nahoru

Masožrouti vrací absurdní úder: Veganský burger versus masná mrkev

Radka Typltová 16. července 2019 • 18:45
Jak vyrobit mrkev z krůtích prsou? Tady je návod...
• video: 
Facebook

Nedávno se v médiích protočil vegetariánský kotouč – původně vegetariánský burger. Zemědělská komise Evropské unie totiž pro popis vegetariánského jídla nově bude vyžadovat názvosloví, které nemá co do činění s masem. Kromě burgerů bez masa si vegetariáni rádi pochutnají i na seitanových steacích, nově deskách. Po masu se jim prostě ve skrytu duše stýská. Aby byl svět aspoň trochu v rovnováze, vymysleli v americkém řetězci rychlého občerstvení Arby´s takzvanou Marrot – masnou mrkev.

Arby´s si už od svého založení v roce 1964 libuje v kreativním porušování norem. Zatímco v ostatních řetězcích prodávali hamburgery za 15 centů, v Arby´s jste si mohli koupit sendvič z opravdu kvalitního propečeného hovězího za 69 centů. Prodávají tu i tradiční gyros, zprudka opečená kachní prsa a dokonce i zvěřinu a losí maso.

Chutná podobně jako mrkev

A zatímco ve světě frčí rostlinné alternativy masa, Arby´s je věrný tomu, co umí nejlépe: stoprocentnímu masu. Zdejší inovátoři se rozhodli, že vytvoří úplně novou kategorii potravin: masnou zeleninu – Megetables.

Když ostatní mohou ze zeleniny vyrábět maso, proč tohle paradigma neuchopit obráceně, řekli si v Arby´s a pustili se do práce. Výsledkem je vůbec první masná mrkev – Marrot. Krůtí prsa se upraví do tvaru mrkve, povaří a naloží do speciální mrkvové marinády s práškem z javorového sirupu. Naložené maso se hodinu peče a na závěr se přidá snítka čerstvé kadeřavé petržele.

Podle šéfkuchaře Arby´s Nevilla Crawa obsahuje Marrot více než 30 gramů bílkovin a 70 % doporučeného denního množství vitamínu A. Navíc chutná podobně jako mrkev. Marrot v menu řetězce rychlého občerstvení, který na masném poli rád experimentuje, ještě nenajdete. Zatím probíhá testovací režim.

Zdaleka ne každý zákazník ale marketingový tah Arby´s považuje za nápad k popukání. Viceprezidentka organizace PETA Tracy Reiman ho pro web insider.com nazvala „smutným a uštěpačným bodnutím do těch, kteří jedí jako by byl rok 2019 – ne doba kamenná“. Arby´s jde každopádně proti trendu, kdy řetězce jako například Burger King, Carla Jr. nebo Del Taco investují do rozšíření sortimentu v podobě „rostlinných mas“.

A jak jste na tom vy? Koupili byste si radši vegetariánský kotouč, masnou mrkev, nebo klasický hamburger?

Radka Typltová




Diskuse ke článku
Diskuze se zobrazují pouze uživatelům, kteří jsou přihlášeni na Facebooku a odsouhlasili cookies. Pokud pod články nevidíte diskuze, zkontrolujte prosím toto nastavení.