Vincent Crase. Podle francouzského investigativního serveru Mediapart obdržel tento bývalý zaměstnanec Macronovy strany, 300 000 eur od ruského oligarchy.

Vincent Crase. Podle francouzského investigativního serveru Mediapart obdržel tento bývalý zaměstnanec Macronovy strany, 300 000 eur od ruského oligarchy. Zdroj: Profimedia

Macron má další problém. Zapletla se jeho strana s ruskou mafií?

Ve Francii to vře. Zatímco zahraniční média většinou řeší jen hnutí žlutých vest, francouzští novináři se pustili do jiných kauz. Podle francouzského investigativního serveru Mediapart obdržel Vincent Crase, bývalý zaměstnanec Macronovy strany, 300 000 eur od ruského oligarchy. Ten, krom toho, že je blízkým spolupracovníkem Vladimira Putina, je podezřelý z napojení na ruskou mafii. Také figuruje ve Francouzi nenáviděné aféře Benalla, která silně poškodila reputaci Emmanuela Macrona.

Podle serveru Mediapart obdržel Vincent Crase v červnu tohoto roku, kdy byl ještě zaměstnanec Macronovy strany, 294 tisíc eur od jistého Iskandera Makhmudova, který se pohybuje v blízkosti prezidenta Putina a evropské orgány jej podezřívají z napojení na jednu z nejobávanějších ruských mafií Izmajlovskaja.

Pětačtyřicetiletý Vincent Crase, voják v záloze, měl na starost bezpečnost Elysejského paláce. Založil však také vlastní bezpečnostní společnost Mars. Nemalou sumu od ruského oligarchy Makhmudova, podle Forbes 211. nejbohatšího člověka světa, obdržel za to, že Crase měl podle smlouvy obstarávat jeho bezpečnost a bezpečnost jeho rodiny.

Nucený odchod

Podezřelá transakce se uskutečnila zhruba měsíc před tím, než proběhla červencová aféra Benalla. Kdyby v ní Crase nefiguroval, nejspíš by zůstal zaměstnancem Macronovy strany En Marche! i nadále. Když ale vyplul skandál na povrch, musel spolu s bezpečnostním poradcem Alexandrem Benallou Elysejský palác opustit.

Momentálně jsou jak Crase tak i Benalla vyšetřovaní kvůli aféře Benalla, kdy bývalý Macronův bezpečnostní poradce neoprávněně napadl protestující na demonstraci 1. května. Vincent Crase byl při tom po jeho boku. Z Elysejského paláce byl vyloučen až o něco později než Benalla, 31. července. Kolem případu jsou přitom od začátku nejasnosti. Není například jasné, z jakého důvodu Macron Benallu dlouho protežoval a nehodlal jeho přestupek řešit.

Crasova spolupráce s mafií Izmajlovskaja se zatím nevyšetřuje, francouzští investigativci zveřejnili informace teprve včera, 17. prosince. Je ale pravděpodobné, že by mohla znamenat další propad Macronových preferencí, které od incidentu s Alexandrem Benallou prudce klesají.