Už po deseti minutách strávených v moři se totiž člověku razantně mění přirozená skladba kožních mikrobů...

Už po deseti minutách strávených v moři se totiž člověku razantně mění přirozená skladba kožních mikrobů... Zdroj: Shutterstock.com

... což zvyšuje riziko infekcí. Vyšší pravděpodobnost nevolnosti nebo nemoci tak tvoří nedílnou součást dovolených strávených ve slaném živlu...
... Nejnebezpečnější je koupání tam, kde je voda znečištěna třeba odpadními vodami nebo splachem ze souše při silných deštích.
3
Fotogalerie

Koupání v moři zvyšuje riziko infekcí. Už po deseti minutách naši kůži obsazují mořští mikrobi

Při dovolené u moře nebo krátce po ní onemocní nápadně mnoho lidí nejrůznějšími infekcemi. Průnik bakterií do našeho organismu je často usnadněn tím, že dojde k narušení jeho přirozené bakteriální „posádky“ – mikrobiomu. Podle nejnovějších zjištění vědců to souvisí i s koupáním v moři. Už po deseti minutách strávených v moři se totiž člověku razantně mění přirozená skladba kožních mikrobů. A tělo je náchylnější k infekcím.

Tým vedený Marisou Chattman Nielsenovou z University of California v Irvine zjistil, že některé mořské bakterie lidská kůže zjevně přitahuje, a koupání v moři proto může zvyšovat náchylnost k nejrůznějším infekcím. Platí to zvláště dnes, kdy má voda celé řady rekreačních oblastí daleko do dokonalosti a bývá znečištěna třeba odpadními vodami nebo splachem ze souše při silných deštích. Rizika infekcí tak tvoří nedílnou součást dovolených strávených ve slaném živlu.

„Obvyklé kožní bakterie se při plavání v moři odplaví a nahradí je mořské bakterie,“ shrnula vědecká pozorování Nielsenová. Změna kožního mikrobiomu nastává velmi rychle. Je patrná už po deseti minutách plavání v moři, ale většinou bývá přechodná. Původní mikrobi se na kůži vracejí během následujících čtyřiadvaceti hodin.

Více se dozvíte v článku na webu VTM.zive.cz >>>