Legendární německá tenistka Steffi Grafová, manželka slavného šampiona

Legendární německá tenistka Steffi Grafová, manželka slavného šampiona Zdroj: Profimedia.cz

Andre Agass a Steffi Grafová v roce 2011.
Legendární německá tenistka Steffi Grafová.
Legendární německá tenistka Steffi Grafová, manželka slavného šampiona
Legendární německá tenistka Steffi Grafová.
Legendární německá tenistka Steffi Grafová.
23
Fotogalerie

Legendární německá tenistka Steffi Grafová slaví padesátiny, světovou jedničkou byla déle než sedm let

Když nastoupila na tenisový dvorec Steffi Grafová, bylo vždy se na co dívat. Odborníci a komentátoři se rozplývali nad její precizní a strojově přesnou hrou plnou brilantních úderů, ostatní (především pánská část publika) vedle strhující hry obdivovali i její krásné nohy. Přestože Steffi Grafová svoji aktivní kariéru ukončila již před dvaceti lety, její jméno je ve světovém tenise stále velkým pojmem. Žádné z jejích soupeřek ani následovnic se totiž dosud nepodařilo kralovat světovému tenisu tak dlouho jako jí. Právě dnes slaví tato světová sportovní legenda své 50. narozeniny.

Steffi Grafová, celým svým jménem Stefanie Maria Grafová, se narodila 14. června 1969 v západoněmeckém Mannheimu. K tenisu ji nasměroval její pedantický otec Peter Graf, který byl jejím prvním trenérem a později sportovním manažerem (v roce 1997 byl však za milionové daňové úniky odsouzen na tři roky a devět měsíců do vězení). Za jejími pozdějšími úspěchy stál především český trenér Pavel Složil.

Svůj první profesionální turnaj na okruhu WTA Steffi Grafová hrála již v roce 1983, kdy jí bylo necelých 14 let. O dva roky později vyhrála svůj první turnaj, kdy v dubnu 1986 v Hilton Head porazila tehdejší legendu Chris Evertovou, a v ženském žebříčku se vyšvihla na 6. místo.

Šťastný život s Aggasim

V závěru 80. let a v 90. letech patřila Steffi Grafová mezi absolutní světovou tenisovou špičku a sváděla nezapomenutelné tenisové bitvy s Martinou Navrátilovou, Mary Joe Fernándezovou, Arantxou Sánchez Vicariovou, ale i Monicou Selešovou či Janou Novotnou a později i se Serenou Williamsovou. Společně s dalším tenistou Borisem Beckerem patřila k nejznámějším a neslavnějším západoněmeckým sportovcům a často zastínila i slavné fotbalisty z této země.

Bilance Steffi Grafové je i s odstupem dvou desítek let od konce její kariéry obdivuhodná. Během své kariéry vyhrála celkem 107 turnajů, z nichž bylo 22 grandslamových. Sedmkrát ovládla slavný Wimbledon. V roce 1988 vybojovala zlato na letní olympiádě v Soulu. A protože během téhož roku vyhrála všechny čtyři grandslamové turnaje sezony, získala jako první žena historie takzvaný Golden Slam. Teprve až v roce 2012 se totéž podařilo Sereně Williamsové. Během své kariéry Grafová ve dvouhře vyhrála 900 zápasů, naopak poražena odešla jen ve 115 případech (ve čtyřhře měla bilanci 173:72). Světovému žebříčku vládla dosud nepřekonaných 377 týdnů, tedy sedm a čtvrt roku, a na prémiích si vydělala téměř 22 milionů dolarů.

Profesionální kariéru Grafová ukončila 13. srpna 1999. O dva roky později se provdala za další legendu „bílého sportu“, Američana Andreho Aggasiho. Společně mají dvě děti.

Na fotografie ze života tenisové legendy se podívejte v naší fotogalerii:

Veškeré dění kolem Wimbledonu 2020 sledujte zde>>>