Instagram zkouší experiment, při kterém se nebude zobrazovat počet lajků u fotek (ilustrační foto)

Instagram zkouší experiment, při kterém se nebude zobrazovat počet lajků u fotek (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Začala doba bezlajková? Instagram je už nikomu neukáže a lidé budou konečně šťastní!

Šestá nejpopulárnější sociální síť momentálně testuje krok do neznáma. Konkrétně do neznámého počtu lajků. Během tohoto týdne se kanadským uživatelům Instagramu přestane zobrazovat počet srdíček pod obrázky jejich přátel či sledovaných influencerů a společností. Pokud se experiment osvědčí, k momentálně trendy dietám jako je grain-free, lactose-free nebo meat-free možná přibude i like-free, přičemž doktor Instagram ji naordinuje povinně všem.

Stejně jako u ostatních diet, její tvůrci v ní vidí přínos pro naše zdraví. Podle několika výzkumů mohou sociální sítě působit negativně na naše duševní zdraví. V nedávné zprávě Britské královské společnosti pro veřejné zdraví dopadl Instagram dokonce nejhůře ze všech (naopak nejlépe na tom bylo Youtube). Mezi následky nastávajícími zvláště u mladých lidí patří úzkost, deprese, nedostatek spánku či negativní vnímání vlastního těla.

Jeden nemusí být vědec, aby si uvědomil, že když Karel přidá fotku, kde jede se svojí přítelkyní modelkou v nové audině na výlet do Špindlu a tu uvidí jeho kámoš Pepa, který zrovna frčí starou Fabií do fabriky postát si deset hodin u pásu, radost mu to neudělá. A to všechno podtrhne, že Karel na tom naloví 150 lajků, kdežto Pepa má na fotce, kde s kámošema na zabijačce mává klobásou, jenom 12. To pak může cítit lehkou úzkost.

Procvičte si počítání s Instagramem

Tento problém se může zdát dosti banální ve srovnání s těmi, kterým čelili předchozí generace. Představte si hypotetický scénář, kde si mladík povídá se svým pradědou o tom, kdy je v jejich životě potkala úzkost. U dědy to bylo při vylodění v Normandii, kde přišel o deset kamarádů během deseti minut, levé ucho a tři prsty. U mladíka, když vidí kamarády, kteří mají na Instagramu více „dvojitých kliknutí“ na fotku než on. My ovšem máme to štěstí, že žijeme ve velmi přecitlivělé době, a tak se experti z fialovo-červeno-žluté sociální sítě rozhodli přijít problému na kloub!

A řešením je právě takzvané privátní sčítaní lajků. To znamená, že nikdo už neuvidí jejich počet u mé fotky kromě mě samotného. Ostatní mohou po prokliku pouze zjistit, kteří konkrétní uživatelé udělili mému obrázku drahocenné srdíčko. Takže když budou moc chtít vědět, kolik jich je, mohou si to prachobyčejně spočítat. A u oněch mladých úzkostných, na lajky chudých, toto počítání vlastně nezabere ani moc času, že ano.

Autentičtější fotky

Zaměstnanci Instagramu si krom snížení lajkového tlaku na uživatele od testované novinky také slibují, že jejich obsah bude autentičtější. Tedy že lidé budou přidávat takové fotky, jaké opravdu chtějí a ne ty, které mají největší šance na vysoký počet srdíček. To zní celkem hezky. Pokud by se proroctví naplnilo, mohlo by ubývat například naaranžovaných fotek cappuccina vedle cheesecakeu focených shora na stole v kavárně a dalších velmi generických Instagramových klišé, na které se ovšem lepí lajky.

S tím souvisí už i mnohokrát omílaný problém, že na Instagramu spousta z nás ukazuje pouze sladké životní momenty a vynechává 90 % zbylé šedi. Tím vytváří u ostatních představu, že jejich svět je o ničem. Tomu by mohla vyšší autenticita příspěvků pomoci. Otázkou ovšem je, co by vyumělkované „patternové“ fotky nahradilo. Video, kde slečna, která by jinak dopoledne přidala latte art, si nově večer zvrací na tenisky po pěti „kubíčkách“ v centru před Deanem? Těžko říct.

Hlavně pokud se opravdu chceme zamyslet nad důsledky privátního sčítání pro psychickou kondici, vzhledem k tomu, že my své lajky stále uvidíme, můžeme být i nadále smutní, že jich nemáme dost. Jen nám to už nebude trapné před ostatními, protože těm se to naštěstí nebude chtít počítat.