46 milionů bankovek natiskli v Austrálii s gramatickou hrubkou.

46 milionů bankovek natiskli v Austrálii s gramatickou hrubkou. Zdroj: Profimedia

V Austrálii natiskli 46 milionů bankovek s gramatickou hrubkou, zřejmě zůstanou v oběhu

Australská centrální banka oficiálně potvrdila informace, které začaly kolovat v tamních médiích. V australské tiskárně cenin natiskli bankovky, v nichž nedopatřením zůstala gramatická chyba. Bankovky nakonec zřejmě budou platné. Souhrnná hodnota vytištěných bankovek je 2,3 miliard australských dolarů, v přepočtu téměř 37 miliard korun.

Ta zpráva se zdála být těžko uvěřitelná, ukázala se ale být pravdivá. 46 milionů kusů australských padesátidolarových bankovek, které nechala vytisknout v rámci obnovy oběživa australská centrální banka, obsahují hrubku. Nedopatřením totiž na platidle zůstala gramatická chyba, jejíž odstranění není možné. Padesátidolarové bankovky však budou zřejmě přesto vpuštěny do oběhu. Oznámení o vytvoření nové padesátidolarové bankovky učinila centrální banka loni v říjnu. Měla obsahovat silnější bezpečnostní prvky i tisk měl být proveden na kvalitnějším materiálu.

Bankovka má klasické zobrazení rubové a lícové strany. Na jedné z nich je vyobrazena Edith Cowanová, první Australanka, která se stala členkou Parlamentu. Bankovka obsahuje také krátký úryvek z vůbec prvního známého projevu Cowanové, který přednesla na půdě Parlamentu. „Je to velká odpovědnost být zde jakožto jediná žena, a budu se snažit, abych zdůraznila, že zde potřebujeme i další ženy.“ V anglickém originále je slovo odpovědnost neboli responsibility napsáno špatně, třetí písmeno „i“ na konci slova totiž z tisku vypadlo a ze slova responsibility se tak stalo pouhé responsibilty.

Podle oficiálního prohlášení mluvčího centrální banky bude chyba napravena příštím tiskem, s tou současnou však již nic udělat nelze. Austrálie si v oblasti vývoje bankovek připisuje mnohá prvenství. Už od roku 1988 používá k výrobě bankovek polymer, nikoliv papír. Ten je v porovnání s papírem odolnější a vydrží déle. Jak se zdá, nyní si připisuje prvenství i v typografické chybě na vůbec nejvyužívanější australské dolarové bankovce. Další bankovky chystá Austrálie představit během října letošního roku, půjde o pětidolarové a desetidolarové bankovky. Při jejich tisku bude jistě na gramatiku kladena zvýšená pozornost.