Premiér Andrej Babiš slibuje zázraky na počkání rád.

Premiér Andrej Babiš slibuje zázraky na počkání rád. Zdroj: ČTK

Slíbit všem všechno, to ANO umí. Svůj slavný dokument nemohl Babiš ukázat z jednoduchého důvodu: Neexistuje

Zdá se, že premiérovi Babišovi a jeho blízkým spolupracovníkům imponuje baron Prášil. Stejně jako když se nedávno při schvalování zdanění náhrad za církevní restituce ministryně financí Schillerová zaklínala neexistující analýzou, podle které byly nadhodnoceny ceny majetku zahrnuté v restitučních náhradách, tak nyní pro změnu vychází najevo, že neexistuje ani takzvaný Národní investiční plán za 3,5 bilionu korun, kterým se všude na každém rohu premiér Andrej Babiš chlubil, ale nechtěl ho nikomu ukázat.

Když se v dubnu konaly v Poslanecké sněmovně pravidelné interpelace poslanců na členy vlády, optali se zástupci opozice samotného premiéra, zda mohou tento dokument vidět. Ale se zlou se potázali. „Je to můj nápad, já jsem to vymyslel. Je to moje know-how. Moje odpověď je, že já vám ho nedám. Já jsem to vymyslel, my jsme to odmakali a děláme na tom, abychom sehnali ty peníze. Proč bych vám to dával?“ obořil se tehdy na opoziční zákonodárce premiér.

Nyní vychází najevo, proč vlastně premiér tak žlučovitě jednal. Z kraje tohoto týdne totiž vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček médiím přiznal, že žádný takový plán ještě není vůbec hotový a bude připravený nejdřív na konci tohoto roku. Možná. Server Seznamzprávy.cz uvedl, že ministerstvo pro místní rozvoj původní plán 3,5 bilionu korun seškrtalo na 1,33 bilionu korun, a to navíc jen v případě, že tyto plány z velké části zaplatí někdo jiný než vláda ze státního rozpočtu. Podtrženo a sečteno – velkolepé a marketingově hezky vypadající plány doznávají značných trhlin a zůstalo z nich torzo.

Skvěle prodaný pytlík teplévody

Vše ale zapadá do obvyklé strategie ANO a jeho PR specialistů. Ti něco vymyslí a přesvědčí Andreje Babiše o tom, že to bude mít bombastický efekt na lidi. A značná část populace už si to bude pamatovat a bude pak všude říkat, co ta vláda všechno dělá, zatímco opozice jen kritizuje. Když se pak vše nepovede (a nabízí se otázka, zda se to vůbec povést mělo), v tichosti se to přejde, nebo se najde viník či zástupný problém. Ale mnoha lidem, kteří tak detailně dění v zemi nesledují, zůstane v hlavě jednoduchá zkratka „Babiš a 3,5 bilionu korun na zvelebení Česka“. A to Babišovým PR stratégům úplně stačí.

Jsem si vědom toho, že vláda skutečně jezdila po regionech a ptala se všude možně, co obcím či městům chybí. A tyto požadavky si zaznamenávala. To však dělali ministři i ve vládách předchozích. Před volbami ale Andrej Babiš potřeboval udělat nejlepší dojem. Šéf ANO nahlas a před kamerami všude všem všechno slíbil, aby postupem času vysvětlil, že to ve skutečnosti neslíbil, ale jen řekl, že se o to pokusí, nebo se chtěl informovat. Slibem nezarmoutíš.

Každá snaha, která má za cíl zlepšit, podpořit, budovat či inovovat prostředí v naší zemi je pozitivní a vítaná. Vláda by však měla realisticky vycházet z toho, na co skutečně má. A přiznejme si, že zdroje jsou velice omezené a nespasí je ani fond, do kterého budou případně přispívat tuzemské banky. Místo toho by vláda měla škrtnout veškeré své populistické rozhazování typu zlevněných jízdenek pro žáky a seniory a použít na investice i tyto prostředky. Ty jsou sice malé a omezené, ale jsou skutečné. Protože Národní investiční plán v tuto chvíli není nic jiného, než skvěle prodaný pytlík teplé vody.