Výroba "lidského sýru" se prý velmi podobá té standardní

Výroba "lidského sýru" se prý velmi podobá té standardní Zdroj: Open Cell

„Lidské“ sýry z bakterií v podpaží či na chodidle. Výstava láká na netradiční jídlo

Londýnská výstava Food: Bigger than a Plate v muzeu Victoria & Albert reflektuje, jak už název napovídá, stravování, jeho udržitelnost a budoucnost, a to nejrůznějšími způsoby a z rozličných úhlů pohledu. Snad nejzvláštnější je část Selfmade, která sestává z pěti sýrů vyrobených z bakterií britských celebrit. Některá celebrita věnovala mikroflóru svého podpaží, jiná zase chodidla.

Syntetická bioložka Christina Agapakis a umělkyně Sissel Tolaas propojují dvě zdánlivě vzdálená odvětví už několik let a najedná se o první várku sýrů, kterou společně vypěstovaly (premiéra proběhla v roce 2013 v Dublinu). Jejich projekt se má jednak pokusit nabourat odpor lidí k bakteriím a procesům s nimi spojených, jednak ukázat nové možnosti stravování. Podstatné je pro ženy také to, že spoustě lidí, ačkoliv milují sýry, přijde způsob jejich výroby minimálně nelibý. Chtějí také rozpoutat debatu o bakteriích v „hyperhygienické době“.

„Mikroby mezi sebou interagují, mají nejrůznější funkce, pomáhají nás například vyživovat a chránit. Vedou se diskuse o tom, že složení našich mikrobů může dokonce ovlivnit naši náladu, váhu či intelekt,“ píše muzeum Victoria & Albert k výstavě. „Je nutné na mikroby pohlížet komplexně, ne jen jako na něco škodlivého a otravného.“

Na výrobě „lidských sýrů“ se podílejí vědci a sýraři. Proces to prý není složitý a příliš se neliší od výroby běžného sýru. Vzorek se bere z části těla, jako je podpaží, pupík nebo chodidlo. Pak bakterie rostou v Petriho miskách, dokud nejsou připravené ke „sklizni“. Sýrař bakterie následně přidává do mléka. Lidské bakterie jsou prý velmi podobné těm, které se běžně používají k výrobě sýrů. Někomu tak mohou aromatické sýry nepříjemně připomínat tělesný zápach.

Reakce na výstavu jsou různé. Jedna z dárkyň, britská pekařská televizní hvězda Ruby Tandoh je však z projektu nadšená. „Není to nechutné, je to umění,“ říká o sýru s modrou plísní, jemuž dala vzniknout. Kusem sebe sama na výstavu dále přispěli hudebníci Suggs (čedar) a Professor Green (mozzarella), herec Heston Bluementhal (comté) a také baskytarista (ale také sýrař) Alex James (britský Cheshire). Výstava pokračuje do 20. října.