„Lidské“ sýry z bakterií v podpaží či na chodidle. Výstava láká na netradiční jídlo | Reflex.cz
nahoru

„Lidské“ sýry z bakterií v podpaží či na chodidle. Výstava láká na netradiční jídlo

Clara Zangová26. května 2019 • 16:00
Výroba "lidského sýru" se prý velmi podobá té standardní
Výroba "lidského sýru" se prý velmi podobá té standardní
• foto: 
Open Cell

Londýnská výstava Food: Bigger than a Plate v muzeu Victoria & Albert reflektuje, jak už název napovídá, stravování, jeho udržitelnost a budoucnost, a to nejrůznějšími způsoby a z rozličných úhlů pohledu. Snad nejzvláštnější je část Selfmade, která sestává z pěti sýrů vyrobených z bakterií britských celebrit. Některá celebrita věnovala mikroflóru svého podpaží, jiná zase chodidla.

Syntetická bioložka Christina Agapakis a umělkyně Sissel Tolaas propojují dvě zdánlivě vzdálená odvětví už několik let a najedná se o první várku sýrů, kterou společně vypěstovaly (premiéra proběhla v roce 2013 v Dublinu). Jejich projekt se má jednak pokusit nabourat odpor lidí k bakteriím a procesům s nimi spojených, jednak ukázat nové možnosti stravování. Podstatné je pro ženy také to, že spoustě lidí, ačkoliv milují sýry, přijde způsob jejich výroby minimálně nelibý. Chtějí také rozpoutat debatu o bakteriích v „hyperhygienické době“.

„Mikroby mezi sebou interagují, mají nejrůznější funkce, pomáhají nás například vyživovat a chránit. Vedou se diskuse o tom, že složení našich mikrobů může dokonce ovlivnit naši náladu, váhu či intelekt,“ píše muzeum Victoria & Albert k výstavě. „Je nutné na mikroby pohlížet komplexně, ne jen jako na něco škodlivého a otravného.“

Ve správný okamžik na správném místě aneb Skvělé fotky, které vás zaručeně pobaví

Na výrobě „lidských sýrů“ se podílejí vědci a sýraři. Proces to prý není složitý a příliš se neliší od výroby běžného sýru. Vzorek se bere z části těla, jako je podpaží, pupík nebo chodidlo. Pak bakterie rostou v Petriho miskách, dokud nejsou připravené ke „sklizni“. Sýrař bakterie následně přidává do mléka. Lidské bakterie jsou prý velmi podobné těm, které se běžně používají k výrobě sýrů. Někomu tak mohou aromatické sýry nepříjemně připomínat tělesný zápach.

Reakce na výstavu jsou různé. Jedna z dárkyň, britská pekařská televizní hvězda Ruby Tandoh je však z projektu nadšená. „Není to nechutné, je to umění,“ říká o sýru s modrou plísní, jemuž dala vzniknout. Kusem sebe sama na výstavu dále přispěli hudebníci Suggs (čedar) a Professor Green (mozzarella), herec Heston Bluementhal (comté) a také baskytarista (ale také sýrař) Alex James (britský Cheshire). Výstava pokračuje do 20. října.

Podivný osud největšího hotelu na světě: Hitlerův čtyřkilometrový kolos nepřivítal…
Gopnici: Alkohol, násilí a primitivismus aneb To nejhorší, co můžete vidět v Rusku




Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 2019

Program Jak koupit vstupenky a passy Hosté a hvězdy Historie Ubytování během festivalu Brigáda Hlavní soutěž Soutěž dokumentů Filmy 2018

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začne v pátek 28. června. Mimo soutěže se představí řada nejen českých premiér. Časopis Reflex přiveze unikátní film Moje Svoboda. Hlavní hvězdou festivalu bude americká herečka Julianne Moore. Do Varů se po dvou letech vrací i Casey Affleck a mezi hvězdami bude i Patricia Clarkson.

Vybíráme z placeného obsahu
PREMIUM X Obrácení hříšného Polykače: Z pašeráka, který v žaludku převážel hašiš, se stal pracující vzorný otec
PREMIUM X Zelený Raoul č. 1253 - Vémolice
11. června 2019 • 15:33

Zelený Raoul č. 1253 - Vémolice

PREMIUM X Novináři se začali bát!
11. června 2019 • 14:17

Novináři se začali bát!

PREMIUM X Obří laboratoř kreativity umělců, to je Pražské Quadrien­nale, největší světová výstava divadelní scénografie
PREMIUM X Věda a technika, hipsteři
11. června 2019 • 14:05

Věda a technika, hipsteři


Diskuse ke článku

 

Nejčtenější komentáře
Články odjinud
Nejčtenější