Kalendáře s Vladimirem Putinem jsou v Japonsku hitem

Kalendáře s Vladimirem Putinem jsou v Japonsku hitem Zdroj: Loft Japan

Kalendáře s Vladimirem Putinem jsou v Japonsku hitem
Kalendáře s Vladimirem Putinem jsou v Japonsku hitem
Kalendáře s Vladimirem Putinem jsou v Japonsku hitem
Kalendáře s Vladimirem Putinem jsou v Japonsku hitem
Kalendáře s Vladimirem Putinem jsou v Japonsku hitem
5
Fotogalerie

Kalendáře s Putinem jsou v Japonsku hitem. Místním ženám se líbí jako macho

Známé japonské celebrity mohou letos v zemi vycházejícího slunce závidět Vladimiru Putinovi. Jak s trochou škodolibosti oznámila místní média, kalendáře s ruským prezidentem pro rok 2019 jsou daleko prodávanější, než stejný produkt s japonskými hvězdami. Japonci berou vůdce největšího státu světa jako velmi svéráznou osobu, která se nebojí exhibovat svlečená do půl těla na různých fotografiích při rybolovu, na dalších snímcích je se zvířátky, sportuje, nebo jezdí na koni či střílí. Japonci to berou jako zpestření často nezajímavé politiky.

Exkluzivní práva na prodej kalendářů s Vladimirem Putinem (66) má japonský obchodní řetězec Loft, který je dal na trh poprvé v roce 2016. Každý rok přidává další, protože je to velmi dobře prodejné zboží. Nezvyklou situaci dokumentuje i fakt, že druhým nejprodávanějším kalendářem v tomto řetězci jsou letos obrázky s velmi populárním hercem Keiem Tanakou (34), který hrál v desítkách filmů a televizních seriálů. Třetí místo pak zaujal dvojnásobný olympijský vítěz v krasobruslení Juzuru Hanjú (24), který má ve sportu v Japonsku pozici „Boha“. Odborníci jej ostatně považují za jednoho z nejlepších krasobruslařů celé historie.

Velkou popularitu kalendářů s Putinem odstartoval v Japonsku rok 2017, když se v jednom z nich objevil se štěňátkem svého psa, který se jmenuje Jume. Jedná se o známé japonské plemeno Akita-inu. Jako tříměsíční štěně tohoto psa darovala v roce 2012 Putinovi prefektura Akita, která se nachází na severu země. Byl to vděk za pomoc Ruska po ničivém zemětřesení a obrovské vlně tsunami v roce 2011. Ruský prezident dárek přijal a s tímto psem se často objevuje i na fotografiích. Celá věc má totiž i politický podtext.

Putin má sice poměrně dobré vztahy s japonským premiérem Šinzó Abem, ale mezi oběma zeměmi pořád není od druhé světové války podepsána mírová smlouva. V roce 1945 totiž Sovětský svaz anektoval Kurilské ostrovy, jejichž jižní část si nárokuje právě Japonsko. Spor se pořád nepodařilo vyřešit a přijetí japonského psa mělo alespoň ukázat, že současné vztahy obou významných zemí nejsou až tak napjaté, jak to někdy vypadá.

Japonským ženám se pak na fotografiích líbí machistický Putin, což je v obrovském kontrastu s většinou velmi upjatých japonských politiků.