Nekazte si dovolenou zbytečnými výdaji.

Nekazte si dovolenou zbytečnými výdaji. Zdroj: Shutterstock

Do zahraničí s platební kartou? Víme, jak se nenechat oškubat

Doby, kdy cestě na dovolenou předcházela návštěva směnárny, jsou dnes pro mnoho lidí minulostí. Stále více Čechů totiž do zahraničí vyráží pouze s platební kartou, kterou používají jak k placení v místních obchodech, tak i pro výběr hotovosti z bankomatu. Je to pohodlnější, rychlejší i výhodnější – tedy pokud máte tu správnou kartu.

Na co byste před cestou do ciziny neměli zapomenout? Určitě nezapomeňte na pas nebo, pokud zůstáváte na území Evropské unie, občanku, sjednejte si cestovní pojištění a také zkontrolujte parametry své platební karty. V některých připadech se totiž používání karty mimo území České republiky může pořádně a hlavně zbytečně prodražit. Co byste měli sledovat, pokud se po návratu do reality chcete vyhnout nepříjemnému překvapení?

  • Poplatek za výběr z bankomatu

S některými typy karet si za výběr z bankomatu připlatíte i v Česku, natož v zahraničí. Pokud nechcete platit horentní sumu jen za to, že si z bankomatu vybere hotovost v místní měně, zvolte si takovou kartu, s níž bude výběr buď bezplatný, případně zpoplatněný pouze symbolickou částkou.

Nová směrnice PSD2 vstupuje v platnost. Má zvýšit bezpečnost nejen internetových plateb >>>

  • Poplatek za platbu v zahraničí nebo zahraničním e-shopu

Při každé platbě v cizině nebo na zahraničním e-shopu se zaplacená suma může navýšit i o několik procent. Jde o poplatek, který si účtuje banka, u níž byla karta vydána. I když vás takový poplatek jednorázově nezruinuje, pokud katu v zahraničí použijete opakovaně, může ve finále jít o poměrně vysokou sumu, kterou v podstatě vyhodíte z okna.

  • Zebezpečení karty
Přijít o kartu v Česku je pech, ale v zahraničí to může být ještě větší problém. Proto se hodí možnost mít kartu vždy pod kontrolou, v idieálním případě prostřednictvím mobilní aplikace. Díky „appce“ budete mít průběžně přehled o pohybu financí, nastavíte si nejrůznější limity nebo kartu obratem zablokujete v případě krádeže nebo ztráty.
Výpis z účtu může po dovolené ukrývat nepříjemná překvapení.Výpis z účtu může po dovolené ukrývat nepříjemná překvapení. | Shutterstock

Žebříčky ovládla mKarta Svět

Která karta uvedené podmínky spolňuje? Ve srovnání platebních karet opakovaně zvítězila mKarta Svět, debetní karta k účtu mKonto a mKonto #navlastnitriko. Kartu lze využívat jak v Česku, tak i na zahraničních cestách. Vedení karty je zdarma a bez dodatečných podmínek, na které často narazíte v nabídce konkurenčních bank.

Pokud s mKartou Svět vybíráte 1 500 Kč (nebo odpovídající částku v cizí měně) nebo více, máte výběr v České republice i v zahraničí zdarma. Při výběru nižší sumy je účtován poplatek podle aktuálně platného sazebníku. Klienti s mKontem #navlastnitriko mají navíc první tři výběry měsíčně zcela zdarma.

Dalším benefitem mKarty Svět je možnost výhodně platit ve více než 160 světových měnách. Nejlepší na tom je, že si vystačíte se standardním běžným účtem a nemusíte si složitě zakládat účet v cizí měně. Konverze z exotických měn probíhá stejně jako v případě eura nebo dolaru.

Základní kurz pro přepočet se odvíjí od kurzu karetní asociace VISA. Aktuální kurz najdete zde – seznam měn je přehledně seřazen abecedně podle jména státu. Můžete také využít vyhledávaní podle státu nebo měny a zvolit si den nebo časové rozpětí, který vás zajímá.

 

Mějte peníze pod kontrolou

Výhodou mKarty Svět je, že ji můžete mít vždy pod kontrolou, a to díky přehledné mobilní aplikaci, kterou si během chvilky stáhnete do svého chytrého telefonu. V aplikaci si jednoduše nastavíte výši limitů pro platby a omezení pro zahraniční a bezkontaktní transakce.

A v případě nutnosti můžete kartu bleskově zablokovat, ať už dočasně, nebo trvale. Dočasné zablokování karty doporučujeme, pokud nemůžete kartu nalézt, ale nejste si vědomi toho, že by vám ji někdo vzal. V případě krádeže zavazadel nebo peněženky přichází na řadu trvalá blokace, která zabraní zneužití karty.

K mKartě Svět si můžete aktivovat veškerá pojištění, na která jste zvyklíu ostatních debetních karet: pojištění zneužití karty, cestovní pojištění a také pojištění pravidelných výdajů.