Přenos pohlavní nemoci na samičku, může samečkovi pomoci v evolučním boji

Přenos pohlavní nemoci na samičku, může samečkovi pomoci v evolučním boji Zdroj: Profimedia.cz

Pohlavní nemoci mají v přírodě význam, pro některé druhy jsou výhodné, zjistila vědkyně

Sexuálně přenosné choroby můžou některým zvířatům prospívat. Platí to aspoň pro samečky, kteří díky nim mohou snáze a rychleji šířit svoje geny. Zjistili to výzkumníci z Australské národní univerzity v čele s evoluční bioložkou Megan Head.

„Pro samečky je často výhodné co nejvíc rozšířit svoje sperma. Mají pak více potomků a k budoucím generacím dostanou více ze svých genů,“ vysvětluje vedoucí výzkumu. „Samičkám se naopak vyplácí být vybíravější. Produkce vajíček je pro ně namáhavá a i po oplodnění musí do vývoje potomstva investovat mnohem víc času a snahy než jejich protějšky.“

Když se evoluční zájem samce a samice neshoduje, vzniká takzvaný pohlavní konflikt. Příroda ho řeší různě, třeba ostnatými genitáliemi nebo tím, že tělo samičky, která už má v těle oplodněná vajíčka, zabrání kopulaci s partnerem. A podobně nejspíš fungují i pohlavně přenosné choroby.

Sexuálně přenosná nemoc výhodou

Obecně zvířata na infekce reagují různě, nejčastěji ovšem dvěma způsoby. „První z nich je snaha se co nejvíce rozmnožit, protože zvíře už dlouho nebude žít, a nebude tak mít příležitost plodit další mláďata,“ popisuje Megan Head. „Na druhém konci spektra je situace, kdy vloží všechnu svou energii do boje s infekcí a snahy se uzdravit. S nadějí, že se později zase bude moci reprodukovat.“

Studie, kterou vědkyně vedla, se soustředila na první situaci. To, že sameček získá sexuálně přenosnou nemoc a přenese ji na samičku, mu může v evolučním boji pomoci. „Samička se totiž bude snažit co nejvíc reprodukovat, a tak bude potřebovat jeho sperma k tomu, aby oplodnila co nejvíce svých vajíček. To vše ještě před tím, než se pokusí pářit s někým jiným,“ uvádí vědkyně.

Tento princip naznačuje, že pro mnoho samců je pohlavně přenosná nemoc benefitem, a zároveň vysvětluje, proč často mívají nižší imunitu než samičky. Zatím se jedná o studii teoretickou, ale Megan Head a její tým ji plánují ověřit také laboratorně. Využijí k tomu australského endemita: brouka, který žije na eukalyptu a sexuálně mezi sebou přenáší parazita, který se mu zabydluje pod křídly.