své budoucí obyvatele láká mimo jiné na zdravé životní prostředí a možnost v oblasti s podporou podnikat. Podmínka renty až 18 tisíc korun měsíčně (700 eur) je totiž vytvoření vlastní podnikatelské činnosti v jednom z vesnic regionu, která však musí mít méně než 2000 obyvatel, a také pobyt v oblasti po dobu nejméně tří let.

Předseda moliského regionu vysvětlil, proč se region k tomuto kroku uchyluje: „Kdybychom nabídli lidem pouze finanční podporu, bylo by to pouze jakési dobročinné gesto,“ uvedl Donato Toma. „My jsme ale chtěli víc. Chtěli jsme, aby sami lidé do tohoto regionu investovali a aby tady realizovali své aktivity. Mohou si založit pekařství, restauraci, papírnictví, cokoliv,“ dodává.

Jinými slovy, podpora, která na první pohled vypadá jako jakási nenávratná platba, má podle předsedy Tomy širší účel: jde o to, aby se zde lidé usadili, aby zde založili podnikání, a k tomu jim má státní podpora v začátcích pomoci. Dál už se pak lidé budou muset snažit sami. Toma rovněž oznámil, že se v regionu začne strukturálně řešit infrastruktura, do níž se předpokládají v dalších letech nové investice. I to má zlepšit životy místních, ale i nových přistěhovalců.

Důvod, pro který se v Molise rozhodli takto postupovat, má ale také doslova lidský rozměr. Podle italského Národního statistického úřadu přišlo v posledních letech Molise o nejvíce obyvatel v rámci Itálie vůbec. Populace stárne, nové generace přicházejí na svět jen velmi pozvolna. V číslech: ze 305 tisíc obyvatel regionu se odstěhovalo nebo zemřelo od roku 2014 9 tisíc. V roce 2018 pak ze statistického hlediska došlo k další kuriozitě: v devíti vesnicích regionu se v tomto roce nenarodilo žádné dítě.

Molise není jediný italský region, který zaujal svou politikou podpory pro přistěhovalce. Jiný italský region se například rozhodl „ozdravit“ vzhled svých vesnic tím, že staré a prázdné domy nabízel nově příchozím obyvatelům za symbolickou cenu jednoho eura.