Ústavní soud se bude znovu zabývat platy soudců

Ústavní soud se bude znovu zabývat platy soudců Zdroj: čtk

Křesťanská rodina dlužící 37 milionů tvrdila, že daně jsou proti boží vůli. Jak rozhodl soud?

Misionářská rodina z Tasmánie byla místní finanční správou odsouzena k zaplacení 2 325 000 australských dolarů, což je v přepočtu kolem 37 milionů korun. Při soudním sporu rodina tvrdila, že „placení daní je proti boží vůli“, kvůli čemuž od roku 2011 neplatila vůbec žádné daně. Misionáři argumentovali také tím, že jim nic nepatří a že všechno, co mají, patří Bohu, a proto se nemohou podřídit autoritě civilního australského daňového úřadu. S tím ale u soudu neuspěli. 

Křesťanští misionáři a sourozenci Fanny Alida Beerepootová a Rembertus Cornelis Beerepoot odmítli platit daně v roce 2011 a dostali se tak až k tasmánskému soudu. Státní zástupce Stephen Linden podle webu ABC News médiím řekl, že sourozenecké duo dostalo předtím několik upozornění, protože dlouhodobě dlužilo na různých daních, ale to k nápravě nevedlo. Ve svých výpovědích sourozenci uvedli, že zákon určující daně v Austrálii je proti zákonům „Všemocného Boha“.

„Pokud bychom byli věrni státu, a ne Bohu, byla by to vzpoura proti Bohu, a tím bychom porušili první přikázání. Pokud odmítneme Boha, přitíží se nám, ale pokud se vrátíme k Bohu, tak se uzdravíme. Spoléháme na boží požehnání, ne na vnější entitu, jakou je berní úřad. Nic nevlastníme, protože patříme Bohu,“ hájil se Beepepoot u soudu.
Soudce Stephen Holt však obhajobu odmítl s tímto velmi zajímavým odůvodněním: „Věřím, že vaše výpovědi jsou upřímné a reflektují vaši víru a nesnažíte se uniknout před zdaněním. Ale z mého pohledu Bible říká, že lidské zákony a zákony boží operují ve dvou odlišných sférách působnosti. Nikde v Bibli není napsáno, aby lidé neplatili daně,“ řekl soudce Stephen Holt.

Holt pak nařídil Beerepootsovým, aby zaplatili všechny daně, které dlužili (jednalo se i o prodej poměrně velkého ranče v roce 2017), včetně penále i administrativních a soudních poplatků, v celkové výši 2 325 000 australských dolarů.

Daňové přiznání v roce 2020: Kdy a jak odevzdat a kdo ho podává >>>